Ero sivun ”Vanhuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.2) (Botti muokkasi: scn:Vicchiania
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: wa:Vîs djoûs
Rivi 64: Rivi 64:
[[vi:Người cao tuổi]]
[[vi:Người cao tuổi]]
[[uk:Старість]]
[[uk:Старість]]
[[wa:Vîs djoûs]]
[[yi:אלטקייט]]
[[yi:אלטקייט]]
[[zh:老年]]
[[zh:老年]]

Versio 14. syyskuuta 2011 kello 14.08

Katso myös vanheneminen.

Ihmisen ikäkaudet

Hans Baldungin maalaus Ihmisen ikäkaudet ja kuolema, 1540–1543

Vanhuus on tila, jossa ihmisen ruumilliset ja henkiset voimat alkavat heikentyä. Se johtaa lopulta kuolemaan. Vanhenemiseen liittyy solujen rappeutuminen ja jossain vaiheessa jopa suoranainen itsetuho.

Nykyihmiselle vanheneminen on yhä enemmän rasite. Koulutusyhteiskunnassa ihmisten oletetaan elävän pitkään ja pysyvän toimintakykyisinä, jotta he voisivat hyödyntää mahdollisimman hyvin kymmeniä vuosia kestänyttä koulutustaan.

Ihmisen elinikä

Länsimainen nainen kuolee vanhuuteen keskimäärin reilun 80-85 vuoden iällä, ja länsimainen mies kuolee vanhuuteen yleisimmin 75-80 vuotiaana. Saman suvun naiset elävät yleensä noin 7-10-vuotta saman suvun miehiä pidempään, joten naiset ovat biologisesti pitkäikäisempiä kuin miehet. Kuitenkin miehet pysyvät varhaisvanhuudessa yleensä hyvinkin pitkään toimintakykyisinä ja terveinä. Naisilla taas osteoporoosi ja muut vanhuuden heikkenemissairaudet alkavat usein hitaasti heikentää naista jo nopeasti 60.vuoden jälkeen.

Vanhimmat ihmiset

Pääartikkeli: Vanhimmat ihmiset

Historian vanhin tunnettu ihminen oli 122-vuotiaaksi elänyt Jeanne Calment. Maailmassa tunnetaan hänen lisäkseen yksi 120 ikävuoden mahdollisesti ylittänyt henkilö, Shigechiyo Izumi. Hänen on oletettu kuolleen 120-vuotiaana, mutta todellinen ikä on nyttemmin kyseenalaistettu. Jos Izumi eli todella 120-vuotiaaksi, hän on kaikkien aikojen vanhin mies; muussa tapauksessa kyseinen kunnia kuuluu 115-vuotiaalle Christian Mortensenille.

Yli 110-vuotiaaksi eläneitä maailmassa on dokumentoitu satoja. Cruz Hernándezin väitettiin olleen 128-vuotias, kun hän kuoli 8. maaliskuuta 2007. Väitetään myös että Nepalilainen Bir Narayan Chaudhuri olisi elänyt 141-vuotiaaksi.

Maailman vanhin tällä hetkellä elossa oleva ihminen on 10. toukokuuta 1895 syntynyt japanilainen Kama Chinen. On kuitenkin myös tutkinnan alla olevia väitteitä vielä iäkkäämmistä ihmisistä. Yhdessä näistä kohteena on israelilainen Mariam Amash, jonka henkilökortissa annettu syntymävuosi on 1888.[1]

Suomen historian vanhin ihminen on virallisesti Lempi Rothovius, joka eli 112-vuotiaaksi. 117-vuotiaaksi väitetyn Maria Anderssonin ikää ei ole pystytty aukottomasti todistamaan. Aarne Arvosen kuoltua 111-vuotiaana tammikuussa 2009 uutisoitiin, että Suomessa eli 523 yli satavuotiasta henkilöä. Suomen vanhin henkilö on seinäjokelainen Viljo Kekola, joka on 108-vuotias.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Rissanen, Juho: Teräsmummon huima väite: "Olen 120-vuotias" Iltalehti. 15.2.2008. Kustannusosakeyhtiö Iltalehti. Viitattu 23.7.2008.
  2. Mtv3.fi: Suomen vanhin kuollut
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Aiheesta muualla