Ero sivun ”Hintajärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 165 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
no open proxies
(no open proxies)
no open proxies
'''Hintajärjestelmä''' (joskus "hintamekanismi") on mikä tahansa [[talousjärjestelmä]], joka ohjaa tavaroiden ja palveluiden [[hinta|hintojen]] määräytymistä, määritetään ne sitten millaisessa [[raha]]ssa tai [[velka|velassa]] tahansa. Se on käytännössä kaikissa nyky-yhteiskunnissa vallitseva tapa ohjata resurssien kohdentumista.
 
Esimerkiksi hintojen korkeus kertoo niukkuudesta ja kannustaa tuottajia tuottamaan enemmän ja ostajia ostamaan vähemmän.
 
== Hintasääntely vai vapaa hinnanmuodostus? ==
 
Hintajärjestelmästä on olemassa kaksi ääripäätä:
* [[Hintasääntely]] tarkoittaa, että esimerkiksi hallitus määrää hinnat. Näin on tyypillisisesti sosialistisissa [[suunnitelmatalous]]maissa, esim. entinen [[Neuvostoliitto]].
* [[Markkinahinta]] tarkoittaa, että [[hyödyke|hyödykkeitä]] saa myydä ja ostaa millä tahansa hinnalla. Tällöin [[kysynnän ja tarjonnan laki]] "määrää" hinnat, ts. esim. jos jostain tavarasta on pulaa, sen hinta nousee, kunnes nousu kannustaa tuottamaan tavaraa niin paljon enemmän ja ostamaan sitä niin paljon säästeliäämmin, että tavaraa jälleen riittää. Hinta siis asettuu tasolle, jolla kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret.
 
Suomessa ja muissa länsimaissa vallitseen pääosin markkinatalous, joskin esimerkiksi taksikyydeille on Suomessa säädetty enimmäishinnat.
 
== Historia ==
Hintajärjestelmiä on ollut niin kauan kuin on ollut kauppaa tai rahaa.
 
==Friedrich A. Hayek hintajärjestelmästä==
 
[[Rahateoria]]sta [[Nobel-palkinto|Nobel-palkinnon]] saanut [[Friedrich A. Hayek]] kirjoitti teoksessaan "[[The Use of Knowledge in Society]]"...'Hintajärjestelmä on niitä välineitä, joita ihminen on oppinut käyttämään (joskaan ei vielä lainkaan täysin) törmättyään siihen ymmärtämättä sitä. Sen avulla on tullut mahdolliseksi paitsi [[työnjako]], myös resurssien koordinoitu hyödyntäminen eri tahoille hajaantuneen tiedon avulla. Ne, jotka yrittävät pilkata tätä näkemystä, vääristävät argumenttia vihjaamaan, että jokin ihme olisi tuottanut parhaan mahdollisen järjestelmän nyky-yhteiskunnalle. Se on päinvastoin: ihminen on kyennyt tuottamaan sen työnjaon, jolle sivistyksemme perustuu, koska hän sattui törmäämään menetelmään, joka sen mahdollisti. Ellei ihminen olisi törmännyt hintajärjestelmään, hän olisi silti saattanut kehittää toisentyyppisen sivilisaation, aivan toisenlaisen, sellaisen kuin termiittimuurahaisten "valtio" tai jonkin muun käsittämättömän erilaisen'...[[Friedrich A. Hayek]]<ref>http://74.125.95.132/search?q=cache:blv3cDigeGcJ:www.econlib.org/library/Essays/hykKnw1.html+origin+of+the+political+price+system&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=us Editor/Trans.First Pub. Date Sep. 1945 Publisher/Edition American Economic Review. XXXV, No. 4. s. 519-30. American Economic Association Author Hayek, Friedrich A. Luettu 8.10.2009</ref>
 
== Katso myös ==
* [[Taloushistoria]]
* [[Katallaktiikka]]
* [[Raha]]
 
== Viitteet ==
{{viitteet}}
* [http://www.britannica.com/EBchecked/topic/475822/price-system Encyclopedia Britannica]
 
[[Luokka:Talousjärjestelmät]]
 
[[en:Price system]]
[[es:Sistema de precios]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko