Ero sivun ”National Rifle Association of America” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: ko:미국 총기 협회
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: zh:美國步槍協會
Rivi 42: Rivi 42:
[[ru:Национальная стрелковая ассоциация США]]
[[ru:Национальная стрелковая ассоциация США]]
[[sv:National Rifle Association]]
[[sv:National Rifle Association]]
[[zh:美國步槍協會]]

Versio 22. joulukuuta 2011 kello 09.42

Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista aseyhdistystä. Suomalaista kansallista kivääriyhdistystä käsitellään artikkelissa NRA Kansallinen kivääriyhdistys.
NRA:n pääkonttori Fairfaxissa, Virginiassa

National Rifle Association eli NRA (suom. Kansallinen kivääriyhdistys) on yhdysvaltalainen vuonna 1871 perustettu ampumaharrastajien etujärjestö. Union Armyn eli Pohjoisliittoutuneiden armeijan veteraanit eversti William Church ja kenraali George Wingate perustivat National Rifle Association:in 17. marraskuuta 1871 New Yorkissa.

Perustajien henkilöhistoriasta johtuen NRA:sta tuli orjuuden ja rotuerottelun kovaääninen vastustaja.

Sittemmin NRA on muuttunut vaikutusvaltaiseksi lobbausjärjestöksi, joka on tullut tunnetuksi amerikkalaisten perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden voimakkaasta puolustamisesta. Rotuerottelun vastustaminen kuuluu myös edelleen NRA:n agendaan.

NRA:n tunnettuja jäseniä ovat mm. presidentti George Bush, vuoden 2008 presidentinvaalien ehdokas John McCain ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Sarah Palin. Myös presidentti Ronald Reagan oli NRA:n pitkäaikainen jäsen. Kitaristi Ted Nugent on saanut julkisuutta NRA:n puolestapuhujana. NRA:n puheenjohtajana toimineista kansainvälisesti tunnetuimpia oli edesmennyt elokuvanäyttelijä Charlton Heston.

NRA omistaa hotelliketjuja, huoltoasemaketjuja, pikaruokalaketjuja sekä lukuisien muiden liikeyrityksien osakkeita. NRA:n jäseniä on yli neljä miljoonaa, ja se on noin 500 ihmisen kokopäiväinen työnantaja. NRA on ollut perustamisestaan lähtien yhdysvaltalaisen politiikan merkittävä taustavaikuttaja.

Poliittisen toiminnan komitea

NRA:n poliittisessa toiminnassa mekrittävä taho on NRA Political Victory Fund (NRA-PVF). Se luokittelee poliittisia päättäjiä ja ehdokkaita sen mukaan, mitä he ovat äänestäneet virassa ollessaan, lausuneet julkisesti ja vastanneet NRA:n lähettämään kyselylomakkeeseen.[1] NRA-PVF arvioi ehdokkaat heidän koko äänestyshistoriansa mukaan, ja antaa arvosanat, joista A on korkein ja F on matalin.[2] A-luokitus tarkoittaa sitä, että luokituksen saanut poliitikko kannattaa NRA:n mukaan Yhdysvaltain perustuslain toista lisäystä, joka antaa ihmisille oikeuden kantaa asetta, ja metsästystä.[3]

NRA kannattaa poliittisia ehdokkaita heidän luokituksensa mukaan. Vuoden 2008 vaaleissa NRA laittoi miljoonia dollareita tukemiensa ehdokkaiden vaalikampanjoihin, kampanjakuluihin ja ruohonjuuritason ohjelmiin.[1]

Lähteet

  1. a b Mission Statement National Rifle Association of America, Political Victory Fund. Viitattu 21.1.2010. (englanniksi)
  2. National Rifle Association Political Victory Fund Project Vote Smart. Viitattu 21.1.2010. (englanniksi)
  3. Jeff McWaters Endorsed by National Rifle Association JeffMcWaters.com. Viitattu 21.1.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.