Ero sivun ”Douglas Adams” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: ru:Адамс, Дуглас
Rivi 115: Rivi 115:
[[pt:Douglas Adams]]
[[pt:Douglas Adams]]
[[ro:Douglas Adams]]
[[ro:Douglas Adams]]
[[ru:Адамс, Дуглас Ноэль]]
[[ru:Адамс, Дуглас]]
[[sco:Douglas Adams]]
[[sco:Douglas Adams]]
[[sq:Douglas Adams]]
[[sq:Douglas Adams]]

Versio 14. joulukuuta 2011 kello 13.15

Douglas Adams
Henkilötiedot
Syntynyt11. maaliskuuta 1952
Cambridge, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut11. toukokuuta 2001 (49)
Santa Barbara, Kalifornia, Yhdysvallat
Kansalaisuus brittiläinen
Ammatti komediakirjoittaja, kirjailija, dramaturgi
Kirjailija
SalanimiDavid Agnew [1]
Tyylilajit komedia, science fiction
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
douglasadams.com (englanniksi)
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Douglas Noël Adams (11. maaliskuuta 1952 Cambridge, Yhdistynyt kuningaskunta11. toukokuuta 2001 Santa Barbara, Kalifornia) oli brittiläinen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti kirjastaan Linnunradan käsikirja liftareille (engl. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Teos on noussut kulttimaineeseen etenkin tieteiskirjallisuuden harrastajien keskuudessa. Se on osa Linnunrata-nimistä maailman ainoaa ”viisiosaista trilogiaa”. Adams tunnetaan myös Dirk Gently -etsivän luojana. Kirjojen lisäksi hänen tuotantonsa pohjalta on tehty radiokuunnelmia (joskin The Hitchhiker's Guide to the Galaxy on alun perin radiokuunnelma, jonka pohjalta Adams myöhemmin kirjoitti kirjan), LP-levyjä, televisio-ohjelmia sekä elokuva. Adams käsikirjoitti myös joitakin televisiosarjoja kuten Doctor Whota ja Monty Pythonin Lentävää Sirkusta.

Adams lähestyy yleisöään huumorin keinoin. Hän on saavuttanut mainetta kirjoissaan esitetyillä filosofisilla pohdinnoilla, kuten ”vastauksella elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen” (joka on ”42”). Hänen muistokseen vietetään vuosittain kansainvälistä pyyhepäivää 25. toukokuuta.

Douglas Adamsin intohimona oli eläintensuojelu, ja hän muun muassa kierteli maailmaa tekemässä radio-ohjelmia harvinaisista eläimistä. Hän oli tietokoneharrastaja ja audiofiili. Hän oli niin kyvytön noudattamaan kustantajiensa asettamia aikatauluja, että siitä tuli kaskujen aihe. Omien sanojensa mukaan hän ”rakasti määräaikoja, koska ne pitivät niin mukavaa ääntä viuhahtaessaan ohi”. Adams oli kertomansa mukaan radikaali ateisti. Adamsin ystävä Richard Dawkins on omistanut uskontoja kritisoivan kirjansa Jumalharha (2006) hänen muistolleen.

Adamsin ennenaikaisen kuoleman 49 vuoden iässä aiheutti sydäninfarkti.

Adams oli myös David Gilmourin, Pink Floydin kitaristin, ystävä. Hänen ehdotuksestaan yhtyeen viimeiseksi jäänyt levy nimettiin The Division Belliksi kappaleessa ”High Hopes” esiintyneen ilmauksen mukaan.lähde?

Adams ja tietokonepelit

Vuonna 1984 Adams ja Steve Meretzky tekivät tekstiseikkailupelin The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, joka pohjautui Adamsin samannimiseen kirjaan. Kaksi vuotta myöhemmin Adams osallistui ideoijana LucasArtsin (silloinen Lucasfilm Games) Labyrinth-pelin viikon kestäneeseen suunnittelutilaisuuteen. Hän osallistui myös Bureaucracy-pelin tekemiseen, ja myöhemmin hän oli vuonna 1999 julkaistun Starship Titanicin pääsuunnittelijana. Starship Titanicista julkaistiin myös kirja, Douglas Adams’s Starship Titanic. Kirjan tosin kirjoitti Terry Jones eikä Douglas Adams, sillä hän oli peliprojektinsa vuoksi liian kiireinen.

Kirjat

Linnunrata-kirjasarja

  • Linnunradan käsikirja liftareille. (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, 1979.) Suom. Pekka Markkula. 2. tarkistettu painos. WSOY, 1989. ISBN 951-0-15825-9.
  • Maailmanlopun ravintola. (The Restaurant at the End of the Universe, 1980.) Suom. Jukka Saarikivi. WSOY, 1990. ISBN 951-0-16717-7.
  • Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki. (Life, the Universe and Everything, 1982.) Suom. Jukka Saarikivi. WSOY, 1991. ISBN 951-0-17370-3.
  • Terve, ja kiitos kaloista. (So Long, and Thanks For All the Fish, 1984.) Suom. Jukka Saarikivi. WSOY, 1993). ISBN 951-0-18949-9.
  • Enimmäkseen harmiton. (Mostly Harmless, 1992.) Suom. Jukka Saarikivi. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19622-3.
  • Linnunrata: Viisiosainen trilogia. Suom. Pekka Markkula, Jukka Saarikivi. WSOY, 1997 (13. painos 2006). ISBN 951-0-21844-8.

Muut kirjat

Douglas Adamsin elämäkerrat

  • Don't Panic: Douglas Adams & Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Neil Gaiman (1987, 1993 ja 2002)
  • Hitchiker: A Biography of Douglas Adams, M. J. Simpson (2003)
  • Wish You Were Here: The Official Biography of Douglas Adams, Nick Webb (2003)

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Douglas Adams.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA

  1. https://www.bbc.co.uk/doctorwho/classic/episodeguide/cityofdeath/detail.shtml. Tieto on haettu Wikidatasta.