Ero sivun ”Hattulan uusi kirkko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
63 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
{{tämä artikkeli}}
 
p ({{tämä artikkeli}})
''Hattulassa{{tämä sijaitseeartikkeli|kertoo Hattulan uudesta tiilikirkosta. Hattulassa myössijaitsevasta keskiaikainenkeskiaikaisesta kivikirkkokivikirkosta, katso: [[Hattulan Pyhän Ristin kirkko]].}}
 
'''Hattulan kirkko''' on [[Hattula]]ssa sijaitseva rappaamattomasta [[tiili|tiilestä]] rakennettu [[kirkko (rakennus)|kirkko]]. [[Arkkitehti]] [[E.B. Lohrmann]] on suunnitellut kirkon. Kirkko rakennettiin [[1852]]-[[1857]] ja muodoltaan se on etutornillinen pitkäkirkko. Tornin yläosassa on kahdeksan kulmaa. Istumapaikkoja 646 [[neliömetri]]llä on 1200. Tyylisuunta on [[uusgotiikka]], kirkko on itse asiassa Suomen ensimmäisiä uusgootilaisia tiilikirkkoja.
 
[[Urut]] olivat alkuperin [[J.A. Zachariassen]]in [[1877]] valmistamat 15-[[äänikerta]]iset urut, mutta niitä on uudistettu [[1927]] [[Kangasalan urkutehdas|Kangasalan urkutehtaan]] toimesta 21+1 äänikertaiseksi, ja myöhemmin 27-äänikertaisiksi. Kolme kelloa ovat vuosilta [[1734]], [[1738]] ja [[1782]]. Kirkossa on kolmiosainen, [[R.W. Ekman]]in maalaama [[alttaritaulu]] vuodelta [[1864]]: "Jeesus Getsemanessa", "Jeesus ristillä" ja "Jeesus ylösnousseena".
 
*[[Luettelo Suomen luterilaisista kirkoista]]

Navigointivalikko