Ero sivun ”X2000” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  14 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (kh)
p
'''X2000''' on [[Ruotsin valtionrautatiet|Ruotsin valtionrautateiden]] operoima [[nuolijuna]]. Se on yksi [[Eurooppa|Euroopan]] kehittyneimmistä suurnopeusjunista. X2000:n keskinopeus on 200-210 km/h ja sen nopeusennätys on 275 km/h. Vaikka juna pystyy näin suuriin nopeuksiin, sen suurin sallittu nopeus on 200 km/h kaupallisessa ajossa Ruotsin rautatiesäädösten takia. Syy miksi X2000 valittiin, oli se että Ruotsissa on hyvin mutkittelevat rautatiet. Tämän takia piti kehittää [[kallistuvakorinen juna]] kuten X2000. Kallistuvakorinen juna tarjoaa tämäntyyppisille radoille suuren nopeuden ja mukavan matkanteon. X2000 muistuttaa monin tavoin [[Suomi|Suomessa]] käytössä olevaa [[Pendolino]]-junaa.
 
Toisin kuin [[TGV]], [[Thalys]] ja muut eurooppalaiset suurnopeusjunat, X2000 ei vaadi erityisiä suurelle nopeudelle tehtyjä ratoja vaan pystyy kallistuvan korin ansiosta ajamaan olemassaolevilla reiteillä. Tällä on sekä hyötyjä että haittoja. Ensinnäkin, junat eivät pysty ajamaan yhtä nopeasti kuin esim. TGV. Kuitenkin X2000 voi ajaa 'normaalien' junien kanssa samoilla reiteillä, minkä takia ratojen käyttöaste on suurempi. Lisäksi suurnopeusratojen rakentaminen on kallista. Vaikkakin junalla on suhteellisen alhainen nopeus nuolijunaksi, X2000 on ollut erittäin menestynyt, koska se yhdistää monia ruotsalaisia suuria kaupunkeja ja liikennöi tiheästi, kuten [[TGV]] [[Ranska]]ssa.
 
X2000 on juna, jossa on hyvät matkustustilat. Junassa on kuulokepistokkeet [[radio]]- ja [[musiikki]]kanaville. Joillain istumapaikoilla on myös [[Internet]]-pistokkeet. Junassa on kärrymyynti, joka myy pikkunaposteltavaa. Business-luokassa (1. luokka) on henkilökohtainen palvelu ja maksuton lounas, samantapaisesti kuin [[lentokone]]issa.
94 550

muokkausta

Navigointivalikko