Ero sivun ”Notre Damen kellonsoittaja (vuoden 1996 elokuva)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 78: Rivi 78:
[[Luokka:Vuoden 1996 elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1996 elokuvat]]
[[Luokka:Gary Trousdalen ohjaamat elokuvat]]
[[Luokka:Gary Trousdalen ohjaamat elokuvat]]
[[Luokka:Kirk Wisen ohjaamat elokuvat]]


[[ar:أحدب نوتردام (فيلم 1996)]]
[[ar:أحدب نوتردام (فيلم 1996)]]

Versio 21. elokuuta 2011 kello 15.07

Notre Damen kellonsoittaja
The Hunchback of Notre Dame
Ohjaaja Gary Trousdale
Kirk Wise
Käsikirjoittaja Bob Tzudiker
Noni White
Tab Murphy
Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Tuottaja Don Hahn
Säveltäjä Alan Menken
Leikkaaja Ellen Keneshea
Pääosat Tom Hulce
Kevin Kline
Demi Moore
Tony Jay
Paul Kandel
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta 19. kesäkuuta 1996
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli Englanti
Seuraaja Notre Damen kellonsoittaja II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Notre Damen kellonsoittaja (engl. The Hunchback of Notre Dame) on Disneyn animaatioelokuva. Suomenkielisen ääniversion on ohjannut Pekka Lehtosaari. Suomenkielisinä ääninä ovat mm. Velimatti Ranta, Tiina Lymi, Ossi Ahlapuro, Carl-Kristian Rundman ja Fredi. Alkuperäisversion ääninä ovat esimerkiksi Tom Hulce ja Demi Moore.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva pohjautuu Victor Hugon romaaniin Notre Damen kellonsoittaja. Tarina kertoo rumasta kellonsoittaja Quasimodosta, joka asuu Pariisin Notre Damen katedraalissa. Hän haluaisi tavata muita ihmisiä, mutta hänen kaitsijansa tuomari Frollo kieltää sen. (Quasimodon laulaessa Kaunotar ja Hirviö-elokuvasta tuttu Belle tekee cameo-esiintymisen kävellen kadulla kirjaa lukien.) Houkkien juhlia, talonpoikien juhlaa, järjestetään kovalla vauhdilla ja kaupunkiin saapuu sotilaille uusi kapteeni Phoebus. Matkalla oikeustaloon Phoebus tapaa kauniin ja viehättävän mustalaistyttö Esmeraldan. Esmeralda joutuu vaikeuksiin esiintyessään kadulla, mutta Phoebus auttaa häntä pakenemaan kahden sotilaan käsistä. Phoebus paljastaa kapteenin univormunsa ja sotilaat vievät hänet Frollon luokse oikeustaloon.

Kielloista huolimatta Quasimodo poistuu salaa tornistaan Houkkien juhlaan ystäviensä gargoilien kannustamana. Hän tapaa siellä tämän ystävällisen mustalaistyttö Esmeraldan. Houkkien juhlassa Quasimodo valitaan Houkkien juhlan kuninkaaksi. Häntä juhlitaan kunnes tuomari Frollon sotilaat heittelevät häntä vihanneksilla ja kansa yhtyy heihin. Esmeralda estää pilkanteon ja Frollo määrää hänet etsintäkuulutettavaksi.

Esmeralda piiloutuu Notre Damen katedraaliin, jonne tuomari Frollon sotilaskapteeni Phoebus seuraa häntä. Frollo saapuu myös paikalle ja Phoebus kertoo Esmeraldan anoneen turvapaikkaa kirkosta. Kirkkoherra saattaa Phoebuksen ulos, mutta pylvään taakse kätkeytynyt Frollo pääsee vielä keskustelemaan Esmeraldan kanssa.

Esmeralda rukoilee kirkossa kauniin laulun avulla, jonka Quasimodo kuulee. Esmeralda huomaa hänet ja seuraa tätä tämän piilopaikkaan. Quasimodo näyttää paikkoja ja auttaa Esmeraldan ja tämän lemmikkivuohen Djalin pois katedraalista. Tällä välin Phoebus etsi Esmeraldaa katedraalista. Quasimodo häätää hänet kirkosta.

Frollo kuulee Esmeraldan kadonneen ja raivostuu. Hän uhkaa polttaa koko Pariisin ellei mustalaistyttöä löydy. Hän käskee kapteeni Phoebuksen polttaa myllärin talon, mutta Phoebus kieltäytyy. Phoebus yrittää karata Frollon hevosella, mutta saa kohtalokkaasti nuolen olkapäähänsä ja hän putoaa veteen. Esmeralda seurasi tilannetta koko ajan ja pelasti Phoebuksen ja vei hänet turvaan katedraaliin. Quasimodo auttoi ystäväänsä Esmeraldaa, kun tämä tarvitsi apua koska oli rakastunut häneen. Mutta Quasimodon sydän särkyy, kun hän näkee kuinka Esmeralda ja Phoebus suutelevat. Frollo saapuu vierailulle ja Esmeralda lähtee ja Quasimodo piilottaa Phoebuksen. Frollo huomaa Quasimodon puutyökokoelmassa Esmeraldan näköisen patsaan ja uhkaa Quasimodoa. "Tiedän missä hänen piilopaikkansa on ja huomenaamulla hyökkään tuhannen miehen kanssa."

Quasimodo ja Phoebus lähtevät varoittamaan Esmeraldaa, mutta Frollo seuraa perässä. Hän huijaa Quasimodoa johdattamaan hänet ja sotilaansa Ihmeiden aukiolle, mustalaisten piilopaikkaan. Seuraavana aamuna Notre Damen katedraalin edessä Esmeralda on määrä polttaa roviolla syytettynä noituudesta. Quasimodo pelastaa hänet ja suuri taistelu alkaa. Kansa nousee kapinaan Phoebuksen johdolla Frollon sotilaita vastaan. Frollo saa surmansa ja Quasimodo pääsee kulkemaan ihmisten pariin.

Rooleissa

Englanniksi Suomeksi Rooli
Tom Hulce Velimatti Ranta Quasimodo, Notre Damen rampa kellonsoittaja
Demi Moore (puhe) Heidi Mollenhauer (laulu) Tiina Lymi Esmeralda, mustalaisneito
Tony Jay Ossi Ahlapuro Frollo, tuomari
Kevin Kline Carl-Kristian Rundman Phoebus, Frollon kaartinkapteeni
Paul Kandel Antti Pääkkönen Clopin
Jason Alexander Ilkka Heiskanen Hugo, gargoili
Charles Kimbrough Tuomas Mattila Victor, gargoili
Mary Wickes Kristiina Elstelä Laverne, gargoili
David Ogden Stiers Matti Siitonen Arkkidiakoni

Aiheesta muualla

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.