Ero sivun ”Aslan (leijona)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
203 merkkiä poistettu ,  10 vuotta sitten
sekavaa tekstiä ja esimerkki.jpg pois
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(sekavaa tekstiä ja esimerkki.jpg pois)
[[Tiedosto:Esimerkki.jpg]]'''Aslan-leijona''' on [[C. S. Lewis]]in kirjoittaman [[Narnian tarinat|Narnia]]-kirjasarjan keskeisiä hahmoja. ''Aslan'' on [[Turkin kieli|turkin kieltä]] ja tarkoittaa leijonaa.
 
== Juoni ==
 
{{juonipaljastus}}
Aslan on Narnian luoja ja ylin hallitsija, suurin ja kaunein [[leijona]], mitä kuvitella saattaa.Se saapuu aina kaukaa idästä (jonne ei voi purjehtia)Narniaan.Aslan kertoo Lucy nimiselle tytölle kun hän on narniassa että hän ei saavu ikinä samalla tavalla kuin ennen. Kirjassa ''Taikurin sisarenpoika'' kerrotaan Narnian perustamisesta. Aslan kulkee halki tyhjän maan ja saa laulullaan maan viheriöimään. Aslan laulaa myös kaikki erilaiset eläinlajit maan sisästä esiin. Aslan antaa eläimille puhekyvyn ja jättää Narnian maan niiden asuttavaksi ikuisiksi ajoiksi.
 
Narnia-sarjan kristityt ihailijat vertaavat Narnian luomista [[Raamattu|Raamatun]] [[Luomiskertomus|luomiskertomukseen]]. Aslania voidaan verrata [[Kristus|Kristukseen]] myös muissa Narnian tapahtumissa. Kirjassa ''Velho ja Leijona'' [[Valkea velho]] hallitsee väärin valtuuksin Narniaa. Aslan uhraa itsensä pelastaakseen petturiksi paljastuneen [[Edmund Pevensie|Edmund-pojan]]. Viholliset sitovat Aslanin kivipaateen, leijonaa häpäistään leikkaamalla siltä harja ja velho iskee Aslanin kuoliaaksi. Aslan kuitenkin herää henkiin ikivanhan taian ansiosta: ''kun vapaaehtoinen uhri, joka ei ole tehnyt mitään rikosta, tapetaan petturin sijasta, paasi halkeaa ja itse kuolema peruuntuu''.
44 881

muokkausta

Navigointivalikko