Ero sivun ”Björn Soldan” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
dokumentti
Rivi 6: Rivi 6:


[[Toinen maailmansota|Sotavuosina]] Soldan toimi tk-kuvaajana rintamalla, ja sodan jälkeen hän muutti [[Englanti]]in ja työskenteli siellä kuolemaansa saakka [[BBC]]:n suomenkielisen osaston toimittajana [[Lontoo]]ssa.
[[Toinen maailmansota|Sotavuosina]] Soldan toimi tk-kuvaajana rintamalla, ja sodan jälkeen hän muutti [[Englanti]]in ja työskenteli siellä kuolemaansa saakka [[BBC]]:n suomenkielisen osaston toimittajana [[Lontoo]]ssa.

==Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata -dokumentti==
Björn Soldanilla on roolinsa [[Peter von Bagh]]in ''[[Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata]]'' dokumenttielokuvassa ([[elokuvavuosi 2011|2011]]). Elokuva kertoo suomalaisen taiteen tarinaa 1800-luvun lopulta lähtien [[Juhani Aho]]n, hänen läheistensä ja sukunsa kautta. Keskeisiä henkilöihin lukeutuvat myös [[Venny Soldan-Brofeldt]], kuten myös seuraavaa sukupolvea edustavat elokuvantekijät Soldan, [[Heikki Aho]] ja tämän tytär, valokuvaaja [[Claire Aho]].<ref>http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/elokuva-kuvataide/event/7/221---peter-von-bagh</ref>


== Lähteitä ==
== Lähteitä ==

Versio 21. elokuuta 2011 kello 20.24

Nils "Nisse" Björn Soldan (6. lokakuuta 19029. syyskuuta 1953 Lontoo, Iso-Britannia) oli suomalainen valokuvaaja ja elokuvaaja.

Soldan oli Juhani Ahon ja tämän vaimon, Venny Soldan-Brofeldtin, sisaren Tilly Soldanin avioton lapsi. Soldan syntyi Göteborgissa missä hänen äitinsä Tilly Soldan oli synnyttämässä. Björn Soldan oli virallisesti Tillyn ottolapsi. Vuonna 1931 Soldan meni naimisiin Vivien Birsen kanssa.

Soldan opiskeli elokuvausta 1920-luvulla Saksan Münchenissä. Soldan perusti vuonna 1925 velipuolensa Heikki Ahon kanssa Aho & Soldan -yhtiön, joka tuotti ja kuvasi yli 300 elokuvaa.

Sotavuosina Soldan toimi tk-kuvaajana rintamalla, ja sodan jälkeen hän muutti Englantiin ja työskenteli siellä kuolemaansa saakka BBC:n suomenkielisen osaston toimittajana Lontoossa.

Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata -dokumentti

Björn Soldanilla on roolinsa Peter von Baghin Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata dokumenttielokuvassa (2011). Elokuva kertoo suomalaisen taiteen tarinaa 1800-luvun lopulta lähtien Juhani Ahon, hänen läheistensä ja sukunsa kautta. Keskeisiä henkilöihin lukeutuvat myös Venny Soldan-Brofeldt, kuten myös seuraavaa sukupolvea edustavat elokuvantekijät Soldan, Heikki Aho ja tämän tytär, valokuvaaja Claire Aho.[1]

Lähteitä

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/elokuva-kuvataide/event/7/221---peter-von-bagh