Ero sivun ”Gordon Ramsay” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 36: Rivi 36:
* [[Gordon Ramsay Intiassa]] (Gordon's Great Escape, 2010)
* [[Gordon Ramsay Intiassa]] (Gordon's Great Escape, 2010)
* [[Masterchef USA]] (2010)
* [[Masterchef USA]] (2010)
* [[Simpsonit]] (2010) (ääni)
* [[Simpsonit]] (2011) (ääni)
* [[Paavo Pesusieni]] (2010) (ääni)
* [[Paavo Pesusieni]] (2011) (ääni)


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 17. marraskuuta 2011 kello 21.21

Gordon Ramsay

Gordon James Ramsay OBE (s. 8. marraskuuta 1966 Johnstone, Skotlanti) on eräs Yhdistyneen kuningaskunnan tunnetuimmista kokeista ja televisiopersoonallisuuksista. Hän on lisäksi yksi maansa kolmesta kokista, jotka ovat onnistuneet ylläpitämään arvostetut kolme Michelin-tähteä ravintoloidensa luokituksessa. Ramsay on ensimmäinen skotti, joka on saanut ravintolalleen kolme Michelin-tähteä. Gordon Ramsay sai kuningattarelta vuonna 2006 arvonimen OBE (Officer of the British Empire). Ramsayllä on vaimo ja neljä lasta.

Henkilöhistoria

Gordon Ramsay syntyi Skotlannissa vuonna 1966 ja vietti nuoruutensa Stratford-upon-Avonissa, Englannissa. Nuorukaisena Ramsay pelasi jalkapalloa ja haaveili urasta ammattilaisena. Hän pääsi harjoittelemaan glasgow'laisen suosikkiseuransa Rangers FC:n kanssa, mutta joukkueen valmentajan suositeltua Ramsaylle tämän pettymykseksi yrittämistä ennemmin alemmalla sarjatasolla ja lopulta squashin parissa hankitun vamman myötä jalkapallounelma sai jäädä.

Ura kokkina

Kokin uransa Ramsay aloitti 19-vuotiaana. Ensin hän työskenteli Albert Roux'n ravintolassa Lontoossa ja Guy Savoyn sekä Joel Robuchonin ravintolassa Pariisissa. Varsinaisena pääkokkina Ramsay työskenteli Auberginen ravintolassa vuonna 1993. Vuonna 1996 Aubergine luokiteltiin kahden Michelin-tähden ravintolaksi. Kaksi vuotta myöhemmin Ramsay lähti Auberginesta ja perusti oman nimeään kantavan ravintolan Chelseaan. Vuonna 2001 hänen ravintolansa luokiteltiin kolmen Michelin-tähden arvoiseksi.

Nykyään Ramsay omistaa seitsemän ravintolaa ympäri maailmaa muun muassa Dubaissa sekä Tokiossa, ja on osakkaana kahdessa ravintolassa. Ravintoloista viidellä on Michelin-tähtiä. Elokuussa 2009 uutisoitiin Ramsayn ravintoloiden kärsivän taloudellisista vaikeuksista taloustaantuman johdosta, ravintoloiden velkojen kerrotaan olevan yli 11 miljoonaan euroa[1][2].

Ramsay on julkaissut kuusi keittokirjaa sekä esiintynyt lukuisissa televisio-ohjelmissa, kuten televisio-ohjelmista Kauhukeittiö (Hell's Kitchen), Kurjat kuppilat (Ramsay's Kitchen Nightmares) ja Pannu kuumana (The F Word). Hänet tunnetaan myös rivosta kielenkäytöstään, etenkin fuck-kirosanan käytöstä.

Suomen-vierailu

Gordon Ramsay kävi Suomessa lokakuun lopulla 2007 esittelemässä uutta keittokirjaansa Sunnuntairuokaa ja muita herkullisia reseptejä (Gordon Ramsay's Sunday Lunch and Other Recipes from The F Word). Vierailuillaan hän maisteli suomalaisia perinneruokia ja haukkui ne. Ruoat olivat kaupan valmisruokia.[3][4]

Ravintolat

  • Gordon Ramsay at Royal Hospital Road (kolme Michelin-tähteä)
  • Gordon Ramsay at Claridge's (yksi Michelin-tähti)
  • The Boxwood Cafe at the Berkeley Hotel
  • The Connaught Hotel (yksi Michelin-tähti), Angela Hartnett (yhteistyökumppani)
  • The Savoy Grill (yksi Michelin-tähti)
  • Banquette at the Savoy Grill
  • Petrus at the Berkeley Hotel (kaksi Michelin-tähteä vuoden 2007 alusta), Marcus Wareing (yhteistyökumppani)
  • Gordon Ramsay at Conrad Tokyo, Tokio
  • Verre at the Hilton Dubai Creek, Dubai

Televisiosarjat

Lähteet

  1. Gordon Ramsayn oma Kauhujen keittiö: ravintoloista miljoonavelat, Iltalehti, 10.8.2009
  2. Huippukokki Gordon Ramsayn ravintolat keikkuvat konkurssin partaalla, Helsingin Sanomat, 10.8.2009
  3. Ilta-Sanomat: Gordon Ramsay: Suomi-ruoka on sontaa! iltasanomat.fi. 29.10.2007. Viitattu 29.10.2007.
  4. MTV3: Kauhukeittiön Gordon Ramsay paljasti Victoria Beckhamin ruokavalion viihde.mtv3.fi. 29.10.2007. Viitattu 29.10.2007.

Aiheesta muualla