Ero sivun ”Jeanne-Claude Denat de Guillebon” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: en:Christo and Jeanne-Claude (strong connection between (3) en:Christo and Jeanne-Claude and fi:Christo Javacheff)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 29: Rivi 29:
== Taide ==
== Taide ==
Christon ja Jeanne-Clauden taide on paketoimista. He ovat paketoineet tavallisia rakennuksia, mutta myös [[saari]]a ja [[puu|puita]]. Ehkä kuuluisin paketointi oli vuonna [[1995]] paketoitu [[Berliinin valtiopäivätalo|Reichstag]] [[Berliini]]ssä. Vuonna [[1983]] he paketoivat [[Miami]]n edustalla olevat saaret.
Christon ja Jeanne-Clauden taide on paketoimista. He ovat paketoineet tavallisia rakennuksia, mutta myös [[saari]]a ja [[puu|puita]]. Ehkä kuuluisin paketointi oli vuonna [[1995]] paketoitu [[Berliinin valtiopäivätalo|Reichstag]] [[Berliini]]ssä. Vuonna [[1983]] he paketoivat [[Miami]]n edustalla olevat saaret.

==Aiheesta muualla==
* [http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/3126/jeanne-claude-denat-de-guillebon Jeanne-Claude Denat de Guillebonin muistokirjoitus Helsingin Sanomissa]


{{Commonscat|Christo}}
{{Commonscat|Christo}}

Versio 9. elokuuta 2011 kello 16.31

Jeanne-Claude Denat de Guillebon
Henkilötiedot
Syntynyt13. kesäkuuta 1935
Casablanca, Ranskan Marokko
Kuollut18. marraskuuta 2009 (74 vuotta)
New York, Yhdysvallat
Kansalaisuus ranskalainen
Taiteilija
Ala ympäristötaiteilija
Taidesuuntaus uusi realismi,ympäristötaide

Jeanne-Claude Denat de Guillebon (13. kesäkuuta 1935 Casablanca, Ranskan Marokko18. marraskuuta 2009 New York, New York, Yhdysvallat), tunnettu myös nimellä Jeanne-Claude, oli ranskalainen taiteilija, joka oli avioliitossa bulgarialaissyntyisen taiteilijan Christo Javacheffin kanssa.


Elämä

Jeanne-Clauden äiti Précilda oli vasta 17-vuotias mennessään salaa naimisiin majuri Lein Denatin kanssa. He erosivat pian Jeanne-Clauden syntymän jälkeen. Toisen maailmansodan aikana Jeanne-Clauden äiti meni Vapaan Ranskan armeijaan taistelemaan saksalaismiehittäjää vastaan. Palattuaan vuonna 1945 Précilda meni vuonna 1946 naimisiin kenraali Jacques de Guillebonin kanssa. Perhe asui vuosina 19451952 Pariisissa ja vuosina 19521957 Tunisiassa. Sen jälkeen perhe palasi Ranskaan.

Jeanne-Claude tapasi bulgarialaissyntyisen taiteilijan Christo Javacheffin lokakuussa 1958 Christon ollessa maalaamassa Jeanne-Clauden äidin Precilda de Guillebonin muotokuvaa. Christo rakastui ensin Jeanne-Clauden sisarpuoleen Joyceen. Jeanne-Claude taas kihlautui Philippe Planchonin kanssa. Ennen häitä Jeanne-Claude tuli raskaaksi, ja lapsen todettiin olevan Christon. Jeanne-Claude meni naimisiin Planchon kanssa mutta jätti hänet häämatkan jälkeen. Christon ja Jeanne-Clauden poika Kiril syntyi 11. toukokuuta 1960. Jeanne-Claude ja Christo menivät naimisiin 28. marraskuuta 1962.

Helmikuussa 1964 Christo ja Jeanne-Claude menivät New York Cityyn. Käytyään välillä Euroopassa pariskunta palasi syyskuussa Yhdysvaltoihin. Oltuaan 17 vuotta vailla minkä maan kansalaisuutta Christo sai 1973 Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Reichstagin paketoimisen alkutoimia kesäkuussa 1995.

Taide

Christon ja Jeanne-Clauden taide on paketoimista. He ovat paketoineet tavallisia rakennuksia, mutta myös saaria ja puita. Ehkä kuuluisin paketointi oli vuonna 1995 paketoitu Reichstag Berliinissä. Vuonna 1983 he paketoivat Miamin edustalla olevat saaret.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jeanne-Claude Denat de Guillebon.