Ero sivun ”Hyacinthe Rigaud” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MystBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ar:هياسنته ريجو
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: be:Гіяцынт Рыго
Rivi 21: Rivi 21:


[[ar:هياسنته ريجو]]
[[ar:هياسنته ريجو]]
[[be:Гіяцынт Рыго]]
[[ca:Jacint Rigau-Ros i Serra]]
[[ca:Jacint Rigau-Ros i Serra]]
[[cs:Hyacinthe Rigaud]]
[[cs:Hyacinthe Rigaud]]

Versio 22. elokuuta 2011 kello 18.30

Omakuva, 1698

Hyacinthe Rigaud (oik. Hyacinthe-François-Honoré-Mathias-Pierre Martyr-André Jean Rigau y Ros, 20. heinäkuuta 1659 Perpignan27. joulukuuta 1743 Pariisi) oli ranskalainen muotokuvamaalari.

Rugaud syntyi taiteilijaperheeseen, mutta jäi jo varhain isästään orvoksi. Hänet lähetettiin 14-vuotiaana Montpellieriin taidemaalari Pezet’n ateljeehen oppilaaksi. Sen jälkeen hän oli oppilaana sekä Verdierin että Ranc vanhemman työpajoissa.

Vuonna 1683, vuosi Pariisiin asettumisen jälkeen, hän sai arvostetun palkinnon Prix de Rome’n. Hän oli tärkein Ludvig XVI hallitusajan muotokuvamaalareita. Hän seurasi Charles Le Brunin kursseja, ja tämä varoitti Hyacinthea ryhtymästä muotokuvamaalariksi. Hän teki kuitenkin muotokuvien parissa pitkän, 62 vuoden mittaisen, uran. Hänen tahtinsa oli noin kolme- tai neljäkymmentä muotokuvaa vuodessa, ja jokaisen hän valmisti henkilökohtaisesti omalla kädellään yksityiskohtia myöten.

Hyacinthe Rigaud, Ludvig XV:n muotokuva, 1730

Hän loi siveltimellään useita muotokuvia aikakauden merkkihenkilöistä ja antoi heille kuvallisen hahmon. Hänen tauluissaan korostuu tarkkuus niin henkilön yksityiskohtaisessa kuvaamisessa kuin vaatteissa ja taustoissakin. Rigaud’n ehkä tunnetuin teos on Louvren museossa esillä oleva Ranskan ja Navarran kuninkaan Ludvig XIV suurikokoinen muotokuva.

Hän sai ansioistaan Pyhän Mikaelin ritarikunnan ritarin arvon vuonna 1727 sekä aatelisarvon vuonna 1709. Hänet valittiin vuonna 1700 maalaustaiteen akatemiaan, jossa hän opetti vuodesta 1710. Akatemian rehtoriksi hänet valittiin 1733.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hyacinthe Rigaud.

Malline:Link FA