Ero sivun ”Nivalan konikapina” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
#4 Yksinkertaisen Alcedoatthiksen nollatyhjennusmuokkauksen palautus
p (Käyttäjän 85.77.99.18 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Pitke tekemään versioon.)
(#4 Yksinkertaisen Alcedoatthiksen nollatyhjennusmuokkauksen palautus)
== Tapahtumat ==
[[Tiedosto:Hilppa-tamma.png|thumb|Hilppa.]]
Kun alueella huhuttiin liikkuvan tarttuvaa [[hevosen näivetystautivirus|hevosten näivetystautia]], eläinlääkärit määräsivät paljon eläimiä lopetettavaksi, vaikka varmoja tautitapauksia oli todettu vain Lapin läänissä. Haapaveden piirieläinlääkärinä toiminut jääkärieläinlääkintämajuri [[Kaarlo Engelvuori]] määräsi myös nivalalaisen pienviljelijän Sigfrid Ruuttusen Hilppa-tamman kesällä [[1932]] lopetettavaksi näivetystaudin vuoksi, vaikka tämä kärsikin mitä ilmeisimmin vain [[aliravitsemus|aliravitsemuksesta]], joka johtui sen vuoden huonosta sadosta. Lisäksi tamma kantoi varsaa. Engelvuoren sihteerinä toimineen nivalalaisen mukaan paikkakunnalla uskottiin ratkaisussa olleen mukana myös paikallispoliittisia näkökohtia.
 
Kylän väki ymmärsi tilanteen, eikä tammaa lopetettu. Kun Ruuttunen sitten määrättiin eläinrääkkäyksestä pidätettäväksi ja [[Oulu]]un vietäväksi, oli Nivalan asemalle [[10. kesäkuuta]] [[1932]] kerääntynyt huomattava määrä pulaliikkeeksi järjestäytyneitä pitäjäläisiä vastustamaan pidätystä. Noin 200 hengen väkijoukko mukiloi epäsuosittua [[vallesmanni]] Bertil Vahlgrenia ja muita poliiseja. Ruuttusen oli määrä mennä kärsimään vankeuteen 40 päiväsakkoa, jotka hän oli kieltäytynyt maksamasta perusteettomana pitämästään pidätyksestä. [[Nimismies]] ei onnistunut suorittamaan pidätystä, vaan väkijoukko kuljetti Ruuttusen pois asemalta pyörän tavaratelineellä.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät