Ero sivun ”Glukosamiini” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: gl:Glicosamina
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Alpha-D-glucosamine.png|thumb|Glukosamiinin rakenne]]
[[Kuva:Alpha-D-glucosamine.png|thumb|Glukosamiinin rakenne]]
'''Glukosamiini''' on [[nivel]]issä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että glukosamiini ei eroa lumelääkkeestä, jos analyysiin otetaan vain tasokkaat tutkimukset [213], silti glukosamiinia määrätään nivelpotilaille selkeiden todisteiden puuttumisesta huolimatta. <ref>[http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=nak05700 Terveysportti: Glukosamiini vs lumelääke nivelrikkopotilailla]</ref> Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan [[äyriäiset|äyriäisistä]], ja siksi [[allergia|allergiset]] reaktiot ovat mahdollisia.<ref>[http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/6/1072146.shtml Lääkelaitos]</ref> Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.
'''Glukosamiini''' on [[nivel]]issä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että saattaa lievittää nivelrikkokipua ja / tai parantaa toimintakykyä vaikka tulokset ovat ristiriitaiset. <ref>[http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=nak05700 Terveysportti: Glukosamiini vs lumelääke nivelrikkopotilailla]</ref>
Koska glukosamiini on [[glykosaminoglykaani]]n emänuklidi, ja glykosaminoglykaanit ovat pääkomponentti [[Rustokudos|rustokudoksessa]] se saattaa lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä jossain tapauksissa joissa suositeltua annostelua ei ylitetty.
Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan [[äyriäiset|äyriäisistä]], ja siksi [[allergia|allergiset]] reaktiot ovat mahdollisia.<ref>[http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/6/1072146.shtml Lääkelaitos]</ref> Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.


Glukosamiinin [[kemiallinen kaava]] on C<sub>6</sub>H<sub>13</sub>NO<sub>5</sub>, [[moolimassa]] 179,17&nbsp;g/mol ja [[CAS-numero]] 3416-24-8.
Glukosamiinin [[kemiallinen kaava]] on C<sub>6</sub>H<sub>13</sub>NO<sub>5</sub>, [[moolimassa]] 179,17&nbsp;g/mol ja [[CAS-numero]] 3416-24-8.

==Virallinen luokittelu==
=== Suomi ===
Glukosamiini on määritelty lääkkeeksi mutta [[KELA]] lopetti korvauksen maksamisen 2009 kesäkuussa.
=== Eurooppa ===
Useimmat euroopan maat määrittelevät glukosamiinin lääkkeeksi.
=== Yhdysvallat ===
[[FDA|Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto]] ei ole myöntänyt virallista lääkestatusta ja siellä glukosamiinia myydään [[ravintolisä]]nä.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 14. joulukuuta 2011 kello 13.31

Glukosamiinin rakenne

Glukosamiini on nivelissä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että saattaa lievittää nivelrikkokipua ja / tai parantaa toimintakykyä vaikka tulokset ovat ristiriitaiset. [1] Koska glukosamiini on glykosaminoglykaanin emänuklidi, ja glykosaminoglykaanit ovat pääkomponentti rustokudoksessa se saattaa lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä jossain tapauksissa joissa suositeltua annostelua ei ylitetty. Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan äyriäisistä, ja siksi allergiset reaktiot ovat mahdollisia.[2] Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.

Glukosamiinin kemiallinen kaava on C6H13NO5, moolimassa 179,17 g/mol ja CAS-numero 3416-24-8.

Virallinen luokittelu

Suomi

Glukosamiini on määritelty lääkkeeksi mutta KELA lopetti korvauksen maksamisen 2009 kesäkuussa.

Eurooppa

Useimmat euroopan maat määrittelevät glukosamiinin lääkkeeksi.

Yhdysvallat

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei ole myöntänyt virallista lääkestatusta ja siellä glukosamiinia myydään ravintolisänä.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.