Ero sivun ”Lavatanssi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Antti.k (keskustelu | muokkaukset)
fix
Antti.k (keskustelu | muokkaukset)
fix
Rivi 1: Rivi 1:
'''Lavatanssiksi''' kutsutaan tanssilavoilla ja -paikoissa tapahtuvaa [[tanssi|tanssimista]] ja niissä erityisesti harrastettavia tanssityylejä. [[Suomi|Suomessa]] yleisimpiä lavatanssityylejä ovat [[foxtrot|foxtrot (foksi)]], [[tango]], [[valssi]] ja [[humppa]]. Lisäksi lavatansseissa soitetaan yleensä kerran pari vanhempia perinteisiä tanssilajeja, eli: [[jenkka]], [[polkka]] ja [[masurkka]].
'''Lavatanssiksi''' kutsutaan tanssilavoilla ja -paikoissa tapahtuvaa [[tanssi|tanssimista]] ja niissä erityisesti harrastettavia tanssityylejä. [[Suomi|Suomessa]] yleisimpiä lavatansseja ovat [[foxtrot|foxtrot (foksi)]], [[tango]], [[valssi]] ja [[humppa]]. Lisäksi lavatansseissa soitetaan yleensä kerran pari vanhempia perinteisiä tanssilajeja, eli: [[jenkka]], [[polkka]] ja [[masurkka]].


Nykyisin lavojen tanssiohjelmistoon kuuluvat myös kädenalitanssit. Lavajivellä tarkoitaan yleisnimityksenä seuraavia lavoilla tanssittavia tansseja: [[jive (tanssi)|jive]], [[fusku]] (käytetään myös sanaa lavajive), [[bugg (tanssi)|bugg]] ja [[boogie woogie (tanssi)|boogie woogie]], [[lindy hop]]. Näistä tansseista käytetään myös nimityksiä jenkkitanssit tai rokkitanssit. Kädenalitansseihin kuuluvat myös latinalaistanssit [[samba]], [[bolero]] joka kilpatanssina tunnetaan [[rumba|rumbana]] ja [[cha cha]]. Puhuttaesta lavatansseista tarkoitetaan kuitenkin yleensä aiemmin mainittuja tanssityylejä.
Nykyisin lavojen tanssiohjelmistoon kuuluvat myös kädenalitanssit. Lavajivellä tarkoitaan yleisnimityksenä seuraavia lavoilla tanssittavia tansseja: [[jive (tanssi)|jive]], [[fusku]] (käytetään myös sanaa lavajive), [[bugg (tanssi)|bugg]] ja [[boogie woogie (tanssi)|boogie woogie]], [[lindy hop]]. Näistä tansseista käytetään myös nimityksiä jenkkitanssit tai rokkitanssit. Kädenalitansseihin kuuluvat myös latinalaistanssit [[samba]], [[bolero]] joka kilpatanssina tunnetaan [[rumba|rumbana]] ja [[cha cha]]. Puhuttaesta lavatansseista tarkoitetaan kuitenkin yleensä aiemmin mainittuja tanssityylejä.

Versio 8. toukokuuta 2006 kello 20.42

Lavatanssiksi kutsutaan tanssilavoilla ja -paikoissa tapahtuvaa tanssimista ja niissä erityisesti harrastettavia tanssityylejä. Suomessa yleisimpiä lavatansseja ovat foxtrot (foksi), tango, valssi ja humppa. Lisäksi lavatansseissa soitetaan yleensä kerran pari vanhempia perinteisiä tanssilajeja, eli: jenkka, polkka ja masurkka.

Nykyisin lavojen tanssiohjelmistoon kuuluvat myös kädenalitanssit. Lavajivellä tarkoitaan yleisnimityksenä seuraavia lavoilla tanssittavia tansseja: jive, fusku (käytetään myös sanaa lavajive), bugg ja boogie woogie, lindy hop. Näistä tansseista käytetään myös nimityksiä jenkkitanssit tai rokkitanssit. Kädenalitansseihin kuuluvat myös latinalaistanssit samba, bolero joka kilpatanssina tunnetaan rumbana ja cha cha. Puhuttaesta lavatansseista tarkoitetaan kuitenkin yleensä aiemmin mainittuja tanssityylejä.

Suomalaisilla tanssilavoilla vallitsevat kirjoittamattomat, mutta suhteellisen tiukat säännöt joihin on hyvä tutustua etukäteen.

Pukeutuminen

Tanssilavalla pukeutuminen on suhteellisen vapaata. Yleisesti ottaen kannattaa valita hieman arkivaatteita paremmat, muttei välttämättä kuitenkaan mitään juhlavaatteita. Vaatteiden tulee kuitenkin olla siistit. Tanssiessa tulee lämmin, joten ei kannata myöskään pukeutua liian lämpimästi. Etenkin viileämpään aikaan on kuitenkin hyvä huomata, että villatakki tai muu vastaava lämmittää taukojen aikana, tai silloin jos käy niin ikävästi ettet pääse aivan joka tanssilla tanssimaan.

Miehillä on useasti mukana vaihtopaita tai pari, koska hiestä märkä paita ei ole kenenkään mielestä mukava koskea. Taskuista kannattaa siirtää avaimet, kolikot, kammat ja muut vähintään taskuun jossa ne eivät kosketa tanssipariasi, mielellään kokonaan pois.

Naiset voivat mielensä mukaan pukeutua joko hameeseen tai housuihin. Hameen kohdalla kannattaa valita mielellään joku leveämpi malli, kapeassa hameessa on vaikea tanssia. Käsilaukkua ei pidetä tanssin aikana, vaan se jätetään yleensä tanssipaikoilla joko hakuriviin tai joissain paikoissa esim. orkesterin lavan reunalle.

Kengät kannattaa valita sen mukaan, että kestät tanssia niissä useamman tunnin. Aivan uusia kenkiä ei koskaan kannata ottaa ensimmäistä kertaa jalkaan tanssilavalle. Mikäli tanssikenkiä ei ole, hyvät kovapohjaisen kävelykengät menettelevät.

Musiikki

Tanssia säestää yksi tai useampi elävä lauluyhtye. Settien välillä soitetaan tanssimusiikkia levyiltä, mutta minkäänlaista varsinaista DJ-toimintaa ei ole. Mikäli yhtyeitä on kaksi, kukin soittaa vuorollaan setin ja toinen yhtye jatkaa suoraan siitä mihin edellinen jäi. Kun orkesteri soittaa, on kohteliasta antaa heille aplodit kappaleiden jälkeen.

Orkesteri soittaa yleensä 45 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen on 15 minuutin tauko jonka aikana soitetaan tanssimusiikkia levyltä. Musiikki soi myös taukojen aikana samalla tavalla - aina kaksi saman tanssilajin kappaletta peräkkäin. Mikäli orkestereita on kaksi, orkesteria vaihdetaan 45 minuutin välein kunnes kumpikin on soittanut repertuaarinsa läpi tai kunnes tanssit loppuvat.

Tanssiin haku

Miesten haku

Pääasiassa tanssilavoilla on miesten haku. Tämä tarkoittaa, että naiset odottavat tanssiinkutsua hakurivissä tanssilavan reunalla. Kun orkesteri kuuluttaa seuraavan tanssin, miehet rientävät hakemaan sopivaksi katsomaansa daamia. Tämän kanssa tanssitaan molemmat tanssit, jonka jälkeen daami palautetaan mielellään samaan paikkaan josta tämä haettiin, ja kiitetään tätä.

Mikäli ei halua tanssia jotain tiettyä tanssia, tulee istua alas (mikäli ihmisiä on niin paljon että halukkaat odottavat tanssiin pääsyä seisten) tai siirtyä sivummalle osoittaakseen, ettei halua tanssia seuraavaa tanssia syystä tai toisesta.

Perinteisesti on järjestäydytty hakuriviin niin, että varallisuutensa ja koulutuksensa puolesta muista erottuvat naiset ovat kauempana ovesta. Traditio on jossain määrin säilynyt joillain tanssilavoilla, joskin järjestyksen määrittelee nykyään lähinnä naisen oma kuva tanssitaidoistaan.

Tanssiin kutsu

Mies hakee naista tanssimaan hakemalla haluamaansa naiseen katsekontaktin, lähestymällä tätä ja pyytää tätä tanssiin kumartamalla tai perinteisesti sanomalla "saanko luvan?" ja tarjoamalla vasemman kätensä. Nainen vastaa nyökkäämällä ja/tai niiaamalla, ojentaa miehelle vasemman kätensä. Mies saattaa naisen rivistä pois muiden paria hakevien tieltä. Tervehdykset vaihdetaan vasta kun pari on päässyt pois muiden tieltä.

Tanssiin kutsusta kieltäytyminen ilman syytä on epäkohteliasta. Epäsiisteyden, humalatilan tai sopimattoman käytöksen takia kieltäytymisiä luonnollisesti kuitenkin tapahtuu. Kieltäytyä voi myös, mikäli ei osaa seuraavaa tanssia eikä ole ehtinyt poistua ajoissa hakurivistä.

Tanssiin haettaessa ei seuraava tanssi ole aina välttämättä selvillä. Joskus käy niinkin, että toinen osapuolista ei osaa kyseistä tanssia. Tällöin haettava päättää, miten tilanne ratkaistaan. Mikäli hakija ei osaa tanssia, tämän tulee tarjota haetulle välittömästi mahdollisuutta palata hakuriviin, jotta joku muu voi hakea tämän tanssimaan. Mikäli haettava ei halua palata, voidaan tanssi tanssia kykyjen mukaan, tai vaihtoehtoisesti siirtyä sivummalle odottamaan seuraavaa tanssia. Jos taas haettava ei osaa kyseistä tanssia, hakija voi tarjoutua tutustuttamaan parinsa kyseiseen tanssiin mikäli haettava tähän suostuu. Jos haettava ei halua tanssia, voi hakija ehdottaa tanssin siirtämistä seuraaville kappaleille ja jos haettava tähän suostuu, hakija voi palauttaa tämän hakuriviin ja hakea jotain toista.

Tanssit tulevat pareittain. Ensimmäisen tanssin jälkeen kiitetään paria. Toisen tanssin jälkeen kiitetään paria, jonka jälkeen tämä saatetaan takaisin hakuriviin, ja kiitetään vielä uudestaan. Mies saattaa naista joko pitämällä naisen vasenta kättä oikeassa kädessään, tai muodollisemmin tarjoamalla oikean käsivartensa johon nainen voi tarttua vasemmalla kädellään.

Naisten haku

Useimmilla tanssipaikoilla tietty aika illasta on varattu naisten haulle. Tämä kestää yleensä noin tunnin verran, ja tänä aikana tanssiin haku tapahtuu päin vastoin - miehet odottavat, ja naiset käyvät hakemassa heitä. Muut roolit pysyvät silti ennallaan, mies vie silti kaikki tanssit, ja mies palauttaa naisen kuten yleensäkin.

Naisten haku ilmoitetaan kyltillä tai valotaululla, sekä orkesteri tiedottaa naisten haun alkamisesta ja loppumisesta. On myös naistentansseja, joissa hakuvuoro on päinvastainen koko illan mahdollisesti poislukien hetki, jolloin kyltillä ilmoitetaan miesten hausta.

Perinteisissä lavatansseissa naiset voivat tanssia myös tyttöpareina, mutta tämä on erittäin epäkohteliasta mikäli menossa on naistenhaku ja vapaita miehiä on vielä tarjolla. Miehet eivät perinteisesti tanssi keskenään.

Tanssiminen lavalla

Tanssittaessa salia kierretään vastapäivään. Mikäli lava on tarpeeksi suuri, nopeimmat tanssivat ulkokehällä ja hitaimmat sisempänä. Paikoillaan tanssittavia tansseja (kädenalitanssit, lattarit) tanssitaan joko lavan keskellä, tai niille saattaa olla varattuna tila jossain salin reunalla mikäli salin muoto tämän mahdollistaa.

Tanssiessa tulee huomioida muut tanssijat parhaan kykynsä mukaan, välttää törmäilyä ja pyrkiä kulkemaan tanssisuuntaan, ei poikittain eikä vastavirtaan. Lavalla täytyy myös huomioida, että tilaa on varsin vähän verrattuna esimerkiksi tanssikoulujen harjoitustilanteisiin, joten mitään liian vauhdikkaita tai paljon tilaa vaativia kuvioita ei kannata edes harkita.

Miehen tehtävä on viedä naista, ja tähän luonnollisesti kuuluu myös ympäristön tarkkailu. Nainen on täysin miehen armoilla kulkiessaan suurimman osan aikaa selkä menosuuntaan, joten miehen tulee parhaansa mukaan pitää huoli siitä, että mikäli törmäyksiä tulee, ne kohdistuvat mieheen itseensä koska hän osaa niihin varautua. Törmättäessä on miehen tehtävä pyytää anteeksi, ei naisen - nainen vain menee sinne minne mies tätä vie. Koska mies vie, hänen ei tule tanssia selkä menosuuntaan enempää kuin pari askelta kerrallaan. Jos nainen huomaa esteen jota mies ei ole nähnyt, hän voi antaa tästä merkin käden painalluksella.

Tanssilavoilla käy kaikenlaisia ihmisiä aivan aloittelijoista kilpatanssijoihin, lapsista eläkeläisiin. Tanssiessa tulee huomioida, että tanssin taso tulee suhteuttaa parin kummankin osapuolen tasoon. Mies vie, joten hänen tanssitaitonsa määrittelee myös sen, miten tanssitaan. Mikäli oma osaaminen on perustasoa, kannattaa muistaa että moni tanssii mieluummin vaikka perusaskelta kuin istuu tanssin lavan reunalla odottamassa vuoroaan. Daamiansa selvästi parempi tanssija taas luonnollisesti selvittää kuinka hyvin daami hänen ohjaustaan seuraa, ja parhaassa tapauksessa päätyy viemään daamiaan myös kuvioita, joita tämä ei tätä ennen vielä osannutkaan.

Aloittelijan kannattaa huomata, että lähes minkä tahansa tanssin valssia lukuunottamatta voi tanssia foksina. Nykyään myös varsin yleistä nähdä, että nopeampia fokseja usea pari tanssii fuskuna, buggina yms. kädenalitansseina. Jos haet daamin tanssimaan tanssia jonain muuna tanssilajina, sinun tulee ilmaista aikeesi mahdollisimman pian jotta daami voi päättää, osaako ja haluaako hän tanssia tanssin näin.

Aina on kuitenkin tärkeä muistaa, että pääasiallinen tarkoitus on nauttia elämästä, musiikista ja paristaan. Anna musiikin viedä sen sijaan että väännät otsa rypyssä vuorotellen jokaisen osaamasi kuvion huimaavaa vauhtia. On upea tunne löytää täydellinen yhteisymmärrys sinun, parisi ja soivan kappaleen kanssa - vaikka vetäisit koko kappaleen vain pelkkää perusaskelta.

Muuta

Tanssilavoilta ja -paikoilta löytyy yleens jonkinlainen ruoka- ja juomatarjoilu - joko kahvila, baari tai molemmat. Alkoholin käyttö ei kuitenkaan kuulu lavatansseihin, etenkään suuremmilla ja tunnetuimmilla tanssipaikoilla. Onkin yleistä, että varsin useat saapuvat paikalle autolla. Tanssilavoilla on yleensä riittävän suuret parkkipaikat, jotta ainakin suurimman osan autot mahtuvat lavan läheisyyteen.

Tanssilava on vapaan kanssakäymisen elämäntapa. Ihmisten välisen vuorovaikutuksen vapaa muoto. Tanssilavan parkkipaikoilla, pakkasen huurtamien pikkuautojen lasien kätköissä tapahtui aikoinaan monta mukavaa asiaa. Suomessa 60-80 luvulla syntyneistä on moni 2000-luvun nuori aikuinen saanut alkunsa tanssilavojen ihmisten hurmoksen vaikutuksesta.

Tanssi parhaimmillaan yhdistää yksilön ja parin vapaan liikkumisen ja avoimen läheisyyden.

Tanssipaikkoja

Tanssiaiheisia sivustoja