Ero sivun ”Steve Buscemi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 4: Rivi 4:
==Varhaisvaiheet==
==Varhaisvaiheet==


Buscemi syntyi [[Brooklyn]]issa, [[New York]]issa. Hänen vanhempansa olivat [[italia]]lais-[[Yhdysvallat|amerikkalainen]] puhdistustyöntekijä ja [[Korean sota|Korean sodan]] veteraani John Buscemi, ja [[irlanti]]lais-[[Yhdysvallat|amerikkalainen]] Dorothy Buscemi. Buscemi valmistui Valley Stream Central High Schoolista vuonna 1975 ja Benningtonin [[college]]sta vuonna [[1980]]. Hän työskenteli [[New York]]issa palomiehenä vuodesta [[1980]] vuoteen [[1984]].
Buscemi syntyi [[Brooklyn]]issa, [[New York]]issa. Hänen vanhempansa olivat [[italia]]lais-[[Yhdysvallat|amerikkalainen]] puhdistustyöntekijä ja [[Korean sota|Korean sodan]] veteraani John Buscemi, ja [[irlanti]]lais-[[Yhdysvallat|amerikkalainen]] Dorothy Buscemi. Buscemi valmistui Valley Stream Central High Schoolista vuonna 1975 ja Benningtonin [[college]]sta vuonna [[1980]]. Hän työskenteli [[New York]]issa palomiehenä vuodesta [[1980]] vuoteen [[1984]], mutta palasi myös vähäksi aikaa työhön [[World Trade Center]]in terrori-iskujen aikaan.


==Ura==
==Ura==

Versio 12. joulukuuta 2011 kello 15.42

Buscemi vuonna 2009.
Steve Buscemi n. vuonna 1996

Steve Vincent Buscemi (s. 13. joulukuuta 1957) on yhdysvaltalainen elokuva- ja teatterinäyttelijä. Hän on työskennellyt myös ohjaajana. Hän on ollut ehdolla Emmy-palkinnon ja Golden Globe -palkinnon saajaksi.

Varhaisvaiheet

Buscemi syntyi Brooklynissa, New Yorkissa. Hänen vanhempansa olivat italialais-amerikkalainen puhdistustyöntekijä ja Korean sodan veteraani John Buscemi, ja irlantilais-amerikkalainen Dorothy Buscemi. Buscemi valmistui Valley Stream Central High Schoolista vuonna 1975 ja Benningtonin collegesta vuonna 1980. Hän työskenteli New Yorkissa palomiehenä vuodesta 1980 vuoteen 1984, mutta palasi myös vähäksi aikaa työhön World Trade Centerin terrori-iskujen aikaan.

Ura

Näyttelijänä

Buscemi on kokeellisen teatteriryhmän The Wooster Groupin jäsen.

Buscemi on tehnyt lukuisia elokuvarooleja vuodesta 1986 lähtien. Tunnetuimpia rooleja Mr. Pink elokuvassa Reservoir Dogs, Garland Green elokuvassa Con Air – lento vapauteen, Rockhound elokuvassa Armageddon, Donny elokuvassa Big Lebowski sekä Carl Showalter elokuvassa Fargo. Vaikka hänet tunnetaan erityisesti sivurooleistaan, hän on menestynyt myös päärooleissa. Hän esitti pääosaa Seymouria muun muassa elokuvassa Ghost World. Buscemi on esiintynyt myös elokuvissa Miller's Crossing, Barton Fink, Nouseva aurinko, Pulp Fiction, Desperado, Pako L.A:sta ja Big Fish.

Buscemin hahmot ovat usein neuroottisia tai vainoharhaisia. Hän on esiintynyt useissa Coenin veljesten elokuvissa, ja yleensä hänen hahmonsa kuolee niissä.

Vuonna 2003 Buscemi vieraili Simpsoneissa omana itsenään. Vuonna 2004 hän liittyi Sopranosin näyttelijäkaartiin, jossa hän esittää Tony Sopranon serkkua ja lapsuudenystävää Tony Blundettoa. Buscemi oli aiemmin ohjannut sarjan kolmannen tuotantokauden jakson "Pine Barrens", joka on yksi sarjan fanien suosikkijaksoista. Hän esiintyi myös kuudennen tuotantokauden kolmannessa jaksossa taivaanportin ovimiehenä Tony Sopranon unessa. Hän ohjasi sarjan kuudennen tuotantokauden viidennen jakson.

Ohjaajana

Paitsi näyttelijänä Buscemi on tehnyt uraa myös ohjaajana. Interview (2007) on uusintaversio Theo van Goghin samannimisestä elokuvasta. Buscemi näyttelee itse miespääosaa. Aikaisemmin hän on ohjannut myös elokuvat Trees Lounge (1996), Elukkatehdas (2000) ja Lonesome Jim (2005). Hän on myös ohjannut jaksoja televisiosarjoihin Sopranos , Homicide: Life on the Street, Kylmä rinki, U.S. Male ja Cuts Like a Knife.

Yksityiselämä

Buscemi on naimisissa Jo Andersin kanssa. Anders on toiminut muun muassa ohjaajana, näyttelijänä, perfomanssitaiteilijana sekä koreografina. Buscemeilla on yksi poika, Lucian Buscemi, joka syntyi vuonna 1990. Buscemi asuu tällä hetkellä Brooklynissa.

Seuraavana päivänä syyskuun 11:nnen iskujen jälkeen vuonna 2001 hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi entiselle paloasemalleen auttamaan eloonjääneitä.

Filmografia

Aiheesta muualla