Ero sivun ”Willa Cather” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: fa:ویلا کاتر
MakailijaBot (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Aiheesta muualla: Botti lisäsi luokan "Pulitzer-palkitut"
Rivi 16: Rivi 16:


{{DEFAULTSORT:Cather, Willa}}
{{DEFAULTSORT:Cather, Willa}}

[[Luokka:Yhdysvaltalaiset kirjailijat]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset kirjailijat]]
[[Luokka:Vuonna 1873 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1873 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1947 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1947 kuolleet]]
[[Luokka:Pulitzer-palkitut]]


[[de:Willa Cather]]
[[de:Willa Cather]]

Versio 16. lokakuuta 2011 kello 21.10

Willa Cather

Willa Cather (18731947) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän syntyi Virginiassa ja vietti varhaisen lapsuutensa perinteisen englantilaisen siirtomaakulttuurin keskellä. Kun Willa oli kahdeksanvuotias, hänen isänsä osti maata Nebraskasta ja perhe muutti Länteen, uudisasukkaiden luvattuun maahan. Uudesta kotiseudusta, sen luonnosta ja ihmisistä, tuli Willa Catherin kirjallisuuden suurin innoituksen lähde. Hän kuvaa useissa teoksissaan preeriaa, ilmojen ja vuodenaikojen vaihtelua, ratsastusta tasangoilla ja rekiretkiä talvella, uudisasukkaiden yhteisöllisyyttä, vieraanvaraisuutta ja keskinäistä auttamista.

Catherin kotipaikkakunnalla ei ollut koulua, joten häntä opetettiin kotona. Tärkeimmällä sijalla opetuksessa oli latina. Kun Carther meni myöhemmin lukioon, hänen perustietonsa olivat hyvin puutteellisia. Latinanopinnoissa hän oli paljon muita edellä, mutta muissa aineissa alkeistasolla. Cather suoritti tutkinnon Nebraskan yliopistossa ja työskenteli toimittajana pittsburghilaisessa sanomalehdessä. Hänen toiveenaan oli kuitenkin tulla kirjailijaksi, ja niinpä hän muutti New Yorkiin ja alkoi kirjoittaa novelleja lehtiin.

Koska Cather kirjoitti modernilla ja vauhdikkaalla 1920-luvulla Lännestä ja menneistä ajoista, häntä kutsuttiin jopa ”nostalgiseksi vanhaksipiiaksi”. Hänen teostensa muuta sisältöä ja arvoa ei haluttu tunnustaa, ja hänen lahjojaan pidettiin rajallisina. Esimerkiksi Time-lehti kirjoitti eräästä hänen romaanistaan, että se on tyypillinen preeriaidylli, jollaisen Cather hallitsee parhaiten.

Tuotanto

  • Neljätoista romaania muun muassa Professorin talo, Suom. Alex. Matson, Tammi, 1950
  • neljä novellikokoelmaa

Aiheesta muualla