Ero sivun ”Yhdeksänvuotinen sota” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
l
p (l)
| muut_taistelut =
}}
'''Yhdeksänvuotinen sota''' (eli Augsburgin liigan sota tai Pfalzin perimyssota) käytiin Euroopassa [[1600-luku|1600-luvun]] lopulla.
 
Ranskaa johti tuolloin [[Ludvig XIV]]. Hän huolestui kälynsä perintöoikeudesta veljensä [[Pfalz]]in vaaliruhtinaan omaisuuteen, ja ilmoitti miehittävänsä Pflaztin varmuuden vuoksi. Näitä miehitysaikeita vastaan muodostettiin Augsburgin liitto. Ranskan ainoana liittolaisena olivat irlantilaiset [[jakobiitit]], kun taas vastapuoleen kuuluivat Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta, Hollannin tasavalta, Englanti, Espanja, Savoyn herttuakunta ja Ruotsi. Ranskalaisten puolella oli noin 420 000 sotilasta, kun taas vastapuolella oli vain 350 000 miehen joukot. Taisteluja käytiin syyskuusta 1688 syyskuuhun 1697, ja ne levisivät myös Pohjois-Amerikan puolelle. Sodalle olivat tyypillisiä monet piiritystilanteet, kuten varsinaiset sotatoimet aloittanut [[Philippsburg]]in piiritys 1688, [[Mons]]in piiritys vuonna [[1691]], [[Namur]]inn piiritys vuonna [[1692]] sekä [[Charleroi]]n ja [[Barcelona]]n piiritykset. Marsalkka [[Sébastien Le Prestre de Vauban]] oli Ludvig XIV:n piiritystekniikan asiantuntija.
 
[[Rijswijkin rauha|Rauha]] solmittiin vuonna 1697 [[Rijswijk]]issä, Hollannissa. Ludvig joutui tunnustamaan Vilhelm Oranialaisen Englannin kuninkaaksi ja luopumaan maa-alueistaan [[Rein]]in itäpuolella.
 
Pian rauhanteon jälkeen Espanjan Kaarle II kuoli lapsettomana, ja vuonna 1701 alkoi [[Espanjan perimyssota]].
 
{{tynkä/Historia}}
[[Luokka:1600-luvun sodat]]
[[Luokka:Englannin sodat]]
[[Luokka:Espanjan sodat]]
[[Luokka:Ranskan sodat]]
[[Luokka:Ruotsin sodat]]
 
{{Link FA|sr}}
31 545

muokkausta

Navigointivalikko