Ero sivun ”Informaatioteoria” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: vi:Lý thuyết thông tin
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: af:Informasie teorie
Rivi 15: Rivi 15:
[[Luokka:Tietojenkäsittelyteoria]]
[[Luokka:Tietojenkäsittelyteoria]]


[[af:Informasie teorie]]
[[ar:نظرية المعلومات]]
[[ar:نظرية المعلومات]]
[[id:Teori informasi]]
[[id:Teori informasi]]

Versio 24. joulukuuta 2011 kello 13.44

Informaatioteoria (engl. information theory) on sovelletun matematiikan haara, joka tutkii informaation mittaamista ja siirtämistä. Informaatioteoria pohjautuu Claude E. Shannonin ja Warren Weaverin tutkimukseen A Mathematical Theory of Communication (1949).

Informaatioteoriaa sovelletaan etenkin tiedonpakkauksessa ja tietoliikenteessä, mutta myös muun muassa molekyylibiologiassa. Informaatioteoria antaa useita perustavia ja eri aloille yleistettäviä tuloksia viestinnän vaatimuksista ja rajoituksista.

Informaatioteorian perusmallissa on lähetin, joka koodaa lähetettävän informaation, häiriötä aiheuttava kanava, jonka kautta informaatio lähetetään, ja vastaanotin, joka purkaa koodatun ja kanavan korruptoiman informaation. Informaatioteoria pyrkii selvittämään mahdollisimman lyhyen koodaustavan lähettää informaatiota luotettavasti kanavan läpi. Yksinkertaisuutensa vuoksi malli soveltuu monenlaisiin tapauksiin.

Kirjallisuutta

  • Niiniluoto, Ilkka 1996. Informaatio, tieto ja yhteiskunta: filosofinen käsiteanalyysi. Saatavana digitaalisena: PDF-tiedosto
  • Floridi, Luciano 2004. The Blackwell Guide to the Philosophy of Computing and Information. Blackwell, Oxford. Floridin kirjoittama osa saatavana myös digitaalisena: pdf-tiedosto / Chapter 5 (engl.)
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.