Ero sivun ”Assembly (tapahtuma)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
-luokka
Rivi 31: Rivi 31:
* Lyhytelokuva (ennen wild compo)
* Lyhytelokuva (ennen wild compo)
* Levykkeen ja CD:n heitto ja kori- sekä jalkapallo
* Levykkeen ja CD:n heitto ja kori- sekä jalkapallo
* [[Dance Dance Revolution]], [[Counter-Strike]], sekä useita muita pelikilpailuja


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 2. toukokuuta 2006 kello 18.30

Partyjen tunnelmaa vuonna 2004

Assembly on Helsingissä vuosittain järjestettävä demoskene-tietokonetapahtuma eli demoparty. Nykyisin suurin osa tapahtumaan osallistujista ei kuitenkaan kuulu demoskeneen, vaan tapahtuma yhdistää myös verkkopelaajia ja useita muita tietokonealakulttuureja, ja sitä voidaankin pitää myös Suomen suurimpana LAN-partyna, jonne tuhannet kävijät tuovat oman tietokoneensa. Assembly järjestetään nykyisin Hartwall Areenalla.

Muiden demopartyjen tapaan Assemblyn kohokohtana ovat kilpailut eli kompot, joita järjestetään useissa kategorioissa, kuten demoissa, tietokonegrafiikassa ja musiikissa. Perinteisten ja tärkeimpien kompojen rinnalle on vuodesta 1994 alkaen otettu myös pelikompoja. Verkkopelit muodostavat tärkeän osan partyja tänä päivänä.

Assemblyn järjestämisestä vastaa vapaaehtoisista koostuva Assembly Organizing. Pääjärjestäjinä ovat jo useiden vuosien ajan olleet Pekka Aakko (Pehu/Accession) ja Jussi Laakkonen (Abyss/Future Crew).

Historiaa

Ensimmäisen kerran Assembly järjestettiin vuonna 1992 Kasavuoren koulukeskuksessa Kauniaisissa. Seuraavina vuosina tapahtuman kävijämäärä moninkertaistui yllättäen välillä myös järjestäjät, ja sille jouduttiin etsimään vuosittain uusi paikka. Vuodesta 1995 alkaen tapahtumapaikkana oli Helsingin messukeskus, ja vuonna 1999 Assembly siirtyi Hartwall Areenalle.

Assemblyä on kritisoitu jo lähes alkuvuosista alkaen asiaan perehtymättömien vieraiden houkuttelusta esimerkiksi lehtimainoksin sekä liiallisesta kaupallisuudesta. Demopartyt olivat perinteisesti olleet underground-tapahtumia, joista eivät edes tienneet juuri muut kuin piireissä liikkuvat. Nykyisin demoskene on avoimempi kuin 1990-luvun alkupuolella, mutta esimerkiksi pelaajien haluttomuus sulkea koneidensa näytöt kilpailujen ajaksi on aiheuttanut ristiriitatilanteita vielä viime vuosinakin.

Varjotapahtuma Boozembly järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995 vastapainona tapahtuman tiukentuneelle alkoholipolitiikalle. Boozembly on toistunut tämän jälkeen vuosittain tapahtumapaikan läheisyydessä, ja miltei jokainen Assemblyyn osallistuva demoskeneläinen ainakin käväisee siellä jossain vaiheessa. Monet viettävät siellä lähes koko viikonlopun ja käyvät sisätiloissa ehkä vain katsomassa tärkeimmät kilpailut.

Vuodesta 2000 alkaen Assembly on huomioinut demoskeneläiset erityisryhmänä tarjoamalla kunnostautuneille demontekijöille - niin uusille kuin vanhoillekin - mahdollisuuden halvempiin oldskool-lippuihin ja päähallista erilliseen oldskool-alueeseen. Tietoinen keskittyminen demoskeneen on onnistunut pitämään tapahtuman suosittuna myös alkuperäisen kohderyhmänsä keskuudessa, minkä ansiosta Assembly ei ole pelkistynyt pelkäksi valtavaksi LAN-tapahtumaksi tanskalaisen vastineensa The Partyn tapaan.

Nykytilanne

Assembly on edelleen kansainvälisesti arvostetuimpia ja suurimpia demotapahtumia. Vuonna 2003 se houkutteli Hartwall Areenalle noin 6600 kävijää kotimaasta ja ulkomailta, ja näistä yli kolmella tuhannella oli mukana oma tietokone.

Kun demoskenen ja yleensä luovan toiminnan merkitys tapahtumassa on vähentynyt, on vastailmiönä syntynyt vuosittain paikan päällä järjestettävä AltZone. Tämän järjestäjä, Alternative Party, kerää vuosittain joukon perinteisemmästä - ja vaihtoehtoisesta - demoskenestä kiinnostuneita Helsingin Gloriaan. Toki myös muita demotapahtumia järjestetään Suomessa vuosittain.

Kompot

Tapahtumassa kilpaillaan mm. seuraavissa lajeissa, tosin kompot vaihtelevat jonkin verran vuosittain:

  • Demo sekä 64 ja 4 kilotavun intro (kokorajoitettu demo). Mobiililaitteille, internetselaimille ja vanhoille laitteille on lisäksi omat demokilpailunsa.
  • Oldskool-kilpailut, eli vanhoille laitteille toteutettu demo, musiikki ja grafiikka. Oldskool-kilpailut korvasivat Commodore 64 -kilpailut 2000-luvun vaihteessa.
  • Grafiikka, eli liikkumattomat kuvat. Aiemmin jaoteltu koneen mukaan ja myöhemmin piirrettyyn ja mallinnettuun; nykyisin jaotteluna piirretty ja vapaasarja sekä oldskool-grafiikka.
  • Musiikki. Aiemmin pelkkä tracker-musiikki, mutta nykyisin jaottelu on tyylin eikä formaatin mukaan, oldskool-musiikkia lukuun ottamatta.
  • Pelinkehitys
  • Lyhytelokuva (ennen wild compo)
  • Levykkeen ja CD:n heitto ja kori- sekä jalkapallo
  • Dance Dance Revolution, Counter-Strike, sekä useita muita pelikilpailuja

Katso myös

Aiheesta muualla