Ero sivun ”Etelä-Afrikan lippu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 50: Rivi 50:
[[lt:Pietų Afrikos Respublikos vėliava]]
[[lt:Pietų Afrikos Respublikos vėliava]]
[[hu:A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja]]
[[hu:A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja]]
[[mk:Знаме на Јужноафриканската Република]]
[[mr:दक्षिण आफ्रिकेचा ध्वज]]
[[mr:दक्षिण आफ्रिकेचा ध्वज]]
[[nah:Īpān Africa Huitztlāmpa]]
[[nah:Īpān Africa Huitztlāmpa]]

Versio 19. elokuuta 2011 kello 02.02

Etelä-Afrikan lippu
Etelä-Afrikan lippu lipputangossa.

Etelä-Afrikan lippu on Etelä-Afrikan kansallistunnus vaakunan, moton ja kansallislaulun ohella. Se otettiin käyttöön 27. huhtikuuta 1994, ensimmäisten vapaiden vaalien ja apartheidin päättymisen jälkeen. Uusi kansallislippu edustaa Etelä-Afrikan uutta demokraattista hallintoa. Lipun suhteet ovat 2:3.

Etelä-Afrikan uudesta lipusta päätettiin helmikuussa 1993 Johannesburgin World Trade Centerissä alkaneessa monipuoluekokouksessa, johon osallistui kaikkiaan 26 eri ryhmittymää. Kokouksessa päästiin lopulta 18. marraskuuta yhteisymmärrykseen uuden perustuslain viimeisistäkin pykälälistä, joissa sovittiin muun muassa maan uudesta lipusta ja kansallislaulusta Nkosi Sikelel' iAfrika, joka laulettiin rinnan vanhan Die Stem van Suid Afrikan kanssa.[1]

Etelä-Afrikan lipun värit ovat kulta, musta, punainen, sininen, valkoinen ja vihreä. Siinä on vaakasuoraan käännetty vihreä "Y-kirjain" joka "avautuu" lipputangon suuntaan siten että sinne jää kultareunuksinen musta kolmio. Lipun ylälaitaan jäävä kiilamainen nelikulmainen tila on valkoisella rajattuna punainen, ja vastaava tila alareunassa myös valkoisella rajattuna sininen.

Entinen lippu

Etelä-Afrikan lippu vuosina 1928–1994
Etelä-Afrikan lippu vuosina 1910–1928

Etelä-Afrikan aikaisempi, vuonna 1928 käyttöön otettu lippu oli alkujaan muodostettu Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian lipusta. Kauppakomppanian lipussa oli keskellä kauppakomppanian tunnus, jonka paikalle Etelä-Afrikan lipussa sijoitettiin pienoiskoossa kolme lippua: Yhdistyneen kuningaskunnan lippu (Union Jack), joka sisältyi yleensä muidenkin Kansainyhteisön maiden lippuihin, sekä Oranjen vapaavaltion ja Transvaalin liput, joista Oranjen lippu pystyasennossa. Lippu pysyi sellaisenaan käytössä senkin jälkeen, kun Etelä-Afrikka vuonna 1961 erosi Kansainyhteisöstä.

Lähteet

  1. Allister SparksTomorrow Is Another Country, s. 194–195. The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-76855-4.
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA