Ero sivun ”Jääkiekko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 213.186.246.3 (keskustelu) muokkaukset palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jps tekemään muutokseen.
Rivi 17: Rivi 17:


== Muuta ==
== Muuta ==
* Laji on [[Olympialaiset|talviolympialaisissa]].
Ässät on paras joukkue!!!
* [[IIHF|Kansainvälisen Jääkiekkoliiton]] varapuheenjohtaja ja [[Suomen jääkiekkoliitto|Suomen Jääkiekkoliiton]] puheenjohtaja on [[Kalervo Kummola]].


=== Jääkiekkoilijoita: ===
=== Jääkiekkoilijoita: ===

Versio 16. marraskuuta 2004 kello 23.17

Jääkiekko on joukkuepeli, jota pelataan jäällä kaukalossa. Kaukalon suurin sallittu pituus on 61 m ja maksimileveys 30 m, minimipituus on 56 m ja minimileveys 26 m. Kaukalon kulmat ovat pyöristetyt. Joukkueilla saa olla kentällä yhtä aikaa 6 pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kulloinkin otteluun voi osallistua yhteensä 20 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia kustakin joukkueesta. Pelin tarkoitus on saada kuminen musta laatta, kiekko (paksuus 2,54 cm, halkaisija 7,62 cm ja paino 156-170 g), maaliin useammin kuin vastustaja. Peliaika on 60 minuuttia, joka on jaettu kolmeen 20 minuutin erään. Peliaika on reaalinen, eli tuomarin keskeyttäessä pelin kello pysäytetään. Erien välillä oleva erätauko on maasta ja sarjasta riippuen 15-18 minuuttia.

Jääkiekko on suosittu urheilulaji ainakin Suomessa, Ruotsissa, Tšekissä, Slovakiassa, Venäjällä ja Kanadassa. Yhdysvalloissa suosio on kasvussa, mutta on varsin alhainen muihin ammattilaisurheilulajeihin verrattuna.

Jääkiekkosarjoja ja turnauksia

  • Suomessa pelattava korkein liigataso on SM-liiga, jossa on tällä hetkellä 13 joukkuetta.
  • Arvostetuin jääkiekkosarja on NHL, jota pelataan Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja siihen osallistuu tällä hetkellä 30 joukkuetta.
  • EHT (Euro Hockey Tour), epävirallinen Euroopanmestaruus sarja.
  • Jääkiekon MM-kilpailut
  • Jääkiekon maailmancup
  • AHL

Historia

Jääkiekko on kotoisin Kanadasta ja se on kehittynyt La-krossen varhaisista muodoista 1800-luvulla. Tarkasta vuosiluvusta ei ole varmuutta. Jääkiekkoa on alkuun pelattu ulkojäillä josta myöhemmin on siirrytty sisähalleihin.

Jääkiekon alkuaikoina kentällä on ollut 9 kenttäpelaajaa per joukkue. Sitten määrä pudotettiin 7:n ennen nykyisen kokoisen miehityksen käyttöönottoa. Alkuaikojen jääkiekossa sai syöttää vain eteenpäin. Eroa nykyiseen jääkiekkoon on myös se, että vaihtopelaajia ei käytetty, eli samat miehet pelasivat pelin alusta loppuun.

Muuta

Jääkiekkoilijoita:

Teemu Selänne, Jari Kurri, Wayne Gretzky, Saku Koivu, Sami Helenius

Luettelo jääkiekkoilijoista