Ero sivun ”Syntymisestä ja häviämisestä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: pt:Da Geração e da Corrupção
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 24: Rivi 24:
[[de:De generatione et corruptione]]
[[de:De generatione et corruptione]]
[[en:On Generation and Corruption]]
[[en:On Generation and Corruption]]
[[es:Acerca de la generación y la corrupción]]
[[is:Um tilurð og eyðingu]]
[[is:Um tilurð og eyðingu]]
[[pt:Da Geração e da Corrupção]]
[[pt:Da Geração e da Corrupção]]

Versio 14. elokuuta 2011 kello 04.14

Aristoteleen Syntymisestä ja häviämisestä ensimmäinen sivu vuoden 1837 painoksesta

Syntymisestä ja häviämisestä (lat. De Generatione et Corruptione) on Aristoteleen fysiikan alaan kuuluva teos. Kuten useimmat hänen teoksensa, se on sekä tieteellinen että filosofinen. Filosofinen puoli on kuitenkin riippuvainen tieteellisestä: kuten kaikissa Aristoteleen teoksissa, saavuttamattomista asioista tehdyt deduktiot perustuvat havaintoihin ja kokemukseen.

Teoksen alussa esitetty kysymys perustuu idealla, joka on esitelty Aristoteleen aiemmassa teoksessa Fysiikka. Kysymys kuuluu, tulevatko asiat oleviksi syiden kautta, jonkun ensimmäisen materian kautta, vai syntyykö kaikki puhtaasti muuttumalla. Syntymisen ja häviämisen lisäksi teoksessa käsitellään myös muita liikkeen lajeja, eli kasvua, laadullista muutosta ja siirtymistä paikan suhteen, sekä yleisemmin vaikuttamista ja vaikutuksen kohteena olemista.

Teoksessa esitellään neljä syytä ja neljä elementtiä (maa, vesi, ilma ja tuli). Aristoteles tarjoaa neljän elementin kautta selityksen asioille, joita monet muut kreikkalaiset, kuten atomistit, olivat yrittäneet selittää atomien kautta. Aristoteleen mielestä ajatus atomeista oli absurdi. Sen sijaan hän opetti, että neljällä elementillä on neljä ominaisuutta: kuuma, kylmä, kuiva ja kostea. Näiden ominaisuuksien muuttuessa jossakin elementissä se voi muuttua miksi tahansa toiseksi elementiksi. Maailmankaikkeus on ikuisessa liikkeessä, jossa elementit muuttuvat toisikseen, aiheuttaen sen minkä havaitsemme syntymisenä ja häviämisenä.

Katso myös

Kirjallisuutta suomeksi

  • Aristoteles: Taivaasta. Syntymisestä ja häviämisestä. Teokset 4. Helsinki: Gaudeamus, 2003.

Aiheesta muualla