Ero sivun ”Valtiopetos” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 039 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
Laajennettu kokonaiseksi, lisätty neljä eri tekomuotoa
p (Botti lisäsi: sv:Högförräderi)
(Laajennettu kokonaiseksi, lisätty neljä eri tekomuotoa)
'''Valtiopetos''' on [[rikos]], joka loukkaa valtion alueellista koskemattomuutta tai oikeudellista järjestystä. Olennainen ero [[maanpetos|maanpetokseen]] on se, että valtiopetoksessa rikos tehdään yhteiskuntajärjestystä vastaan toimimatta vieraan valtion hyväksi.
 
== Valtiopetos Suomessa ==
Suomessa valtiopetos on hyvin tarkkaan määritelty rikos, ja onkin järkevintä puhua yleisesti valtiopetosrikoksista eli rikoksista [[rikoslaki|Rikoslain]] 13. lukua vastaan. Näihin rikoksiin tai maanpetosrikoksiin syyllistyneet ovat tuomiota kärsiessään poliittisia vankeja, joilla on tiettyjä erioikeuksia vankilassa.
Suomessa valtiopetos on rikos, jolla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö tai muuttaa valtionjärjestys. Valtiopetos on myös, jos yrittää väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkailemalla syrjäyttää tai estää valtion ylimmän poliittisen johdon. Rikoksesta tuomitaan vähintään vuodeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Törkeästä valtiopetoksesta tuomitaan vähintään neljäksi tai elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
 
Suomessa valtiopetos on rikos, jolla väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla, oikeudettomasti pakottamalla tai valtiosääntöä rikkomalla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö tai muuttaa valtionjärjestysvaltiojärjestystä. ValtiopetosValtiopetokseen onsyyllistyy myös se, josjoka yrittää väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkailemalla syrjäyttää tasavallan presidentin, valtioneuvoston tai estääeduskunnan valtiontai kokonaan tai osaksi estää ylimmänniitä poliittisenkäyttämästä johdontoimivaltaansa. Rikoksesta tuomitaan vähintään vuodeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Törkeästä valtiopetoksesta tuomitaan vähintään neljäksi tai elinkautiseen vankeusrangaistukseenvankeuteen.
Valtiopetos on säädetty [[Rikoslaki|Rikoslain]] 13. luvussa.
 
'''Törkeästä valtiopetoksesta''' tuomitaan vähintään neljäksi vuodeksi vankeuteen tai elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Valtiopetos on törkeä, jos
Katso myös: [[maanpetos]].
# rikoksentekijänä on tasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsen tai muu valtion ylimpään poliittiseen tai sotilaalliseen johtoon kuuluva henkilö,
# rikoksen tekemiseen käytetään aseistettua joukkoa,
# rikos tehdään ihmisiä surmaamalla tai
# rikos on poikkeuksellisten olojen vuoksi erityisen vaarallinen
ja rikos on kokonaisuutena törkeä.
 
'''Valtiopetoksen valmistelu''' on rikos, jossa ryhdytään valtiopetoksen tekemiseksi yhteydenpitoon vieraan vallan tai sen asiamiehen kanssa, hankitaan aseita, ampumatarvikkeita tai muita vastaavia esineitä, koulutetaan ihmisiä aseiden käyttöön tai kootaan tahi varustetaan väkeä. Myös sellainen henkilö, joka perustaa yhteenliittymän valtiosäännön väkivaltaiseksi muuttamiseksi, toimii siinä johtavassa asemassa tai tietoisena yhteenliittymän tarkoituksesta antaa sille merkittävää taloudellista tukea, syyllistyy valtiopetoksen valmisteluun. Rangaistus on 4 kuukaudesta 4 vuoteen vankeutta.
 
'''Laittomaan sotilaalliseen toimintaan''' syyllistyy se, joka osallistuu merkittävällä tavalla sotilaallisesti järjestäytyneeseen yhteenliittymään, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Myös se, joka antaa tai toimeenpanee kyseisen yhteenliittymän sotilaskoulutusta, syyllistyy tähän rikokseen. Rangaistus on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
 
== Aiheesta muualla ==
*[[Maanpetos]]
*[[Rikoslaki]]
* [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001 Rikoslaki] valtion säädöstietopankissa Finlexissä
 
 
{{tynkä/Politiikka}}
 
[[Luokka:Politiikka]]
6 601

muokkausta

Navigointivalikko