Ero sivun ”Mato (haittaohjelma)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
79 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
yhdistettävä
(yhdistettävä)
{{YhdistettäväArtikkeli|Ohjelmistomato|Artikkelit käsittelevät samaa aihetta.}}
'''Mato''' ({{k-en|computer worm}}) on samantapainen haitallinen [[tietokoneohjelma]] eli [[haittaohjelma]] kuin [[Tietokonevirus|virus]]. Mato on suunniteltu leviämään [[tietokone]]esta toiseen [[automaatti]]sesti ilman tietokoneen käyttäjän toimenpiteitä. Mato ei tarvitse isäntäohjelmaa viruksen tavoin. Yleensä mato käyttää levitessään hyväksi [[Internet]]iä sekä käyttöjärjestelmän [[tietoturva-aukko]]ja. Mato aiheuttaa haittaa käyttämällä ja kuormittamalla verkon tiedonsiirtokapasiteettia (kaista).
 
== Historia ==
Termiä mato käytettiin ensimmäisen kerran John Brunnerin romaanissa ''The Shockwave Rider'' vuonna 1975. Tässä romaanissa Nichlas Haflinger suunnittelee ja lähettää dataa kerääviä matoja taistelussa voimakkaita miehiä vastaan, jotka ylläpitävät kansallista elektronista tietoa. Netissä on valloillaan kaikkien aikojen suurin löyhä mato, joka sabotoi kaikkia yrityksiä vahtia vastaan. Yhtä sisukasta matoa eikä yhtä pitkää häntää ole aiemmin ollut.<ref>John Brunner, The Shockwave Rider, New York, Ballantine Books, 1975</ref>
 
 
== Vaarat ==
 
== Käyttöjärjestelmät ==
 
 
 
Haittaohjelmia on löytynyt linux ja mac -käyttöjärjestelmistä. Mutta linux- tai mac -käyttöjärjestelmä harvoin sisältää viruksia.
 
 
== Viitteet ==
{{Viitteet}}
<references/>
 
== Aiheesta muualla ==
7 379

muokkausta

Navigointivalikko