Ero sivun ”Jessica Simpson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: eo:Jessica Simpson
Rivi 97: Rivi 97:
[[en:Jessica Simpson]]
[[en:Jessica Simpson]]
[[es:Jessica Simpson]]
[[es:Jessica Simpson]]
[[eo:Jessica Simpson]]
[[eu:Jessica Simpson]]
[[eu:Jessica Simpson]]
[[fa:جسیکا سیمپسون]]
[[fa:جسیکا سیمپسون]]

Versio 14. joulukuuta 2011 kello 22.42

Jessica Simpson
[[Tiedosto:|250px|]]
Henkilötiedot
Syntynyt10. heinäkuuta 1980 (ikä 43)
Ammatti laulaja, näyttelijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1999–
Tyylilajit pop, Dance-pop, Country pop, AC
Levy-yhtiöt Columbia Records (1999–2005)
Epic Records (2006–nykyhetki)
Columbia Nashville (2008–nykyhetki)
Aiheesta muualla
www.jessicasimpson.com

Jessica Ann Simpson (s. 10. heinäkuuta 1980 Abilene, Teksas) on yhdysvaltalainen pop-laulaja, näyttelijä ja lauluntekijä, joka tuli suosituksi 1990-luvun lopulla. Hän esiintyi yhdessä silloisen aviomiehensä Nick Lacheyn kanssa Music Televisionin tosi-TV-sarjassa Kyyhkyläiset (Newly weds) ja on näytellyt suositussa That ´70s Show -tv-sarjassa sekä elokuvassa The Dukes of Hazzard (2005).

Elämä

Simpson kasvoi Richardsonissa, joka sijaitsee Dallasissa, Texasissa. Jessica Simpsonin perheeseen kuuluu isä Joe, äiti Tina ja sisko Ashlee Simpson, joka on näyttelijä ja laulaja. Isä Joe oli baptistikirkon pappi Texasissa ja Simpsonin manageri.

Vuonna 2002 Simpson meni naimisiin Nick Lacheyn kanssa, joka oli tuolloin 98 Degrees -yhtyeen laulaja. Simpson oli sanonut mediassa olevansa neitsyt aina hääpäivään asti. Vuonna 2003 alkoi MTV:n sarja Kyyhkyläiset (Newlyweds), joka kertoi Simpsonin ja Lacheyn elämästä yhdessä. Vuonna 2005 Simpson ja Lachey ilmoittivat erosta. Pari vetosi ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Eron jälkeen Simpson seurusteli laulaja John Mayerin kanssa. Marraskuussa 2007 Simpson alkoi tapailemaan Dallas Cowboysin pelaajaa Tony Romoa. He erosivat kesällä 2009. [1] Simpson asuu Los Angelesissa ja hänen omaisuutensa arvon arvioidaan olevan 80 miljoonaa dollaria.

Ura laulajana

Simpson on laulanut baptistikirkon kuorossa ja hänen ensimmäinen levynsä oli kristillinen levy, jonka hän teki ollessaan 14-vuotias. Levyä ei kuitenkaan koskaan saatu julkaistuksi.

Vuonna 1999 Simpson julkaisi ensimmäisen levynsä "Sweet Kisses", joka oli yhdysvaltalaisella Billboard-listalla sijalla 25 ja brittiläisellä listalla levy oli top 40-listalla. Albumi oli menestys ja myi Yhdysvalloissa miljoona kappaletta. Hänen ensimmäinen singlensä "I Wanna Love You Forever" myi platinaa ja oli parhaimmillaan Billboard-listalla sijalla 5. Single oli menestys myös Kanadassa ja Britanniassa. Hänen toinen singlensä, duetto yhdessä hänen silloisen poikaystävänsä Nick Lacheyn kanssa, "Where You Are", oli hitti.

Kolmas single "I Think I'm in Love with You" oli niin ikään myös menestys, saavuttaen parhaimmillaan sijan 40. Vuonna 2000 Simpson voitti kaksi Teen Choice Awards -palkintoa. Hän sai palkinnot parhaasta rakkauslaulusta (Where You Are) ja hän oli vuoden paras uusi artisti. Vuonna 2000, Simpson esiintyi 98 Degrees -bändin videolla My Everything. Vaikka Jessican albumi Sweet Kisses menestyi ja sitä myytiin 4 miljoonaa kappaletta, se ei ylittänyt 1999 vuoden jymy-artistien Britney Spearssin ...Baby One More Time albumia tai Christina Aguileran Christina Aguilera albumia.

Toinen albumi, "Irresistible", julkaistiin vuonna 2001, joka kipusi Billboard - listalla sijalle 10. Silti albumin myynti takkusi ja myynti jäi noin puoleen miljoonaan kopioon. Albumin single "Irresistible" oli parhaimmillaan kahdeskymmenes yhdysvaltalaisella listalla. Seuraava single, "A Little Bit" ei ollut menestyksekäs listoilla.

Kolmas albumi, "In This Skin", julkaistiin kesällä 2003 samaan aikaan kuin Kyyhkyläisillä oli ensi-ilta. Sarja siivitti albumin myyntiä ja albumi myi noin 3 miljoonaa kappaletta ja oli parhaimmillaan 2. sijalla Billboard -listalla.

Vuonna 2006 29. elokuuta Amerikassa julkaistiin laulajattaren 4. pitkäsoitto, "A Public Affair. Albumi saavutti Billboard-listan sijalla 5. Albumilta on julkaistu singlet "A Public Affair" ja "I Belong to Me."

9. syyskuuta vuonna 2008 Simpson julkaisi Amerikassa viidennen levynsä "Do You Know", vaihtaen samalla popista kantriin. Levyn ensimmäinen sinkku "Come On Over" tosin vuosi nettiin jo 27. toukokuuta. Pian sen jälkeen country radioasemat ympäri maan alkoivat soittaa singleä listoillaan. "Come On Over" rikkoi ennätyksiä "Billboard Hot country songs"-listalla sijalla 41. tittelillä "highest-debuting first chart entry by a solo artist". "Come On Over" sinkun musiikkivideo sai ensi-iltansa Simpsonin nettisivuilla heinäkuussa 2008. Sinkku saavutti sijan 18. Billboardin kuumien countryhittien-listalla. Levyn virallisen julkaisun jälkeen se saavutti 1. sijan Billboardin top country albumien-listalla sekä USA:ssa että Kanadassa, ollen Simpsonin ensimmäinen ykkössijan albumi hänen urallaan. Levyn muut sinkut eivät saavuttaneet samaista suosiota ja 7. huhtikuuta 2009 Simpsonin edustaja ilmoitti Simpsonin ja tämän levy-yhtiön "Sony Nashvillen" erosta.

Ura näyttelijänä

Simpson haki roolia kuuluisasta Mickey Mouse Clubista lapsena, mutta Christina Aguileran esityksen nähtyään meni kipsiin lavalla eikä saanut paikkaa ohjelmasta. Niinpä Britney Spears pääsi hänen tilalleen. Kyyhkyläiset-sarjan myötä Simpson sai roolin elokuvasta The Dukes of Hazzard, jossa Simpson esitti Daisy Dukea. Kummallista elokuvassa on se, että Jessicalla ei ollut kuin 12 vuorosanaa koko elokuvassa. Elokuva tuotti noin 30 miljoona dollaria ja oli yksi Yhdysvaltojen katsotuimmista elokuvista. Simpsonilta on luvassa vuonna 2006 Kuukauden koheltajat - niminen elokuva. Lisäksi Simpsonilta on tulossa elokuva nimeltä Major Movie Star, ja hän on ostanut elokuvaoikeudet elokuvaan nimeltä Lovers And Players.

Kyyhkyläiset

Vaikka Simpson oli luonut uraa laulajana, hän sinkosi kuuluisuuteen vasta Kyyhkyläiset (Newlyweds) sarjan myötä. Kyyhkyläisiä esitettiin Suomessa Nelosella ja MTV musiikkikanavalla. Kyyhkyläisissä seurataan Lacheyn ja Simpsonin elämää. Sarja alkoi vuonna 2003 ja oli heti suuri menestys. Sarjaa esitettiin 40 jaksoa, viimeinen jakso tuli vuonna 2005.

Vuonna 2004 pari tähditti myös tv-showta "The Nick and Jessica Variety Hour" , jota verrattiin Sonnyn ja Cherin showhun. Vuonna 2005 Kyyhkyläiset palkittiin People's choice awardilla "Favorite reality show". Sarja sai loppunsa pian sen jälkeen.

Elokuvat

Diskografia

Studioalbumit

Muuta

Simpson on julkaissut kirjan häistään, hänellä on oma kosmetiikkasarja; Dessert Treats, jonka tuoteita pystyy syömään iholta, hän on mainostanut useita tuotteita ja hän on suosittu esiintyjä Yhdysvaltojen tärkeissä juhlapyhäpäivien juhlissa. Simpson on laulanut myös useasti muun muassa God Bless America -kappaleen amerikkalaisen jalkapallon ja baseball -loppukilpailujen yhteydessä. Hänen uusimmista kappaleista tunnetuin on ehkä Nancy Sinatran alun perin levyttämä These Boots Are Made For Walking.

Viitteet

  1. Jessica Simpson and Tony Romo Split 13. heinäkuuta 2009, People.com

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jessica Simpson.