Ero sivun ”Rossinmaa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
21 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: ko:로스 속령)
Britannia otti [[alusmaa]]kseen territorion vuonna [[1923]] ja antoi sen hallinnon [[Uusi-Seelanti|Uuden-Seelannin]] tehtäväksi. [[Venäjä]] tai [[Yhdysvallat]] eivät tunnustaneet näitä vaatimuksia, ja kiista on yhä ratkaisematta (kuten kaikki muutkin vaatimukset Antarktiksesta) huolimatta [[Antarktiksen sopimus|Antarktiksen sopimuksesta]]. Uusiseelantilaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että territorio kuuluu sisäisenä osana Uuteen-Seelantiin.
 
Aluevaatimukset sisältävät osia [[Victorianmaa]]sta, ja suurimman osan [[Rossin jäälautta|Rossin jäälautasta]]. Tutkimusasemat [[Scottin tukikohta]] (Uusi-Seelanti) ja [[McMurdon asema]] (USAYhdysvallat) ovat nykyisin ainoita pysyvästi asuttuja paikkoja alueella, ellei mukaan lasketa [[Amundsen-Scott|Amundsenin-Scottin etelänapa-asemaa]]. Alueella on myös yksi lumikiitorata, [[Williamsin kenttä]], ja riippuen vuodenajasta, kaksi jääkiitorataa. Tämä mahdollistaa pyörillä tai suksilla varustettujen koneiden laskeutumisen vuoden ympäri.
 
[[Rossin saari]], [[Ballenyn saaret]] ja pieni [[Scottin saari]] ovat osa vaatimuksia, kuten myös jään peittämä [[Rooseveltinsaari]]. Uudella-Seelannilla oli kesätukikohta Kuivan laakson alueella, nimeltään [[Vandan asema]] vuosina 1969–1995.
 
[[Luokka:Etelämanner]]
[[Luokka:UusiUuden-SeelantiSeelannin politiikka]]
 
[[af:Ross-Afhanklikheid]]
95 125

muokkausta

Navigointivalikko