Ero sivun ”Väestönlaskenta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
{{Yhteistyöartikkeli}}
Rubinbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.4) (Botti muokkasi: es:Censo (estadística)
Rivi 52: Rivi 52:
[[el:Απογραφή]]
[[el:Απογραφή]]
[[en:Census]]
[[en:Census]]
[[es:Censo de población]]
[[es:Censo (estadística)]]
[[eo:Popolnombrado]]
[[eo:Popolnombrado]]
[[eu:Zentsu (estatistika)]]
[[eu:Zentsu (estatistika)]]

Versio 1. marraskuuta 2011 kello 01.44

Väestölaskentaa 1925

Väestönlaskenta on toimenpide, jolla hankitaan tietoa väestön jokaisesta yksilöstä. Näin saadaan tilastotieteellistä tietoa väestöstä.

Historia

Vanhin säilynyt väestötieteellinen tieto on Kiinasta ajanlaskun alun tienoilta. Väestönlaskentaa on suoritettu vuosisatoja, ja se on tehty verotuksellisista syistä. Yksi ensimmäisistä aikakirjoihin merkityistä väestönlaskennoista tehtiin Persiassa vuosina 500–499 eaa. [1]

Myös Roomassa järjestettiin niin sanottuja censuksia verotuksen järjestämiseksi. Censusten järjestäminen oli censorien vastuulla.

Suomi

Suomessa käytetään 1700-luvun väestönlaskennan tuloksesta nimitystä henkikirjat. Henkikirjoissa on taloittain kaikki 15–65-vuotiaat henkilöt.

Ankaran verotuksen aikana joku talo jättäytyi Suomessa pois laskennasta välttyäkseen verotukselta. Valtio poisti kuitenkin tällaisilta taloilta etuudet, jotta poisjättäytymisiä ei olisi.

Suomessa tehtiin vuosittain 1990-luvulle asti tammikuun alussa henkikirjoitus, jossa kiinteistön omistajan tuli ilmoittaa kaikki asukkaat. Nyttemmin muuttoilmoitusjärjestelmä hoitaa samat tehtävät.

Väestönlaskenta määrättiin vuonna 1938 säädetyn lain nojalla suoritettavaksi Suomessa kymmenen vuoden välein. Ensimmäinen laskenta oli tarkoitus tehdä vuonna 1940, mutta sodan vuoksi sitä ei tuolloin tehty.

Yhdysvallat

Yhdysvaltain perustuslaki säätää väestönlaskennan suoritettavaksi kymmenen vuoden välein. Ensimmäisen kerran väestönlaskenta suoritettiin 1790. Väestönlaskennan perusteella määritetään, kuinka monta kansanedustajaa kustakin osavaltiosta valitaan kongressiin. Väestönlaskennasta huolehtiva viranomainen on Bureau of the Census. [2]

Aiheesta muualla

  • Linkkisivu jossa tietoja eri maiden tuoreimmista väestönlaskennoista.

Lähteet

  1. Kuhrt, A. (1995) The Ancient Near East c. 3000–330BC Vol 2 Routledge, London. s 695
  2. Decennial census 12.12.2007. U.S. Census Bureau. Viitattu 22.10.2009. (englanniksi)
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA