Ero sivun ”Kaarle VII (Ranska)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rezabot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: sh:Karlo VII, kralj Francuske
MystBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 29: Rivi 29:


[[af:Karel VII van Frankryk]]
[[af:Karel VII van Frankryk]]
[[ar:شارل السابع ملك فرنسا]]
[[an:Carlos VII de Francia]]
[[an:Carlos VII de Francia]]
[[id:Charles VII dari Perancis]]
[[id:Charles VII dari Perancis]]

Versio 20. marraskuuta 2011 kello 21.03

Kaarle VII (Ranska)


Kaarle VII Voitokas (ransk. Charles VII le Victorieux, (22. helmikuuta 140322. heinäkuuta 1461) oli Valois-dynastiaan kuuluva Ranskan kuningas vuosina 14221461.

Kaarle VII oli edellisen kuninkaan Kaarle VI:n vanhin poika, eli dauphin. Isänsä kuoltua vuonna 1422 oli Kaarle VII:n asema kruununtavoittelun kannalta hankala; Kaarle VI oli sopinut Troyes'n rauhansopimuksessa vuonna 1420, että Ranskan seuraavaksi kuninkaaksi tulisi Englannin kuninkaan Henrik V:n ja Valois'n Katariinan poika, joka oli syntynyt vuotta aiemmin.

Vaikka myös parlamentti oli vahvistanut sopimuksen, katsoivat monet ranskalaiset, että kyse oli vain Kaarle VI:n mielipuolisuuden synnyttämästä erheestä, jota ei tarvinnut noudattaa. Näin ajatteli etenkin Jeanne d'Arc, joka vuonna 1429 puoliväkisin "raahasi" Kaarlen Reimsiin kruunattavaksi. Myös Englannin Henrik VI kruunattiin Ranskan kuninkaaksi vuonna 1431 Notre Damessa, mutta hän jäi varjohallitsijaksi. Kaarle VII:n kaudella Ranska valloitti takaisin Pariisin ja kaikki Englannin ranskalaiset alueet Calais'ta lukuun ottamatta.

Kaarle VII:n sotilaallisesti merkittävin uudistus oli vuoden 1445 asetus, jolla Ranskan armeija muuttui täysin kuninkaan johtamaksi ammattipohjaiseksi armeijaksi. Feodaalivelvollisuuden sijaan ritareille maksettiin nyt palkkaa, ja upseerien nimityksessä kiinnitettiin huomiota kyvykkyyteen enemmän kuin syntyperään. Sotilaskuria parannettiin ja taktiikoita uudistettiin niin, että Ranskan armeija oli 1440-luvun lopulle tultaessa joka suhteessa ylivoimainen Englannin armeijaan.

Kaarle VII perusti myös Poitiers'n yliopiston vuonna 1432 ja hänen hallituskaudellaan kansalaisten vauraus lisääntyi. Vaikka häntä onkin joskus arvosteltu päättämättömyyden takia, hän onnistui huomattavan paljon parantamaan valtakunnan poliittista ja taloudellista asemaa lähes neljänkymmenen hallitusvuotensa aikana.

Kaarlen kuoltua valtaistuimelle nousi hänen poikansa Ludvig XI, joka oli jo isänsä elinaikana avoimesti noussut kapinaan tätä vastaan.

Triviaa

Kaarle VII:n kruunajaisissa Kaarle VI:n kuoleman jälkeen käytettiin ensi kertaa tunnettua lausahdusta "Kuningas on kuollut. Kauan eläköön kuningas!" (ranskaksi Le Roi est mort. Vive le Roi!).

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaarle VII (Ranska).
Edeltäjä:
Kaarle VI Rakastettu
Ranskan kuningas
1422 – 1461
Seuraaja:
Ludvig XI Harkitseva