Ero sivun ”Reisi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: tr:But
Rezabot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: be-x-old:Сьцягно
Rivi 26: Rivi 26:
[[jv:Pupu]]
[[jv:Pupu]]
[[be:Сцягно]]
[[be:Сцягно]]
[[be-x-old:Сьцягно]]
[[br:Morzhed]]
[[br:Morzhed]]
[[ca:Cuixa]]
[[ca:Cuixa]]

Versio 22. lokakuuta 2011 kello 23.52

Reiden lihakset edestä
Reiden lihakset takaa

Reisi on alaraajan osa lonkkanivelen ja polvinivelen välillä. Sen tukirankana on reisiluu. Reiden lihakset ovat järjestyneet anterioriseen, mediaaliseen ja posterioriseen lihasaitioon.

Lihakset

Anteriorisessa lihasaitiossa ovat räätälinlihas (musculus sartorius), nelipäisen reisilihaksen (m. quadriceps femoris) muodostavat neljä lihasta sekä lannesuoliluulihaksen (m. iliopsoas) muodostavat kaksi–kolme lihasta. Anteriorisen lihasaition lihakset ovat lonkan koukistajia tai polven ojentajia.

Mediaalisen lihasaition lihaksia ovat reiden pitkä, lyhyt ja iso lähentäjälihas (m. adductor longus, adductor brevis & adductor magnus). Myös hoikkalihas (m. gracilis), harjannelihas (m. pectineus) sekä ulompi peittäjälihas (m. obturatorius externus) ovat mediaalisessa aitiossa. Ensin mainitut lähentäjälihakset nimensä mukaan lähentävät (adduktoivat) reittä lonkkanivelen suhteen.

Posteriorisen aition lihaksia ovat kaksipäinen reisilihas (m. biceps femoris), puolijänteinen lihas (m. semitendinosus) sekä puolikalvoinen lihas (m. semimembranosus). Ne ovat muun muassa polven koukistajia ja lonkan ojentajia.

Lähteet

  • Drake, Richard L. & al.: Gray's Anatomy for Students, s. 512–513, 518, 521, 525. Churchill Livingstone, 2005. ISBN 978-0-443-06612-2. (englanniksi)