Ero sivun ”Muhammad Zia ul-Haq” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: de:Mohammed Zia-ul-Haq
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: pnb:محمد ضیاء الحق
Rivi 34: Rivi 34:
[[no:Muhammad Zia-ul-Haq]]
[[no:Muhammad Zia-ul-Haq]]
[[nn:Muhammad Zia ul-Haq]]
[[nn:Muhammad Zia ul-Haq]]
[[pnb:محمد ضیاء الحق]]
[[pl:Muhammad Zia ul-Haq]]
[[pl:Muhammad Zia ul-Haq]]
[[pt:Muhammad Zia-ul-Haq]]
[[pt:Muhammad Zia-ul-Haq]]

Versio 7. elokuuta 2011 kello 13.21

Muhammad Zia ul-Haq (12. elokuuta 192417. elokuuta 1988) oli pakistanilainen kenraali ja sotilasdiktaattori, joka toimi maan johtajana vuodesta 1977 kuolemaansa asti.

Zia syntyi 1924 Jalandharissa nykyisen Intian alueella. Hän opiskeli Delhissä ja osallistui brittijoukoissa toiseen maailmansotaan 1943 alkaen. Pakistanin itsenäistyessä Zia liittyi maan armeijaan majurina. Hän siirtyi 1962 Fort Leavenworthin tukikohtaan Kansasiin Yhdysvaltain armeijan koulutuskeskukseen. Hän palveli Jordaniassa 1967–1970.

Pakistanin pääministeri Zulfikar Ali Bhutto nimitti Zian armeijan ylipäälliköksi vuonna 1976. Zia kaappasi vallan seuraavana vuonna ja lupasi pitää vapaat vaalit. Bhutton suosion vuoksi Zia päätti kuitenkin pysyä sotilasdiktaattorina ja vangitutti Bhutton, joka tuomittiin kuolemaan. Tuomio pantiin täytäntöön hirttämällä 1979.

Zia otti käyttöön tiukan islamilaisen lain ja ruumiilliset ns. hudood-rangaistukset vuonna 1979. Taustalla epäillään olleen saudien kannustus. Vuonna 1984 Zia järjesti kansanäänestyksen Pakistanin kehittämisestä islamilaisena valtiona, mihin sitoi oman jatkonsa maan presidenttinä. Tällaisessa tilanteessa Zian ehdotus sai yli 95 prosentin tuen, ja näin hän sai viideksi vuodeksi jatkoajan maan johdossa. Bhutton tytär Benazir Bhutto palasi maanpaosta politiikkaan ja aikoi osallistua vaaleihin 1988. Zian kansansuosio oli hyvin alhaalla. Hänen arveltiin siirtävän vaaleja jälleen, mutta hän menehtyi lento-onnettomuudessa yhdessä Yhdysvaltain lähettilään kanssa. Pakistanissa otaksutaan yleisesti, että kysymyksessä ei ollut onnettomuus.