Ero sivun ”Panssarikansiristeilijä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
luokitusta
Amirobot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: tr:Korumalı kruvazör
Rivi 38: Rivi 38:
[[sh:Zaštićena krstarica]]
[[sh:Zaštićena krstarica]]
[[vi:Tàu tuần dương bảo vệ]]
[[vi:Tàu tuần dương bảo vệ]]
[[tr:Korumalı kruvazör]]

Versio 1. marraskuuta 2011 kello 18.42

Kaavio panssarikansiristeilijän suojarakenteista. Punaiset viivat kuvaavat panssarikantta sekä tykkien kilpiä ja harmaa alue suojarakenteina käytettyjä hiilivarastoja.

Panssarikansiristeilijä (engl. protected cruiser) oli 1900-luvun alun sota-alustyyppi, joka sai nimensä aluksen haavoittuvia osia suojaavasta panssarikannesta. Suojattavia osia olivat konehuoneet, jotka oli suojattu kannella räjähtävien kranaattien sirpaleita vastaan. Alustyypistä kehittyi paremmin suojatut panssariristeilijät, joissa suojattiin myös kyljet sekä varsinainen kansi.

Taisteluristeilijöiden kehittyessä panssariristeilijöistä panssarikansiristeilijät olivat puolestaan keveiden ja raskaiden risteilijöiden esikuvia.

Taustaa ja ominaisuuksia

Räjähtävien kranaattien tullessa yleiseen käyttöön merisodankäynnissä sotalaivat tarvitsivat lisäsuojaa ja siten panssarikansiristeilijät syntyivät noin vuonna 1880. Panssarikansiristeilijöissä suojaava kansi oli lisärakenne aluksen muun rakenteen sisällä, mikä suojasi aluksen toiminnan kannalta tärkeitä osia kuten kone- ja kattilahuoneita. Tyypillisesti tällaisten alusten uppouma oli 2 500–7 000 tonniin ja ne oli aseistettu jopa tusinalla 3,9–6 tuuman (100–152 mm) tykkejä. Alusten nopeus oli uppoumasta ja konetehosta riippuen 18–23 solmua.

Ensimmäinen varsinainen panssarikansiristeilijä oli Chilen laivaston Esmeralda, joka valmistettiin Armstrongin telakalla Elswickissä. Alus toimi perustana usealle telakan toimittamalle alukselle, jotka muodostivat perustan niin kutsutuille Elswick tyyppisille risteilijöille. Alusten etu-ja takakansi sekä varsinainen puinen kansirakenne oli korvattu panssarikannella.

Panssarikansiristeilijä USS New Orleans.

Noin 1910 panssarilevyjen laatu parani samoin kuin höyrykoneiden, jotka kevenivät ollen kuitenkin tehokkaampia. Palveluksessa olleet panssarikansiristeilijät muuttuivat vanhentuneiksi ollen hitaampia ja heikommin suojattuja kuin uudet alukset. Lisäksi öljyn käyttö polttoaineena poisto hiilivarastojen suoja-arvon.

Panssarikansiristeilijät korvautuivat keveillä risteilijöillä, joilla oli myös kyljet ja kansi panssaroitu.