Ero sivun ”Talo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Movses-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.2) (Botti lisäsi: et:Elamu
HRoestBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.5) (Botti lisäsi: kw:Chy
Rivi 111: Rivi 111:
[[kn:ಮನೆ]]
[[kn:ಮನೆ]]
[[ka:სახლი]]
[[ka:სახლი]]
[[kw:Chy]]
[[sw:Nyumba]]
[[sw:Nyumba]]
[[ht:Kay]]
[[ht:Kay]]

Versio 7. elokuuta 2011 kello 22.14

Tämä artikkeli käsittelee rakennustyyppiä. Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Omakotitalo Yhdysvalloissa.
Lamellikerrostaloja Malmössä.
Rivitaloja Baltimoressa.

Talo on yleisesti ottaen rakennus, rakennelma, koti tai suoja, jonka tarkoitus on olla ihmiselle paikka asumista varten. Talon alkuperäinen tarkoitus oli suojella ihmistä sään oikuilta (kuten sateelta, tuulelta, auringonpaisteelta ja pakkaselta) sekä villipedoilta. Nykyään lähes kaikki teollisuusmaiden asukkaat asuvat taloissa. Talosta on tullut myös osaltaan hyvinvoinnin mittayksikkö.

Suomessa vakituisena asuntona käytettävät asuintalot jaetaan pientaloihin ja kerrostaloihin.

Pientalossa voi olla 1–3 kerrosta, mutta eri asunnot eivät sijaitse päällekkäin. Pientaloja ovat

  • omakotitalot, jotka ovat erillisiä pientaloja
  • paritalot, joissa on kaksi asuntoa vierekkäin
  • rivitalot, joissa on vähintään kolme asuntoa vierekkäin.
  • ketjutalot, joissa asunnot ovat kytketty yhteen siten, että niiden välissä on yhdistävänä osana on esim. autotalli, varasto tai katos.

Kerrostalossa asunnot sijaitsevat päällekkäin ja usein myös vierekkäin. Pistetalo on kerrostalo, jossa asunnot sijaitsevat yhden porrashuoneen ympärillä. Lamellitaloksi kutsutaan pitkänmuotoista kerrostaloa, jossa portaan viereiset asunnot muodostavat yhden lamellin, ja näitä lamelleja on sijoitettu riviin. Kerrostaloa voidaan korkeuden perusteella nimittää myös pienkerrostaloksi, tornitaloksi tai pilvenpiirtäjäksi.

Kaavoituksessa käytetään tarkkoja termejä, kuten esimerkiksi asuinpientalojen korttelialue tai rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialue. Samaten kerrosluvusta käytetään erityisiä merkintöjä, esim. I, I½, ½II, VIII.

Taloista käytetään usein myös valmistusaineen mukaisia nimityksiä: betonitalo, hirsitalo, kivitalo, savitalo ja tiilitalo. Nimitys voi perustua myös rakennustapaan: elementtitalo, harkkotalo.

Talon historiaa Suomessa

Erotuksena muunlaisista asumuksista kuten kodasta tai majasta, talo on tarkoittanut suoraseinäistä jykevämpää rakennusta, jonka seinät ovat yleensä hirsiset. Talo on saanut nimensä talaasta, eräisiin muinaisiin taloihin kuuluneesta pylväiden päässä olevasta lavasta, jolla on esimerkiksi kuivattu heinää.

Vanhimmat rakennukset olivat ilmeisesti kotia. Kuitenkin jo kivikaudella Suomessa on tehty myös isokokoisia rakennuksia hirsisalvostekniikan avulla. Seinät oli osittain tuettu maa-aineksella, tai osittain kaivettu maan sisään. Talot olivat jopa kymmeniä metrejä pitkiä, rivitalomaisia usean perheen tai yhden sukuklaanin asumuksia. Hirsisalvostekniikan perinne on väliin ilmeisesti kuitenkin katkennut, jonka vuoksi siirryttiin käyttämään kotaa, ja myös uutta tulokasta majaa. Uudelleen hirsitalot tulivat käyttöön metallikausilla. Talon uuden tulemisen jälkeen majaa on käytetty enää tilapäisasumuksena, ja kotaa puolestaan keittopaikkana, jossa on tehty ruokaa erityisesti kesällä.

Talot olivat pitkään maalattiaisia. Seinät ovat voineet olla esim. hirttä, lautaa, turvetta tai savea. Vanhimmissa taloissa on ollut joko nuotiopaikka keskellä lattiaa, tai ruoka on valmistettu erillisessä keittokodassa. Uunit ja savupiiput yleistyivät vasta keskiajalla.

Talo-sanan käyttö on jossain vaiheessa laajentunut tarkoittamaan kokonaista maatilaa kaikkine rakennuksineen, tai talonomistajan omistamaa kaikkea maa-alaa. Termi talollinen kuvastaa maatilan omistusta, ei asumuksen tyyppiä. Torpparin taloa kutsutaan torpaksi, sillä termi kertoo henkilön asuvan vuokramaalla. Mäkitupalaisen talo on mäkitupa, vaikkei se välttämättä mitenkään eronnut vaatimattoman talollisen asumuksesta, talosta.

Muita merkityksiä

Asuinrakennus-merkityksen ohella talo-sanaa käytetään useassa muussa merkityksessä:

1) Yleensä rakennusta tarkoittava talo-sana on usein yhdyssanan osana:

2) Taloksi kutsutaan maatilaa rakennuksineen ja asuinrakennusta talousrakennuksineen; puhutaan esimerkiksi talonväestä.

3) Sanonnoissa "pitää talon puolta" ja "opettaa talon tavoille" talo tarkoittaa rakennuksessa tai työpaikassa toimivaa yhteisöä tai yritystä.

4) Taloksi kutsutaan myös talon muotoisia esineitä

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Talo.