Ero sivun ”Palatsiaukio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: sv:Palatstorget
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 30: Rivi 30:
[[ru:Дворцовая площадь]]
[[ru:Дворцовая площадь]]
[[sv:Palatstorget]]
[[sv:Palatstorget]]
[[uk:Палацевий майдан (Санкт-Петербурґ)]]
[[uk:Дворцова площа]]
[[zh:冬宫广场]]
[[zh:冬宫广场]]

Versio 29. lokakuuta 2011 kello 16.41

Näkymä Palatsiaukiolle Talvipalatsin ikkunasta. Etualalla Aleksanterin pylväs ja taustalla pääesikuntarakennus.

Palatsiaukio (ven. Дворцо́вая пло́щадь, Dvortsovaja ploštšad) on Pietarin kaupungin keskusaukio Venäjällä. Se sijaitsee Nevan eteläpuolella Amiraliteetin prospektin sekä Millionnaja-kadun ja Moikan välillä. Aukion pinta-ala on 8 hehtaaria.[1] Vuosina 1923–1944 sen nimenä oli Uritskinaukio Moisei Uritskin kunniaksi.[2]

Palatsiaukio on syntynyt 1700-luvun puolivälissä sen pohjoispuolella sijaitsevan barokkityylisen Talvipalatsin rakentamisen yhteydessä. Eteläpuolella sijaitseva Carlo Rossin suunnittelema empiretyylinen pääesikuntarakennus pystytettiin vuosina 1819–1829. Itäpuolelle sijaitsevan klassistisen kaartin joukkojen esikunnan on suunnitellut Aleksandr Brjullov (1837–1843). Aukion keskellä seisoo Pyterlahden graniitista valmistettu Aleksanterin pylväs (Auguste de Montferrand, 1834).[2] Pylväs ja pääesikunnan holvikaaren päällä kohoava Voiton kuusivaljakko -veistos ovat Venäjän vuoden 1812 isänmaallisessa sodassa saaman voiton muistomerkkejä.[3]

Vuonna 1905 aukiolla järjestettiin verisunnuntaina tunnettu, sotilaiden verisesti hajottama mielenosoitus. Lokakuun vallankumouksen aikana punakaarti valloitti sieltä käsin talvipalatsin, johon väliaikainen hallitus oli majoittunut.[2] Nykyään Palatsiaukiolla järjestetään sotilasparaateja, erilaisia juhlatilaisuuksia ja konsertteja.

Lähteet

  1. Entsiklopedija Sankt-Peterburga encspb.ru. Viitattu 10.4.2010. (venäjäksi)
  2. a b c Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: Entsiklopeditšeski spravočnik, s. 177. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1992. ISBN 5-85270-037-1.
  3. Leningrad: rakennushistoriallisia muistomerkkejä, taidemuseoita, esikaupunkien palatseja ja puistoja: opaskirja, s. 52. Leningrad: Aurora, 1985.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Palatsiaukio.

Malline:Link GA