Ero sivun ”Staattori (konetekniikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.2) (Botti lisäsi: io:Statoro
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: kk:Статор
Rivi 52: Rivi 52:
[[io:Statoro]]
[[io:Statoro]]
[[it:Statore]]
[[it:Statore]]
[[kk:Статор]]
[[lt:Statorius]]
[[lt:Statorius]]
[[nl:Stator]]
[[nl:Stator]]

Versio 2. elokuuta 2011 kello 15.36

Oikosulkumoottorin roottori ja staattori.


Staattori eli seisoja on sähkömoottoreiden kiinteä osa jossa oleva staattorikäämitys saa siihen johdetulla sähkövirralla aikaan roottoria eli pyörijää magnetomotorisella voimalla liikuttavan pyörivän sähkökentän. Generaattoreissa staattori taas vastaanottaa roottorin pyörivän magneettikentän ja indusoi staattorikäämiin sähkövirran.

Staattori sähkömoottoreissa

Konetyypistä riippuen staattorin magneettikenttä voi olla pyörivä, tai esimerkiksi käytettäessä tasavirtamoottoreita, stabiili ja sen napaisuus ei vaihdu koneen käydessä. Tällöin staattorista voidaan käyttää myös nimitystä kenttämagneetti.

Tasavirtamoottoreissa ja tahtikoneissa pyörivän magneettikentän muodostaa roottorikäämitys kommutaattorin eli virrankääntäjän avulla. Staattori on yleensä sähkömagnetoitu, mutta esimerkiksi pienissä tasavirtamoottoreissa staattorissa on kestomagneetit. Tämä mahdollistaa moottorin yksinkertaisemman, ja valmistuskustannuksiltaan halvemman rakenteen. Kestomagnetoitu staattori on myös huomattavasti käämitystä ja raudoitusta vaativaa sähkömagnetoitua staattoria ohuempi.

Rakenne

Sähkömagnetoiduissa staattoreissa käämitys on sylinterimäisen rautasydämen ympärillä. Rautasydän on piiteräslaminaattia joka vähentää hystereesihäviöitä ja estää koneen kuumenemista ja energiahäviöitä aiheuttavien pyörrevirtojen muodostumisen.

Nykyisin oikosulkumoottorit ovat yleisin teollisuudessa käytetty sähkömoottorityyppi. Niissä on sähkömagnetoitu staattori joka muodostaa vaihtovirran avulla pyörivän magneettikentän, ja indusoi oikosuljetun roottorin häkkikäämitykseen virran joka magnetoi myös roottorin ja saa näin aikaan roottorin pyörimisliikkeen.

Katso myös