Ero sivun ”Mikromegas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Turhat kursivoinnit pois
p r2.7.1+) (Botti lisäsi: he:מיקרומגס
Rivi 50: Rivi 50:
[[fr:Micromégas]]
[[fr:Micromégas]]
[[it:Micromega]]
[[it:Micromega]]
[[he:מיקרומגס]]
[[pl:Mikromegas]]
[[pl:Mikromegas]]
[[pt:Micromégas]]
[[pt:Micromégas]]

Versio 30. elokuuta 2011 kello 15.40

Mikromegas
Micromégas
Alkuperäisteos
Kirjailija Voltaire
Suomennos
Suomentaja Marja Haapio
Kustantaja Basam
Julkaistu 2002
ISBN 952-9842-80-5
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Mikromegas (ransk. Micromégas) on Voltairen vuonna 1752 julkaistu filosofinen tarina.

Kertomuksen tapahtumat ja filosofiset pohdinnat viittaavat siihen, että Voltaire oli kirjoittanut sen ensimmäisen version jo vuosina 1738–1739. Tuolloin hän lähetti Preussin Frederikille tarinan Voyage du Baron Gangan, joka muistuttaa monin tavoin Mikromegasia.

Tarinassa on monia viitteitä Voltairen ajan tapahtumiin, henkilöihin ja kirjoituksiin. Paikoin Voltaire parodioi aikalaistensa tekstejä ja sekoittaa faktaa ja fiktiota keskenään. Viittaus haaksirikkoisesta retkikunnasta perustuu tosiseikkoihin, ranskalaisen Pierre Louis Moreau de Maupertuis'n johtaman retkikunnan matkaan Lappiin 1736–1737, jonka tarkoitus oli mitata maan leveyspiiriä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kertomuksen keskushenkilönä on mittasuhteiltaan valtava Siriuksen asukas Mikromegas. Parodinen nimi tulee kreikan sanoista 'micro' eli pieni ja 'mega' eli suuri. Hänet karkotetaan maastaan mielipiteittensä vuoksi ja lähtee itseään sivistääkseen kiertämään avaruutta. Matkallaan hän osuu Saturnuksen akatemian sihteeriin, joka on häneen verrattuna kääpiö. Yhdessä nämä jättiläinen ja kääpiö päättävät tehdä matkan Maahan.

Mikromegas ja kääpiö saapuvat Pohjanlahden rannikolle, jossa tutkimusretkikunta on joutunut haaksirikkoon. Avaruuden asukkaiden silmissä Maa on pieni ja ihmiset ovat verrattavissa hyönteisiin. Kommunikaatio lajien kesken kuitenkin onnistuu ja muukalaiset ja ihmiset pääsevät vuorovaikutukseen. Yhdessä he pohtivat ajan olennaisia kysymyksiä, kuten sielun sijaintia, materian ja hengen suhdetta, ajatusten syntyä ja Jumalan olemassaoloa. Keskustelun päätteeksi Mikromegas lähtee ja antaa ihmisille kirjan kaiken tarkoituksesta.

Lähteet