Ero sivun ”Die Hard 4.0” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 19: Rivi 19:
| ikäraja = K-15
| ikäraja = K-15
| budjetti = 110 miljoonaa $
| budjetti = 110 miljoonaa $
| tuotto = 380 miljoonaa $
| edeltäjä = [[Die Hard – koston enkeli]]
| edeltäjä = [[Die Hard – koston enkeli]]
| seuraaja =
| seuraaja =

Versio 22. lokakuuta 2011 kello 13.03

Die Hard 4.0
Live Free or Die Hard
Ohjaaja Len Wiseman
Käsikirjoittaja Mark Bomback
Doug Richardson
Roderick Thorp
Tuottaja John McTiernan
Arnold Rifkin
Bruce Willis
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Simon Duggan
Leikkaaja Nicolas De Toth
Tuotantosuunnittelija Patrick Tatopoulos
Pääosat Bruce Willis
Justin Long
Timothy Olyphant
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Twentieth Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 27. kesäkuuta 2007
Kesto 129 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 110 miljoonaa $
Tuotto 380 miljoonaa $
Edeltäjä Die Hard – koston enkeli
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Die Hard 4.0 on neljäs Die Hard -sarjan elokuva, jonka pääosassa nähdään Bruce Willis poliisietsivä John McClanen roolissa. Elokuvan ohjasi Len Wiseman, joka on aikaisemmin ohjannut elokuvat Underworld ja Underworld: Evolution. Elokuva tunnetaan myös nimillä Die Hard 4, Die Hard 4: Die Hardest, Die Hard: Reset ja Live Free Or Die Hard.

Elokuva sai maailman ensi-iltansa 27. kesäkuuta 2007.

Elokuva sijoittuu pääosin Washington DC:hen ja sen lähiympäristöön.

Tuotanto

Elokuvan kuvaaminen alkoi Baltimoressa, Marylandissa syyskuussa 2006.

Raha

Elokuva tuotti 9,1 miljoonaa dollaria ensi-iltanaan, joka on paras Die Hard -elokuvasarjan avaus. Ensi-iltaviikonloppunaan elokuva tuotti 33,3 miljoonaa dollaria (48,3 miljoonaa dollaria mukaan lukien keskiviikko ja torstai). 9. heinäkuuta 2007 elokuva oli tuottanut Yhdysvalloissa 86,6 miljoonaa dollaria ja ulkomailla 177,7 miljoonaa dollaria. 11. lokakuuta 2007 mennessä elokuva oli tuottanut 134,4 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja 237 miljoonaa dollaria kansainvälisesti. Yhteensä elokuvan tuotot ovat olleet 372,4 miljoonaa dollaria, joka tekee siitä parhaiten menestyneen Die Hard -elokuvan.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

John McClane (Bruce Willis) on ikääntyvä poliisi, joka viettää aikaansa AA-kerhossa ja on eronnut vaimostaan. McClane työskentelee edelleen New Yorkin poliisilaitoksella, jossa McClane ajaa takaa tällä kertaa krakkereita. McClanen välit tyttäreensä Lucyyn (Mary Elizabeth Winstead) ovat viileät eikä tytär välittäisi kuulla isästään mitään.

Lukuisia krakkereita on tapettu ympäri Yhdysvaltoja, ja FBI:n kyberosastossa on tapahtunut tietomurto. McClane saa tehtäväkseen viedä kuulusteluihin hakkeri Matthew Farrellin (Justin Long), mutta hakiessaan Farrellin hänen asunnostaan, asuntoon hyökätään. Farrell halutaan hengiltä, koska hän tietää liikaa. McClane pelastaa päivän ja saa Farrellin ja itsensä ulos asunnosta elävänä. Matkalla FBI:n päämajaan McClane ja Farrell juuttuvat ruuhkaan, jonka hakkeriterroristit ovat saaneet aikaan. Farrell ja McClane jatkavat jalan, ja päämajasta Farrell lähetetään turvataloon. Mutta sitten terroristit iskevät, käyttäen helikopteria, mutta McClane onnistuu tuhoamaan sen. Joukko terroristeja on iskenyt Yhdysvaltain liikenne- ja talousjärjestelmien infrastruktuuriin ja vain McClane (ja Farrell) voivat pelastaa Yhdysvaltojen turvallisuuden. Pääterroristina toimii Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), joka on suuttunut siitä, että valtio heitti hänet pihalle työpaikastaan. Gabriel aikoo kostaa valtiolle ja romahduttaa muun muassa pörssin. Sitten kaikissa hallituksen virastoissa käynnistetään pernaruttohälytys. Sitten televisiossa aletaan näyttää ohjelmaa, jossa näytetään paniikkia kylvävää tekstiä, sekä lavastettua kuvaa Capitolin tuhoutumisesta.

Farrell kertoo McClanelle, että Gabrielin tyttöystävä Mai otti häneen yhteyttä ja huijasi häntä kirjoittamaan koodipätkän, niinkuin kaikki tapetut krakkerit, ja syntynyttä algoritmiä käytetään nyt Yhdysvaltoja vastaan. Hän myös epäilee seuraavan kohteen olevan yksi kolmesta sähkön pääjakeluverkon keskuksesta, se, joka palvelee itärannikon aluetta, Länsi-Virginiassa. Se kuiten voidaan sammuttaa vain manuaalisesti, mikä tarkoittaisi, että kolmasosa Yhdysvalloista pimenisi. Niinpä he varastavat auton ja lähtevät Länsi-Virginiaan. Samaan aikaan, FBI-agentiksi pukeutuneena, Mai murtautuu keskukseen, ja aloittaa järjestelmän alasajon. McClane ja Farrell kuitenkin pysäyttävät Main, ja Farrell yrittää perua alasajon. Mai kuitenkin yllättää McClanen, ja poistaa tämän pelistä vähäksi aikaa. Sitten hän pakottaa Farrellin perumaan muutokset, mutta pian McClane yllättää Main ja tappaa hänet, pudottaen hänet maastoauto perässään hissikuiluun. Tuolla välin Gabrielin krakkerit ovat saaneet täyden etähallintayhteyden järjestelmään, joten heitä ei voi pysäyttää. Farrell kuitenkin hidastaa heitä pop-up-hyökkäyksellä. Saatuaan tietää Main kuolemasta Gabriel ohjaa kaikki maakaasuputket laitokseen, joka tuhoutuu, mutta Farrell ja McClane selviävät. Koko alue pimenee.

Farrell kehottaa heitä kääntymään Velhon, jonkinlaisen hakkeripiirien legendan, puoleen. Päästyään helikopterilla pois alueelta, Farrell kertoo pilottina toimivalle McClanelle, että Velho asuu Baltimoressa. Hänen talonsa on helppo tunnistaa, sillä hänen mittavan varageneraattoriarsenaalinsa pitää sen valaistuna. He pääsevät Velhon, (Kevin Smith) (oikealta nimeltään Frederick Kaludis, ystävien kesken Freddie) komentokeskukseen, mikä on aluksi hankalaa Velhon vainoharhaisuuden ja poliisipelon vuoksi. Velho kertoo seuranneensa jo pitkään Gabrielin toimia, ja jäljittäneensä Farrellin koodin Sosiaaliturvaviraston rakennukseen Woodlawnissa, Marylandissä. Saatuaan rakennuksen pohjapiirroksen, hän huomasi siellä jäähdytystornirykelmän, joka lähes varmasti viilentää jotain palvelinfarmia. Tutkittuaan asioita lisää hän sai selville, että rakennus on vain lavaste valtavalle, huippusalaiselle- ja turvalliselle datapankille, jonne kaikki hallitukselle merkittävä informaatio siirtyi hyökkäyksen sattuessa. Heille selvisi, että vaikka Gabriel väittää järjestelmässä olevan pahoja puutteita, ja vain osoittavansa että on oikeassa, se onkin tarkkaan suunniteltu juoni; lopussa hän vain 'nostaisi' finanssitiedot Woodlawnista, ja ansaitsisi miljardeja dollareita. Se ei olisi Gabrielille kovin vaikeata, koska hän on suurimmaksi osaksi suunnitellut järjestelmän. He yrittävät sitten murtautua järjestelmään, mutta Gabriel huomaa sen ja ottaa yhteyttä Velhoon. Huomattuaan, että McClane on hänen seurassaan, Gabriel näyttää, kun hän kehottaa Johnin hissiin loukkuun jäänyttä tytärtä Lucyä odottamaan pelastajia esiintyneenä viranomaiseksi, minkä jälkeen Gabrielin miehet sieppaavat Lucyn. Farrell ja McClane lähtevät Woodlawniin.

Woodlawnissa Farrell sammuttaa yhden jäähdyttimistä, mikä saa FBI:ssä aikaan hälytyksen, jonka vuoksi Gabrielin miehet alkavat valmistella lähtöä. Seuraavaksi hän menee pääpalvelinhuoneeseen, käyttäen algoritmiään, mistä käsin hän kryptaa kaikki ladatut tiedot. Hän kuitenkin tulee yllätetyksi. Gabriel, hänen miehensä, Farrell ja Lucy pakenevat, tosin kaksi viimeksi mainittua pakotettuna, mukanaan Farrellin kryptaama data. McClane varastaa rekan ja lähtee sillä heidän peräänsä. Tuon huomattuaan Gabriel huijaa hävittäjän hänen peräänsä. McClane kuitenkin tuhoaa sen. Samaan aikaan Gabriel on päässyt päämääräänsä, ja Farrell taipuu dekryptaamaan tiedostot. McClane kuitenkin saapuu, pelastaa Lucyn ja Farrellin sekä tappaa muut. Tiedot päätyväät sinne minne kuuluvatkin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo

 Bruce Willis  John McClane  
 Justin Long  Matthew Farrell  
 Maggie Q  Mai Lihn  
 Timothy Olyphant  Thomas Gabriel  
 Mary Elizabeth Winstead  Lucy Gennero-McClane  
 Kevin Smith  Velho  
 Cliff Curtis  Bowman  
 Tim Russ  Agentti Summers  

Aiheesta muualla

Malline:Link GA