Ero sivun ”Kansanpuolue (Espanja)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Puolue
{{Puolue
| Nimi = Partido Popular
| Nimi = Partido Popular
| Logo =
| Logo = [[File:People's Party (Spain) logo.svg]]
| Perustettu = [[20. tammikuuta]] [[1989]]
| Perustettu = [[20. tammikuuta]] [[1989]]
| Lakkautettu =
| Lakkautettu =

Versio 30. lokakuuta 2011 kello 15.50

Kansanpuolue (Espanja)

Kansanpuolue (esp. Partido Popular, PP) on espanjalainen keskusta-oikeistolainen puolue. Kansanpuolue on toinen maan kahdesta suuresta puolueesta sosialistien (PSOE) ohella. PP perustettiin nykyisessä muodossaan 1989 seuraamaan aiempaa Kansanliitto -puoluetta (Alianza Popular, AP). Kansanpuolueen kannattajista ja jäsenistä käytetään nimeä populares. Puolue on International Democrat Unionin jäsen.

Euroopan parlamentissa Kansanpuolue kuuluu Euroopan kansanpuolueen ryhmään, jossa sillä on 23 meppiä. Puolue kuuluu myös Euroopan kansanpuolueeseen.

Historia

Nykymuotoisen Kansanpuolueen edeltäjän Alianza Popularin perusti lokakuussa 1976 entinen Francon hallinnon uudistusmielinen ministeri Manuel Fraga Iribarne oikeistokonservatiiviseksi voimaksi demokratisoituvaan Espanjaan. Vaikka puolueen kannatuspohja koostui Francon diktatuurin entisistä tukijoista, se pyrki virallisesti irrottautumaan falangistisesta perinnöstään. Alianza Popular kannatti vähittäistä siirtymistä demokratiaan ja menestyi vaaleissa aluksi heikosti.

Vuonna 1989 muodostettiin Kansanpuolue, kun AP, Demokraattinen kansanpuolue (Partido Demócrata Popular) ja Liberaalinen puolue (Partido Liberal) yhdistyivät. Puolueet olivat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 1982, jolloin ne saivat yhdessä 26 prosenttia äänistä. Kansanpuolue keräsi 1990-luvulla kannatusta maltillisilla keskustalaisilla kannanotoilla ja saavutti vaalivoiton 1996. Hallitusvastuussa se oli vuosina 19962004 José María Aznarin kaudella. Nykyinen puoluejohtaja Mariano Rajoy on Aznarin valitsema seuraaja. Hän kärsi vaalitappion 14. maaliskuuta 2004 sosialistipuolue PSOE:lle ja José Luis Rodríguez Zapaterolle.

Poliittinen linja

Kansanpuolueen logo kuvan yläosassa

Yleislinjaltaan Partido Popular on kristillisdemokraattinen, ja katolisen kirkon vaikutus sen politiikkaan on vahva. Talouspoliittisesti puolue on oikeistoliberaali, ja edustaa osittain uusliberalismia.

Terrorismia, kuten ETAa, vastaan se ajaa kovaa linjaa ja kieltäytyy neuvottelemasta se kanssa. Ulkopolitiikassa puolue yritti 2000-luvun alussa Aznarin johdolla voimakkaasti lähentää Espanjan suhteita George W. Bushiin, vieden maan mukaan yhdeksi tärkeimmistä osallisista tämän aloittamaan Irakin sotaan. Epäsuosittu sota oli eräs syy vuoden 2004 vaalitappioon, jonka jälkeen Kansanpuolue on palannut maltillisemmalle linjalle.

Aiheesta muualla