Ero sivun ”Natriumvetykarbonaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 22: Rivi 22:
==Käyttö==
==Käyttö==


Natriumbikarbonaattia käytetään yleisimmin [[leivonta|leivonnassa]], mutta se sopii myös mahalaukun happoisuuden vähentämiseen, hampaiden puhdistukseen, sekä ihonhoitoon.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.luonnontiede.argumentti.fi/ravinto_fyysinen_henkinen_terveys.php?id=26 | Nimeke =Johdanto: ravinto ja terveydenhoito | Tekijä =Luonnontiede: ihmismielestä maailmankaikkeuteen | Viitattu = 16.6.2010 }}</ref> Käytetään myös nuuskassa. Hei ropsu ja nipsu : ) mitäs möttöselle kuuluu? : D
Natriumbikarbonaattia käytetään yleisimmin [[leivonta|leivonnassa]], mutta se sopii myös mahalaukun happoisuuden vähentämiseen, hampaiden puhdistukseen, sekä ihonhoitoon.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.luonnontiede.argumentti.fi/ravinto_fyysinen_henkinen_terveys.php?id=26 | Nimeke =Johdanto: ravinto ja terveydenhoito | Tekijä =Luonnontiede: ihmismielestä maailmankaikkeuteen | Viitattu = 16.6.2010 }}</ref> Käytetään myös nuuskassa. Hei ropsu ja nipsu : ) mitäs möttöselle kuuluu? : D offroad portion!


==Viittaukset==
==Viittaukset==

Versio 11. lokakuuta 2011 kello 23.25

Natriumbikarbonaatti
[[Tiedosto:|275px|]]
Tunnisteet
Muut nimet Natriumvetykarbonaatti
Ruokasooda
CAS-numero 144-55-8
PubChem CID 516892
Ominaisuudet
Molekyylikaava NaHCO3
Moolimassa 84,0 g/mol
Ulkomuoto Valkoinen jauhe
Sulamispiste 50 °C (323,15 K)
Kiehumispiste Hajoaa
Tiheys 2,1 g/cm3
Liukoisuus veteen 8,7 g/100 ml

Natriumbikarbonaatti eli natriumvetykarbonaatti (NaHCO3) on valkoista veteen hyvin liukenevaa jauhetta. Natriumvetykarbonaatti hajoaa kuumennettaessa natriumkarbonaatiksi, hiilidioksidiksi sekä vedeksi. Kansanomainen triviaalinimi natriumvetykarbonaatille on ruokasooda (käytetään leivonnassa), kun taas natriumkarbonaattia kutsutaan soodaksi.

Natriumbikarbonaatin moolimassa on 84,0 g/mol, sulamispiste 50 °C (hajoaa), tiheys 2,1 g/cm3 (veden tiheys on 1,0 g/cm3), liukoisuus veteen 8,7 g/100 ml (20 °C) ja CAS-numero 144-55-8.

Bi-etuliitteen alkuperä

Natriumbikarbonaatin kaavaa tarkasteltaessa siinä ei vaikuta olevan mitään mikä oikeuttaisi nimen bi-etuliitteen. Nimitys on peräisin Antoine Lavoisierin ajoilta (1700-luvulta), kun suoloja pidettiin metallioksidin ja epämetallioksidin yhdistelminä, jollaisina ne myös kirjoitettiin. Esimerkiksi natriumkarbonaatti, Na2CO3, kirjoitettiin muodossa Na2O · CO2. Vedyn läsnäolon selittämiseksi bikarbonaattien ajateltiin olevan vesimolekyyliin yhtyneitä suoloja. Niinpä natriumvetykarbonaatti, NaHCO3, kirjoitettiin Na2O · 2CO2 · H2O, ja sitä kutsuttiin johdonmukaisesti natriumbikarbonaatiksi. [1]

Käyttö

Natriumbikarbonaattia käytetään yleisimmin leivonnassa, mutta se sopii myös mahalaukun happoisuuden vähentämiseen, hampaiden puhdistukseen, sekä ihonhoitoon.[2] Käytetään myös nuuskassa. Hei ropsu ja nipsu : ) mitäs möttöselle kuuluu? : D offroad portion!

Viittaukset

  1. Antichi termini chimici, Giacomo Guilizzoni
  2. Luonnontiede: ihmismielestä maailmankaikkeuteen: Johdanto: ravinto ja terveydenhoito luonnontiede.argumentti.fi. Viitattu 16.6.2010.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Natriumvetykarbonaatti.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.