Ero sivun ”Tyristori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kyte (keskustelu | muokkaukset)
"wtf"-poistettu ja jotain asiaa lisätty. Alan harrastajan kannattanee varmistaa tekstin paikkaansapitävyys.
Kyte (keskustelu | muokkaukset)
Lisää tietoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tyristori''' (Silicon Controlled Rectifier) on puolijohde, joka muistuttaa hieman [[transistori]]a. Se alkaa johtamaan kun sen hilalle ''liipaistaan'' herätevirta. Toisin kuin transistori, tyristori lakkaa johtamasta vasta kun sen läpi kulkeva virta putoaa lähelle nollaa. Tyristoria ei voi sammuttaa kuten transistoria.
'''Tyristori''' (Silicon Controlled Rectifier) on puolijohde, joka muistuttaa hieman [[diodi]]a. Toisin kuin diodi, tyristori alkaa johtamaan vasta kun sen hilalle tulee riittävän suuri virtapulssi katodiin nähden. Hilan kautta tehtyä tyristorin sytyttämistä sanotaan ''liipaisemiseksi''. Toisin kuin [[transistori]], tyristori lakkaa johtamasta vasta kun sen läpi kulkeva virta putoaa lähelle nollaa tai sen läpi kulkeva virta muuttuu estosuuntaiseksi. Tyristoria ei voi sammuttaa kuten transistoria ja sammuttamista kutsutaan kommutoinniksi. Tyristori syttyy myös ilman hilalle tulevaa virtaa, mikäli [[anodin]] (A) ja [[katodin]] (K) välinen jännite on riittävän suuri.

Tyristorityyppejä:
* GTO-tyristori
* RCT-tyristori
* LASCR-tyristori
* SITh-tyristori

Versio 9. maaliskuuta 2004 kello 03.12

Tyristori (Silicon Controlled Rectifier) on puolijohde, joka muistuttaa hieman diodia. Toisin kuin diodi, tyristori alkaa johtamaan vasta kun sen hilalle tulee riittävän suuri virtapulssi katodiin nähden. Hilan kautta tehtyä tyristorin sytyttämistä sanotaan liipaisemiseksi. Toisin kuin transistori, tyristori lakkaa johtamasta vasta kun sen läpi kulkeva virta putoaa lähelle nollaa tai sen läpi kulkeva virta muuttuu estosuuntaiseksi. Tyristoria ei voi sammuttaa kuten transistoria ja sammuttamista kutsutaan kommutoinniksi. Tyristori syttyy myös ilman hilalle tulevaa virtaa, mikäli anodin (A) ja katodin (K) välinen jännite on riittävän suuri.

Tyristorityyppejä:

  • GTO-tyristori
  • RCT-tyristori
  • LASCR-tyristori
  • SITh-tyristori