Ero sivun ”Aurinkokunnan pienkappale” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Asikal1 (keskustelu | muokkaukset)
Asikal1 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 19: Rivi 19:
**[[Transneptuninen kohde|transneptuniset kohteet]] eli TNO:t, paitsi [[134340 Pluto]], [[136108 Haumea]], [[136199 Eris]] ja [[136472 Makemake]]: ([[Kuiperin vyöhyke]], [[Hajanainen kiekko]], [[Oortin pilvi]])
**[[Transneptuninen kohde|transneptuniset kohteet]] eli TNO:t, paitsi [[134340 Pluto]], [[136108 Haumea]], [[136199 Eris]] ja [[136472 Makemake]]: ([[Kuiperin vyöhyke]], [[Hajanainen kiekko]], [[Oortin pilvi]])
*Kaikki [[komeetta|komeetat]]
*Kaikki [[komeetta|komeetat]]
*[[Meteoroidi]]t ja [[avaruuspöly]]
*[[Meteoroidi]]t ja planeettainvälinen [[avaruuspöly]]


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 17. elokuuta 2011 kello 14.41

Pikkuplaneetta Gaspra on aurinkokunnan pienkappale. Se kiertää Aurinkoa asteroidivyöhykkeellä.

Aurinkokunnan pienkappale tai pienkappale (engl. small solar system body, lyhenne: SSSB) on Aurinkoa kiertävä kohde, joka ei ole planeetta tai kääpiöplaneetta. IAU määritteli pienkappaleet planeetan määritelmän ohella vuonna 2006. Alla on lainaus IAU:n vuoden 2006 planeetan määritelmästä alkuperäiskielellään englanniksi.

All other objects,except satellites, orbiting the Sun shall be referred to collectively as "Small Solar System Bodies". These currently include most of the Solar System asteroids, most Trans-Neptunian Objects (TNOs),comets, and other small bodies.

Suomeksi käännetty versio: Kaikkia muuita Aurinkoa kiertäviä kappaleita, paitsi satelliitteja tulee kutsua yhteisesti "Aurinkokunnan pienkappaleiksi". Tällä hetkellä näihin kuuluu: suurin osa Aurinkokunnan asteroideista, suurin osa transneptunisista kohteista (TNO:ista), komeetat ja muut pienet kappaleet.

Käytännössä määritelmä tarkoittaa sitä, että kaikki epäsäännöllisen muotoiset kappaleet (kappaleet joiden painovoima ei riitä muokkaamaan niitä pyöreiksi) ovat pienkappaleita, jos ne kiertävät suoraan Aurinkoa eli eivät ole kuita.

Määritelmä erottelee asteroidit ja transneptuniset kohteet, jotka ovat pikkuplaneettoja. Asteroidi nimityksen voikin katsoa viittaavan vai Aurinkokunnan sisäosien pikkuplaneettoihin. Suuri osa asteroideista ja ulommista pikkuplaneetoista kuten TNO:ista on juuri pienkappaleita, mutta ne jotka ovat muodoltaan pyöreitä luetaan kääpiöplaneettoihin. Suurimmat pikkuplaneetat luetaan siis kääpiöplaneetoiksi ja pienemmät pienkappaleiksi.

Pikkuplaneettojen lisäksi määritelmä myös periaatteessa jakaa komeetat samalla tavoin, mutta Aurinkokunnassamme ei tunneta vielä yhtään komeetaksi luokiteltua kappaletta, joka täyttäisi kääpiöplaneetan määritelmän ja siksi määritlmässä sanotaankin komeettojen kuuluvan pienkappaleisiin, eikä että suurin osa komeetoista kuuluu pienkappaleisiin. Komeetat ja pikkuplaneetat numeroidaan vieläkin eritavoin. Pienet kuut, jotka eivät ole painovomansa pyöristämiä eivät eroa pienkappaleista fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi vaan siten, että ne eivät kierrä suoraan Aurinkoa vaan jotain muuta Aurinkokunnan kappaletta kuten planeettaa, kääpiöplaneettaa tai pienkappaletta.

Pienkappaleiden ryhmittely

Katso myös

Lähteet

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.