Ero sivun ”Uusiutuvat luonnonvarat” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
- Luokka talous, sisältö ei liity talouteen
(fix)
(- Luokka talous, sisältö ei liity talouteen)
'''Uusiutuva luonnonvara''' on mikä tahansa [[luonnonvara]], jota kulutetaan hitaammin kuin se uusiutuu. Luonnonvaralla täytyy olla jokin mekanismi, jolla ympäristö tuottaa sitä lisää. Uusiutuvia luonnonvaroja ovat esimerkiksi [[happi]], makea vesi ja [[biomassa]]: happea tulee ilmakehään lisää kasvien [[yhteyttäminen|yhteyttäessä]], makeaa vettä saadaan [[sade|sateen]] kautta ja biomassaa kasvien kasvaessa.
 
Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla [[uusiutumaton luonnonvara|uusiutumattomia]], jos niitä kulutetaan nopeammin kuin ympäristö pystyy niitä täydentämään. Esimerkiksi [[pohjavesi|pohjavettä]] voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee.
 
[[Muovi]]t, [[bensiini]], [[hiili]], [[maakaasu]] ja muut [[fossiiliset polttoaineet|fossiilisista polttoaineista]] tuotetut asiat ovat uusiutumattomia, koska mikään mekanismi ei lyhyellä aikavälillä tuota niitä lisää. Esimerkiksi maaöljy on syntynyt muinaisista eliöistä, jotka ovat suuressa paineessa muuttuneet nestemäisiksi hiilivedyiksi.
* [[Kestävä kehitys]]
 
{{Tynkä/TalousSää}}
 
[[Luokka:Talous]]
[[Luokka:Luonnonvarat]]
[[Luokka:Energia]]
2 729

muokkausta

Navigointivalikko