Ero sivun ”Monacon lippu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MastiBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: yo:Àsìá ilẹ̀ Monaco
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: et:Monaco lipp muokkasi: it:Bandiera di Monaco
Rivi 30: Rivi 30:
[[da:Monacos flag]]
[[da:Monacos flag]]
[[de:Flagge Monacos]]
[[de:Flagge Monacos]]
[[et:Monaco lipp]]
[[el:Σημαία του Μονακό]]
[[el:Σημαία του Μονακό]]
[[en:Flag of Monaco]]
[[en:Flag of Monaco]]
Rivi 42: Rivi 43:
[[hr:Zastava Monaka]]
[[hr:Zastava Monaka]]
[[bpy:মোনাকোর ফিরালহান]]
[[bpy:মোনাকোর ফিরালহান]]
[[it:Bandiera del Principato di Monaco]]
[[it:Bandiera di Monaco]]
[[he:דגל מונאקו]]
[[he:דגל מונאקו]]
[[sw:Bendera ya Monako]]
[[sw:Bendera ya Monako]]

Versio 19. syyskuuta 2011 kello 11.33

Monacon lippu, sen suhteet ovat: 4:5 (tai 2:3); määritelty 4. huhtikuuta 1881

Monacon lipussa, sen kansallisessa muodossa on kaksi vaakasuoraa, yhtä suurta osaa, punainen on yläpuolella ja valkoinen on alapuolella. Lippu on samankaltainen kuin sitä pidempi Indonesian lippu tai Puolan lippu, jossa värit ovat toisin päin.

Punainen ja valkoinen ovat olleet perinteiset Grimaldien dynastian heraldiset värit, ainakin vuodesta 1339 lähtien. Lipun muoto on kuitenkin vaihdellut eri aikoina.

Monacon alkuperäinen lippu on samankaltainen kuin tämänhetkinen valtiolippu, vain vaakunan kannattajakuvat ovat hivenen erilaiset. Tätä alkuperäistä lippua käytettiin vuodesta 1297 aina 24. helmikuuta 1793 saakka ja uudelleen 30. toukokuuta 1814 ja 4. huhtikuuta 1881 välisenä aikana. Ranskan vallankumouksen aikana myös Monacon ruhtinaskunnassa, joka oli tällöin yhdistettynä Ranskaan, käytettiin trikoloria. Nykyinen kansallislippu, joka on hyvin yksinkertaistettu, otettiin käyttöön 4. huhtikuuta 1881.

Ruhtinaskunnan vaakunasta on johdettu myös toisenlainen vaakuna, jossa punainen ja valkoinen muodostavat ”salmiakkikuvion”. Tätä lippu on käytetty eritoten 1600-luvulla erilaisissa tilaisuuksissa, ja niin ollen eräänlaisena epävirallisena lippuna. Nykyisinkin lippua käytetään edelleen epävirallisesti ja sen voi jopa nähdä erilaisissa valokuvissa.

Valtiolippu

Monacon valtiolippu, joka muodostuu Monacon suuresta vaakunasta, joka on sijoitettu valkoisella pohjalla, on käytössä valtion virastoissa. Sitä käytetään ruhtinaan palatsissa kun ruhtinas on paikalla virantoimituksessa. Sitä käytetään myös ruhtinaan huvijahdin lippuna.