Ero sivun ”Palpa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kiitokset eivät taida kuulua wikiartikkeliin
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 81: Rivi 81:
| Muovi, yli 0,35 l alle 1,0 l || 0,20 €
| Muovi, yli 0,35 l alle 1,0 l || 0,20 €
|-
|-
| Muovi, vähintään 1,0 l || 0,40 €
| Muovi, 1,0 l tai yli || 0,40 €
|}
|}
<div style="clear:both;"></div>
<div style="clear:both;"></div>

Versio 18. syyskuuta 2011 kello 20.24

PALPAn logo.

Palpa on Suomen Palautuspakkaus Oy. PALPAn tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä. Suomessa juomapakkauksista palautuu kierrätykseen tai uudelleentäytettäväksi suuri osa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että niistä saa palautettaessa pantin. Palautusaste on pienentynyt dramaattisesti siirryttäessä lasipulloista PET-muoviin.

PALPA ylläpitää kaikkia kolmea juomapakkausten kierrätysjärjestelmää. Uudelleentäytettävät lasi- ja muovipullot, tölkit ja uudet kierrätysmuovipullot kuuluvat samaan kokonaisuuteen, jonka tavoitteena on pitää nämä materiaalit kierrossa.

Pantillisten juomapakkauksien historiasta

1950-luvulla Suomessa pidettiin olympialaiset, Coca Cola rantautui tänne, ja maahan luotiin lasisten juomapullojen palautusjärjestelmä. Siitä alkoi pantillisten juomapakkausten kehitystaival.

1980-luvulla juomapakkausjärjestelmään tuli uusi pantillinen, uudelleentäytettävä muovipullo, jota kutsutaan nykyisin myös ekopulloksi ja jota Ekopulloyhdistys ry hallinnoi (toimii PALPAn yhteydessä) samoin kuin uudelleentäytettäviä lasipullojakin.

1990-luvulla juomatölkit tulivat pantillisiksi. Vuonna 2008 kierrätysmuovipullot tulivat pantillisiksi ja hyvin nopeasti korvasivat lasipullot lähes kokonaan.

Pantilliset juomapakkaukset kierrätyksen edelläkävijöitä

Tuotteiden ja niiden pakkausten kierrätys on erittäin ajankohtainen aihe. Raaka-aineiden kulutuksen vähentäminen ja energiansäästö ovat kierrätyksen avainkysymyksiä, ja niillä on suora yhteys ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Tämänhetkisten elinkaaritutkimusten perusteella erilaisia juomapakkausvaihtoehtoja ei voida yksiselitteisesti asettaa paremmuusjärjestykseen. Tärkeintä on saada kaikki ympäristön tilasta huolestuneet toimimaan yhteisen asian hyväksi. Pantilliset juomapakkaukset ovat kierrätyksen edelläkävijöitä mihin tahansa muihin tuotteisiin ja pakkauksiin verrattuna.

Pantilliset juomapakkaukset

Lasipullo

Suositut uudelleentäytettävät lasipullot ovat pantillisten juomapakkausten uranuurtajia. Ne palautettiin lähes sataprosenttisesti. Lasipullo täytettiin uudelleen keskimäärin 33 kertaa. PET-muovipulloissa ei ole päästy lähellekään samoja palautusprosentteja.

Panttiarvot

Lasipullot
Lasi, alle 1,0 l 0,10 €
Lasi, 1,0 l 0,40 €
Korit Tyhjä Täysi
0,33 l 2,20 € 4,60 €
0,35 l 3,20 € 5,60 €
0,5 l 4,20 € 6,20 €
1,0 l 4,20 € 9,00 €

Tölkki

Vuonna 1996 kauppojen hyllyille tulivat pantilliset juomatölkit. Niissä kiertää raaka-aine. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja materiaalista tehdään uusia juomatölkkejä. Tölkkien palautusaste on noin 90 %, mikä on kansainvälisesti huippuluokkaa.

Pakkausten lisävero puolittui tölkkien osalta vuonna 2005 ja poistui kokonaan 1.1.2008. Veron poistuminen kasvattaa tölkkien suosiota.

Alumiinia voidaan kierrättää lähes loputtomiin. Tölkin valmistus uusiokäyttöön vie vain 5 % ensivalmistusprosessin energiasta. Myös pantittomat tölkit kannattaa palauttaa, jotta raaka-aine saadaan kiertoon. Kierrättäminen ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja sekä energiaa.

Panttiarvo on aina sama 0,15 €, tölkin koko ei vaikuta siihen.[1] Tölkkiä ei saa rutata, pantin saa vain ehjästä tölkistä.

Kierrätysmuovipullo

Kevyet PET-pullot tulivat pantillisiksi 1.1.2008, jolloin niitä koskeva uusi laki astui voimaan. Pullojen etikettiin tuli panttimerkintä ja palautusautomaatteihin tulokkaiden käsittelyohjeet. Suomessa näitä ryhdyttiin kutsumaan KMP-pulloiksi.

Uuden juomapakkausmateriaalin palautusaste on yleensä aluksi matalampi kuin vanhojen tuttujen. Tavoitteena kuitenkin on, että tätä uuttakin pantillista ryhdytään palauttamaan yhtä tehokkaasti kuin uudelleentäytettäviä lasi- ja muovipulloja. Vain näin ne pysyvät kierrossa, poissa kaatopaikoilta. Tällä hetkellä kierrätysmuovipullojen palautusaste on yli 70 %.

Pantin saa vain ehjistä pulloista, joiden etiketti on tallella ja vahingoittumaton. Automaatti tunnistaa pantillisuuden etiketin viivakoodista. Tyhjät muovipullot palautetaan korkillisina. Näin myös korkit saadaan kierrätykseen. Materiaalista valmistetaan uusia muovipulloja tai pakkausmateriaalia.

Panttiarvot

Muovipullot
Muovi, 0,35 l tai alle 0,10 €
Muovi, yli 0,35 l alle 1,0 l 0,20 €
Muovi, 1,0 l tai yli 0,40 €

Palautusjärjestelmä

Palautusasteen tavoitetaso 90 % on kova ja siihen pääseminen edellyttää muistuttamista "kauan markkinoilla olleista tuotteista" ja vahvaa uutisointia uusista tulokkaista. Suomessa juomapakkauksista palautuu kierrätykseen tai uudelleentäytettäväksi todella suuri osa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että niistä saa palauttaessa pantin.

Panttijärjestelmä on erittäin kattava: pantillisia juomapakkauksia ovat oikeastaan kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, kivennäisvesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit. Kierrätysmuovipullon tulon myötä pantillisiksi ovat tulleet myös mm. lähdevesi, sima, jäätee ja uusimpana tulokkaana viini. Alkon tuotteista myös moni "taskumatti"-kokoinen muovipullo on pantillinen. Pantilliset kierrätysmuovipullot tunnistaa panttimerkinnästä.

Liittyminen pantillisten juomapakkausten piiriin

Juomien valmistajat ja maahantuojat voivat liittyä pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmään. Jokainen juomapakkaus, tölkki tai kierrätysmuovipullo, on rekisteröitävä vielä erikseen järjestelmään. PALPA tarkastaa tuotteen tiedot ja merkinnät rekisteröinnin yhteydessä ja tekee hyväksymispäätöksen mallitölkkien tai -pullojen testaamisen jälkeen.

Lähteet

  1. Tölkkien kierrätysjärjestelmä Palpa.fi. Viitattu 4.7.2010.

Aiheesta muualla