Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
20 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (huonoa linkitystä)
'''Ussur''' ([[venäjän kieli|venäjäksi]] Уссури, [[kiinan kieli|kiinaksi]] 乌苏里江) on Sikhote-Alinista pohjoiseen virtaava joki [[Venäjän kaukoitä|Venäjän kaukoidässä]], joka liittyy [[Habarovsk]]in kohdalla [[Amur]]iin (48°26′N 134°59′E). Joen pituus on 897 kilometriä ja Ussurin alueen pinta-ala on 193 000 km². Joella on suuria tulvia. Se jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
 
Ussur-joki johti [[Kiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[1969]] rajataisteluihin, kun kiinalaiset[[kiina]]laiset ampuivat [[2. maaliskuuta]] [[1969]] neuvostoliittolaista[[neuvostoliitto]]laista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta [[Damanski]]n saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). 1960-luvun lopulla Neuvostoliitolla oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla 814 000. Neuvostoliittolaiset[[Neuvostoliitto]]laiset vastasivat kiinalaisille[[kiina]]laisille pommittamalla kiinalaisia joukkoja [[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä Damanskin[[Damansk]]in saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan 60 neuvostoliittolaista kohden aiheutui Kiinalle 800 vastaavasti kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja Neuvostoliitto alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa vastaan, mihin [[Richard Nixon|Nixonin]] hallinto ei suostunut 1971. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
 
Neuvostoliiton purkauduttua 1991 sovittiin, että Damanskin saari kuuluu Kiinalle. [[17. lokakuuta]] [[1995]] sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi, mistä sovittiin [[14. lokakuuta]] [[2004]], jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. Kiinalle sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä. Venäjän valtakunnanduuma ratifioi sopimuksen [[27. huhtikuuta]] [[2005]] ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea ratifioi sopimuksen [[20. toukokuuta]] [[2005]]. Venäjän ja Kiinan ulkoasiainministerit [[Sergei Lavrov]] ja [[Li Zhaoxing]] vaihtoivat asiakirjat [[2. kesäkuuta]] [[2005]].
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko