Ero sivun ”Amatsonit (mytologia)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: pl:Amazonki (mitologia)
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ko:아마조네스
Rivi 41: Rivi 41:
[[fa:آمازون‌ها]]
[[fa:آمازون‌ها]]
[[fr:Amazones]]
[[fr:Amazones]]
[[ko:아마조네스]]
[[hy:Ամազոնուհիներ]]
[[hy:Ամազոնուհիներ]]
[[hr:Amazonke]]
[[hr:Amazonke]]

Versio 9. elokuuta 2011 kello 03.54

Amatsoni valmistautumassa taisteluun, Pierre Hébertin veistos (1860).

Amatsonit ovat antiikin tarustossa esiintyviä pelottavia naissotureita. Legendan mukaan he leikkasivat toisen rintansa pois voidakseen ampua paremmin jousella. Useat Kreikan tarujen miessankarit, kuten Herakles, Theseus ja Akhilleus, voittivat kuitenkin amatsonit.

Antiikin taruissa puhutaan Vähässä-Aasiassa (historioitsija Diodoros Sisilialainen puhuu Pohjois-Afrikasta) asuvasta kansasta, joka koostui vain naisista. Naiset asioivat naapurikylän miesten luona vain halutessaan lisääntyä. Lapsista vain tyttäret olivat haluttuja, miespuoliset myytiin sumeilematta orjiksi.

Amatsonit palvoivat Artemista ylimpänä jumaluutena Areksen kanssa. Myös Äiti Maata voi otaksua palvotun amatsonien keskuudessa.lähde? Alueelta, jolla amatsonien epäillään eläneen, ei ole löydetty temppelien jäänteitä.

Kuitenkin antiikin Kreikan filosofin strabon, mukaan Amatsonilaiset naiset asuivat Kaukasian Albaniassa, joka on nykyinen Azerbaijan. Azerbaijanissa, ja sen kaupungissa Gobustanissa on edelleen jäljellä merkkejä ja kaiverruksia Amatsoneista.

Uudemmassa kielenkäytössä amatsonilla tarkoitetaan useimmin kuvaannollisesti naissoturia, naisten asemaa hyökkäävästi ajavaa naista tai naispuolista kehonrakentajaa, voimanaista.


Aiheesta muualla

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA Malline:Link GA