Ero sivun ”Latvian kansanäänestys parlamentin hajottamisesta 2011” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Dogah (keskustelu | muokkaukset)
Hajosi
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 16: Rivi 16:


[[en:Latvian parliamentary dissolution referendum, 2011]]
[[en:Latvian parliamentary dissolution referendum, 2011]]
[[fr:Référendum sur la dissolution de la Saeima]]
[[lv:2011. gada referendums par Saeimas atlaišanu]]
[[lv:2011. gada referendums par Saeimas atlaišanu]]
[[ru:Референдум в Латвии (2011)]]
[[ru:Референдум в Латвии (2011)]]

Versio 10. elokuuta 2011 kello 13.56

Valdis Zatlers on Latvian ensimmäinen presidentti, joka on käyttänyt perustuslaillista oikeuttaan järjestää kansanäänestys Latvian parlamentin hajottamisesta.

Latviassa järjestettiin kansanäänestys maan parlamentin (Saeima) hajottamisesta 23. heinäkuuta 2011. Kansanäänestys järjestettiin Latvian entisen presidentin, Valdis Zatlersin, aloitteesta. Alustavien tulosten mukaan lähes 95 prosenttia äänesti parlamentin hajottamisen puolesta. Maassa järjestetään uudet parlamenttivaalit luultavasti syyskuussa 2011.[1]

Televisiopuheessaan 28. toukokuuta 2011 silloinen presidentti Valdis Zatlers ilmoitti, että Latviassa järjestetään kansanäänestys parlamentin hajottamisesta korruptioepäilyjen takia. Syynä tähän on parlamentin päätös olla antamatta poliisille lupaa suorittaa kotietsintää kansanedustaja Ainārs Šlesersin kotona. Puheessaan Zatlers muun muassa syytti parlamenttia valehtelusta ja oligarkkien etujen ajamisesta.

Latvian perustuslain mukaan maan presidentti voi järjestää kansanäänestyksen parlamentin hajottamisesta. Zatlers on ensimmäinen Latvian presidentti, joka on käyttänyt tätä oikeutta. On arveltu, että kansanäänestyksen järjestäminen oli syynä sille, ettei parlamentti valinnut Zatlersia uudelleen presidentiksi Latvian presidentinvaalissa 2. kesäkuuta 2011.

Lähteet

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.