Ero sivun ”Teodoro Obiang Nguema Mbasogo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 31: Rivi 31:
Obiang kärsii muun muassa [[eturauhassyöpä|eturauhassyövästä]] muiden sairauksiensa ohella. Hänen on kerrottu painavan alle 50 kiloa.<ref> http://www.afrol.com/articles/17227 </ref>
Obiang kärsii muun muassa [[eturauhassyöpä|eturauhassyövästä]] muiden sairauksiensa ohella. Hänen on kerrottu painavan alle 50 kiloa.<ref> http://www.afrol.com/articles/17227 </ref>


Kysymys siitä, kenelle valta siirtyy Obiangin jälkeen hallitsee maata, käynnissä on poliittinen kamppailu maan [[eliitti|eliitin]] kesken. Obiang haluaa poikansa ([[Teodoro "Teodorín" Nguema Obiang]]), jonka on kerrottu viettävän säännöllisesti vastuutonta elämää, ottavan vallan.
Kysymys siitä, kenelle valta siirtyy Obiangin jälkeen hallitsee maata, käynnissä on poliittinen kamppailu maan [[eliitti|eliitin]] kesken. Obiang haluaa poikansa ([[Teodoro "Teodorín" Nguema Obiang Mangue]]), jonka on kerrottu viettävän säännöllisesti vastuutonta elämää, ottavan vallan.


Marraskuussa 2005 Obiang piti tärkeän tapaamisen puolueensa kanssa jossa hänen uskotaan yrittäneen muodostaa [[varapresidentti|varapresidentin]] virkaa jonka hän olisi sitten täyttänyt pojallaan. Hänen paheneva terveydentilansa vaatii häntä matkustamaan ulkomaille hoitoon kahdesti kuussa mikä jättää maan entistä haavoittuneemmaksi vallankumoukselle.
Marraskuussa 2005 Obiang piti tärkeän tapaamisen puolueensa kanssa jossa hänen uskotaan yrittäneen muodostaa [[varapresidentti|varapresidentin]] virkaa jonka hän olisi sitten täyttänyt pojallaan. Hänen paheneva terveydentilansa vaatii häntä matkustamaan ulkomaille hoitoon kahdesti kuussa mikä jättää maan entistä haavoittuneemmaksi vallankumoukselle.

Versio 10. elokuuta 2011 kello 23.03

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ja Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice vuonna 2006.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (s. 5. kesäkuuta 1942) on ollut Päiväntasaajan Guinean presidentti vuodesta 1979. Hän nousi valtaan syrjäytettyään setänsä Francisco Macías Ngueman.

Obiang syntyi Esangui-klaaniin Acoancánissa. Hän aloitti uransa armeijassa ja kävi sotilasakatemiaa Espanjan Zaragozassa. Myöhemmin hän saavutti luutnantin arvon. Obiang on toiminut useissa useissa ammateissa kuten Biokon kuvernöörinä, Black Beachin vankilanjohtajana sekä kansalliskaartin johtajana.

Presidentiksi Obiang nousi vuonna 1979 syrjäytettyään ja teloitettuaan setänsä Francisco Macías Ngueman. Obiang päätti, että uusi hallitus toisi maalle uuden alun setänsä hallinnon jälkeen. Hän sai hallittavakseen maan, jonka kassa oli tyhjä ja jonka väestö oli vähentynyt kolmanneksen vuoden 1968 tasosta, jolloin noin puolet 1,2 miljoonasta asukkaasta muutti Espanjaan tai naapurimaihin. Hänestä tuli virallisesti presidentti lokakuussa 1979 sen jälkeen kun palkkasoturit olivat teloittaneet edellisen presidentin.

Uusi perustuslaki otettiin käyttöön 1982 samaan aikaan kun Obiang valittiin presidentiksi seitsenvuotiskaudelle. Hän oli ainoa ehdokas vuoden 1989 presidentinvaaleissa ja tuli näin valittua seuraavalle kaudelle.

Presidenttiys

Useimmat kansalliset ja kansainväliset tarkkailijat sanovat Päiväntasaajan Guinean olevan yksi korruptoituneimpia, etnosentrisimpiä, sortavimpia ja epädemokraattisimpia maita maailmassa. Päiväntasaajan Guineassa on käytännössä käytössä yksipuoluejärjestelmä, jota Obiangin Päiväntasaajan Guinean demokraattinen puolue hallitsee.

Kaikki paitsi kaksi paikkaa satapaikkaisesta kansallisesta parlamentista kuuluu demokraattiselle puolueelle. Oppositio on toiminut paikkaajana vapaan lehdistön puutteelle levittämällä näkökantojaan.

Noin 90 % kaikista oppositiopoliitikoista elävät maanpaossa, 550 Obiangin vastaista aktivistia on vangittu ja useita tapettu Obiangin valtaannousun jälkeen. Obiang valittiin uudelleen 1996 ja 2002, mutta kumpienkaan vaalien järjestely ei ollut hyväksyttävää kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan.

Heinäkuussa 2003 valtiollinen radio julisti presidentin olevan Jumala jolla on "ikuinen yhteys Kaikkivaltiaaseen" ja "voi tappaa jokaisen ilman erillistä selontekoa".lähde? Obiang antoi henkilökohtaisesti samansuuntaisia lausuntoja vuonna 1993.lähde? Myös Macias Nguema oli julistettu jumalaksi.

Obiangin ympärille on rakentunut henkilökultti. Useat tärkeät rakennukset toimivat presidentin asuntoina, useissa kaupungeissa on katuja jotka kunnioittavat Obiangin vallankaappauksen muistoa. Myös suurella osalla väestöstä on vaatteita joihin on painettu Obiangin kasvot.lähde?

Samoin kuin edeltäjänsä sekä muut Afrikan diktaattorit kuten Idi Amin ja Mobutu Sese Seko Obiang on ottanut useita hienolta kuulostavia virkanimikkeitä kuten: Alifanfarón suuri kenraalimajuri ja Biokon, Annobónin ja Río Munin mahtavien saarten herrasmies. Hän kutsuu itseään myös nimellä El Jefe (johtaja).

Vallankaappausyritys 2004

Maaliskuussa 2004 Obiang kertoi, että Yhdysvalloilla, Isolla-Britannialla ja Espanjalla oli liitto jonka oli määrä syöstä hänet vallasta.

7. maaliskuuta 2004 brittiläinen palkkasoturi Simon Mann ja hänen 69 miehen joukkonsa pidätettiin Hararen lentokentällä Zimbabwessa. Heidän Boeing 727 -koneessaan oli runsas aselasti. Samaan aikaan kahdeksan muuta palkkasoturia pidätettiin Guineassa. Miehiä syytettiin vallankaappauksen suunnittelusta. Myös Sir Mark Thatcher, entisen pääministeri Margaret Thatcherin poika pidätettiin Etelä-Afrikassa osallisuudesta kaappausyritykseen. Guinea syytti aluksi myös Etelä-Afrikkaa osallisuudesta kaappaukseen. Simon Mann tuomittiin 34 vuodeksi, mutta hänet armahdettiin 2009[1].

Vallan siirtyminen

Obiang kärsii muun muassa eturauhassyövästä muiden sairauksiensa ohella. Hänen on kerrottu painavan alle 50 kiloa.[2]

Kysymys siitä, kenelle valta siirtyy Obiangin jälkeen hallitsee maata, käynnissä on poliittinen kamppailu maan eliitin kesken. Obiang haluaa poikansa (Teodoro "Teodorín" Nguema Obiang Mangue), jonka on kerrottu viettävän säännöllisesti vastuutonta elämää, ottavan vallan.

Marraskuussa 2005 Obiang piti tärkeän tapaamisen puolueensa kanssa jossa hänen uskotaan yrittäneen muodostaa varapresidentin virkaa jonka hän olisi sitten täyttänyt pojallaan. Hänen paheneva terveydentilansa vaatii häntä matkustamaan ulkomaille hoitoon kahdesti kuussa mikä jättää maan entistä haavoittuneemmaksi vallankumoukselle.

Obiang valittiin kuitenkin vielä uudelleen kaudelle marraskuussa 2009. Hän sai 96,7 prosenttia äänistä.[3]

Aikakauslehti Forbes kertoo hänen olevan yksi rikkaimmista valtionpäämiehistä yli 600 miljoonan dollarin varallisuudellaan.lähde?

Päiväntasaajan Guinea Edeltäjä:
Francisco Macías Nguema
Päiväntasaajan Guinean presidentti
1979
Seuraaja:
 

Viitteet

  1. Guinea Ecuatorial libera a un mercenario británico que participó en un frustrado golpe de Estado en 2004, El País, 3.11.2009
  2. http://www.afrol.com/articles/17227
  3. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/11/paivantasaajan_guinean_johdossa_jatkaa_teodoro_obiang_1214159.html

Malline:Link FA