Ero sivun ”Joseph Smith” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: en:Joseph Smith
Rivi 23: Rivi 23:
Vuoden [[1830]] huhtikuussa Joseph Smith perusti kirkon, jonka alkuperäinen nimi oli ”[[Kristuksen kirkko]]”. Vuonna [[1834]] kirkon nimi muutettiin ”Myöhempien Aikojen Pyhien Kirkoksi” ja viimein vuonna [[1838]] kirkon nimi muutettiin Joseph Smithin saaman ilmoituksen myötä (ks. Oppi ja Liitot 115:4) nykyiseen muotoonsa ”[[Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko]]”
Vuoden [[1830]] huhtikuussa Joseph Smith perusti kirkon, jonka alkuperäinen nimi oli ”[[Kristuksen kirkko]]”. Vuonna [[1834]] kirkon nimi muutettiin ”Myöhempien Aikojen Pyhien Kirkoksi” ja viimein vuonna [[1838]] kirkon nimi muutettiin Joseph Smithin saaman ilmoituksen myötä (ks. Oppi ja Liitot 115:4) nykyiseen muotoonsa ”[[Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko]]”


Nauvoossa kirjapaino julkaisi paljastuksia Joseph Smithistä ja hän määräsi kannattajansa polttamaan kirjapainon. Smith vangittiin tapahtuneen johdosta.
Nauvoossa kirjapaino julkaisi paljastuksia Joseph Smithistä ja hän määräsi kannattajansa polttamaan kirjapainon. Joseph ja veljensä Hiram Smith vangittiin tapahtuneen johdosta.
Smith kuoli 27. kesäkuuta vuonna [[1844]] raivostuneen väkijoukon hyökättyä ampuen vankilaan, jossa häntä pidettiin. Smith puolustautui väkijoukkoa vastaan vankilaan salakuljettamallaan aseella ja joutui ammutuksi, kun yritti paeta ikkunasta. Ihmisiä suututti muun muassa MAP-kirkon johtajien moniavioisuus. Smithillä väitetään olleen yli 30 vaimoa. Kuitenkin moni näistä oli väärinkäsityksiä temppelisijaistoiminnan vuoksi.
Joseph ja Hiram Smith kuolivat 27. kesäkuuta vuonna [[1844]] raivostuneen väkijoukon hyökättyä ampuen vankilaan, jossa häntä pidettiin. Smithit olivat salakuljettaneet vankilaan käsiaseet. Hyökkääjät onnistuivat ampumaan ensin Hiramin ja Joseph puolustautui väkijoukkoa vastaan aseellaan ovenraosta ja joutui ammutuksi, kun yritti paeta ikkunasta.
Ihmisiä suututti muun muassa MAP-kirkon johtajien moniavioisuus. Smithillä väitetään olleen yli 30 vaimoa. Kuitenkin moni näistä oli väärinkäsityksiä temppelisijaistoiminnan vuoksi.


Smithin kuoleman jälkeen MAP-kirkon jäsenet muuttivat pakoon vainoja länteen [[Brigham Young]]in johdolla. Lopulta he perustivat nykyisen [[Utah]]'n osavaltion alueelle [[Salt Lake City]]n kaupungin omaksi turvapaikakseen. Siellä on nykyäänkin MAP-kirkon keskus. Mormonien muutto länteen on osa [[Yhdysvallat|USA]]:n "villin lännen" asutushistoriaa.
Smithin kuoleman jälkeen MAP-kirkon jäsenet muuttivat pakoon vainoja länteen [[Brigham Young]]in johdolla. Lopulta he perustivat nykyisen [[Utah]]'n osavaltion alueelle [[Salt Lake City]]n kaupungin omaksi turvapaikakseen. Siellä on nykyäänkin MAP-kirkon keskus. Mormonien muutto länteen on osa [[Yhdysvallat|USA]]:n "villin lännen" asutushistoriaa.

Versio 25. heinäkuuta 2011 kello 15.04

Joseph Smith nuorempi. Charles William Carterin vuonna 1886 tekemä piirros.

Joseph Smith (23. joulukuuta 1805, Sharon, Vermont27. kesäkuuta 1844 Carthage, Illinois) oli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon (mormonikirkon eli MAP-kirkon) perustaja. Hän oli kirkon ensimmäinen presidentti, profeetta ja ilmestyksensaaja.

1805–1830

Joseph Smith Jr. syntyi 23. joulukuuta 1805 Joseph Smith vanhemman ja Lucy Mack Smithin perheeseen neljäntenä lapsena Sharoniin, Vermontiin. Siellä he asuivat vain hyvin lyhyen ajan, sillä he muuttivat usein paikasta toiseen. Siihen mennessä, kun Joseph ja Lucy perheineen muuttivat Palmyraan vuonna 1816 heillä oli kahdeksan lasta (Josephin ollessa 11-vuotias ja Don Carloksen nuorimmaisen syntyessä samana vuonna). Perheen toimet kuluivat hyvin pitkälti maallisissa askareissa. Perhe oli hyvin köyhä, mutta optimistinen. Vuonna 1820 ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen he pystyivät tekemään sopimuksen omasta maatilasta ja aloittaa suoritukset tilasta, jonka he toivoivat saavansa omakseen.[1]

Joseph Smithin varsinainen uskonnollinen historia sai alkunsa 1820-luvun vaihteessa, hänen ollessaan noin 14-vuotias. Aikakaudelle tyypillisen uskonnollisen kiihtymyksen ja myllerryksen keskellä hän etsi kirkkoa johon liittyä. Josephin vanhemmat olivat uskonnollisia olematta kuitenkaan aktiivisesti kirkossa käyviä. Tosin Lucy ja kolme hänen lapsistaan liittyivät presbyteereihin herätysliikkeen vaikutuksesta vuoden 1820 paikkeilla. Osaltaan hänen isänsä (Joseph Smith Sr.) vaikutuksesta Joseph itse ei ollut liittynyt mihinkään uskonnolliseen yhteisöön. Vuonna 1838 kirjoittamassaan omaelämäkerrassa hän kertoo, että etsittyään omaa yhteisöä eri uskonlahkojen parista sekä Raamattua tutkimalla, hän löysi Jaakobin kirjeestä kohdan, joka kehotti tiedon hankkimiseen Jumalalta (Jaakob 1:5). Tätä kehotusta noudattaen hän vetäytyi läheiseen metsikköön rukoilemaan ja sai ensimmäisen ilmestyksensä, jossa hänen mukaansa Isä Jumala ja Jeesus Kristus ilmestyivät. Tätä tapahtumaa kutsutaan ensimmäiseksi näyksi.[2]

Ensimmäisestä näystä on yli kymmenen versiota, jotka voidaan yhdistää Joseph Smithiin. Smith itse on jättänyt jälkipolville kahdeksan omakohtaista kuvausta tapauksesta, ja niiden lisäksi on säilynyt viisi senaikaista raporttia muilta, jotka kuulivat hänen kertovan kokemuksestaan ja kirjasivat mitä hän sanoi. Versiot eroavat jonkin verran toisistaan, mutta perusajatus kaikissa on kuitenkin sama, jumalainen ilmestys joka saa Joseph Smithin vakuuttuneeksi siitä, että hänen syntinsä on anteeksiannettu ja hänellä on tehtävä, jonka Jumala on määrännyt hänelle. Useiden kriitikoiden mielestä ensimmäistä näkyä ei ole tapahtunutkaan, vaan Joseph keksi sen luodakseen pohjaa myöhemmin perustamalleen kirkolle.[3]

Edward Stevensonin kaiverrus vuodelta 1893. Enkeli Moroni luovuttaa kultalevyt Joseph Smithille vuonna 1827. Reminiscences of Joseph, the Prophet (Salt Lake City: Stevenson, 1893), 21.

Seuraava ilmestys tapahtui 21. syyskuuta vuonna 1823, Josephin ollessa 18-vuotias. Hänen kertomansa mukaan hän sai rukousvastauksena enkelin ilmestyksen. Enkeli kutsui itseään Moroniksi. Moroni oli elänyt muinaisella Amerikan mantereella neljännenvuosisadan tienoilla jKr. ja kätkenyt maahan kultaiset levyt (joista Joseph väitti kääntäneensä englannin kielelle Mormonin kirjan) ja muita esineitä, jotka Josephin oli noudettava läheiseltä kukkulalta. Näkyä seuranneena päivänä hän meni kukkulalle ja kertoi löytäneensä levyt. Kuitenkaan ensimmäiseen neljään vuoteen hän ei saanut ottaa haltuunsa kultalevyjä eikä muitakaan esineitä, vaan hänen oli odotettava kunnes olisi valmis suorittamaan hänelle määrätyn tehtävän.[4]

Neljän vuoden odotusaika kului töitä tehden. Josiah Stowell palkkasi Josephin ja hänen isänsä etsimään kadonnutta hopeakaivosta Harmonyyn, Pennsylvaniaan. Tämä työpaikka on suurelta osin synnyttänyt Josephin myöhemmän maineen rahankaivajana ja aarteenetsijänä. Tänä aikana hän tapasi myös tulevan vaimonsa Emma Halen, jonka kanssa hän avioitui alkuvuodesta 1827. Vuonna 1828 Joseph Smith liittyi Harmonyn metodistiseurakuntaan.[5]

Saatuaan viimein syyskuussa vuonna 1827 kultalevyt haltuunsa hän aloitti niiden kääntämisen erinäisten kirjurien avulla. Kirjureina toimivat mm. hänen vaimonsa Emma, Martin Harris sekä Oliver Cowdery. Smith saneli käännöksen hatussa piilossa olevasta kultalaatasta, jota kukaan muu ei Smithin lisäksi koskaan nähnytkään. Harrisin vaimo, joka oli hyvin skeptinen Smithin suhteen piilotti Smithin saneleman käännöksen ja haastoi tämän kääntämään tekstin laatasta uudestaan. Smith ei kyennyt sanelemaan samanlaista tekstiä, mutta perusteli käännösten erilaisuudet väittämällä paholaisen muutelleen ilmestystä. Vuosi ja yhdeksän kuukautta siitä, kun Smith sai levyt haltuunsa hän oli saanut käännöstyön valmiiksi. Koko tätä aikaa ei kuitenkaan käytetty levyjen kääntämiseen, elannon hankkimisesta ja muista vaikeuksista johtuen. Alkuvuodesta 1829 Oliver Cowdery, kouluopettaja, joka oli osoittanut kiinnostusta levyihin, liittyi Joseph Smithin avuksi kirjurina. Mormonin kirjan alkuperäiskäsikirjoituksen käsiala-analyysin perusteella on voitu päätellä, että suurin osa nykyisestä Mormonin kirjan tekstistä kirjoitettiin Oliverin saavuttua avuksi. Tästä on voitu myös päätellä, että suurin osa Mormonin kirjan käännöstyöstä tapahtui muutamassa kuukaudessa (1829 huhtikuu – kesäkuu). Mormonin kirja julkaistiin maaliskuussa 1830, Palmyrassa, New Yorkissa.[6]

1830–1844

Litografia vuodelta 1851: Joseph ja Hiram Smithin marttyyrikuolema 27.6.1844

Vuoden 1830 huhtikuussa Joseph Smith perusti kirkon, jonka alkuperäinen nimi oli ”Kristuksen kirkko”. Vuonna 1834 kirkon nimi muutettiin ”Myöhempien Aikojen Pyhien Kirkoksi” ja viimein vuonna 1838 kirkon nimi muutettiin Joseph Smithin saaman ilmoituksen myötä (ks. Oppi ja Liitot 115:4) nykyiseen muotoonsa ”Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko

Nauvoossa kirjapaino julkaisi paljastuksia Joseph Smithistä ja hän määräsi kannattajansa polttamaan kirjapainon. Joseph ja veljensä Hiram Smith vangittiin tapahtuneen johdosta. Joseph ja Hiram Smith kuolivat 27. kesäkuuta vuonna 1844 raivostuneen väkijoukon hyökättyä ampuen vankilaan, jossa häntä pidettiin. Smithit olivat salakuljettaneet vankilaan käsiaseet. Hyökkääjät onnistuivat ampumaan ensin Hiramin ja Joseph puolustautui väkijoukkoa vastaan aseellaan ovenraosta ja joutui ammutuksi, kun yritti paeta ikkunasta. Ihmisiä suututti muun muassa MAP-kirkon johtajien moniavioisuus. Smithillä väitetään olleen yli 30 vaimoa. Kuitenkin moni näistä oli väärinkäsityksiä temppelisijaistoiminnan vuoksi.

Smithin kuoleman jälkeen MAP-kirkon jäsenet muuttivat pakoon vainoja länteen Brigham Youngin johdolla. Lopulta he perustivat nykyisen Utah'n osavaltion alueelle Salt Lake Cityn kaupungin omaksi turvapaikakseen. Siellä on nykyäänkin MAP-kirkon keskus. Mormonien muutto länteen on osa USA:n "villin lännen" asutushistoriaa.

Oppeja

Kirjoja joita MAP-kirkko pitää pyhänä kirjoituksena Raamatun lisäksi, jotka ovat tulleet Joseph Smithin kautta ovat:

Aiheesta muualla

Viitteet

  1. Joseph Smith and the Beginnings of Mormonism” Richard L. Bushman, Urbana and Chicago: University of Illinois Press, 1984 s.5
  2. Kallisarvoinen Helmi, Joseph Smith – Historia 1:10-17. Ensimmäisestä näystä ks. Joseph Smith’s First Vision – Confirming Evidences and Contemporary Accounts: Milton V. Backman, Jr.
  3. Opening the Heavens, Accounts of Divine Manifestations 1820-.1844” John W. Welch (toim.), Brigham Young University, Provo, Utah, 2005 s. 1-33. Kritiikistä ks. Fawn M. Brodie, MAP-kirkon jäsen, joka oli tosin tätä teosta kirjoittaessaan jo matkalla pois jäsenyydestä, kuuluisassa Joseph Smithin elämäkerrassaan mainitsee, että Joseph mahdollisesti keksi koko tarinan ensimmäisestä näystä vuoden 1830 jälkeen tai se oli ”todennäköisesti yksityiskohtaisesti laadittu jostain puolittain muistetusta unesta, johon hän oli saanut virikkeitä aikaisesta herätyskiihtymyksestä.” Perusteluiksi hän mainitsee mm., ettei sitä huomattu hänen kotikaupungissaan eikä edes oman perheen jäsenien keskuudessa. (ks. ”No Man Knows My History: The Life of Joseph Smith, the Mormon Prophet”, Fawn M. Brodie, New York, A. A. Knopf, 1945 s. 25). Richard Lloyd Andersonin artikkelissa “Circumstantial Confirmation of the First Vision Through Reminiscences”, BYU Studies 9 (Spring 1969) : 373-404 käsitellään aihetodisteita, jotka tukevat ensimmäistä näkyä.
  4. Kallisarvoinen Helmi, Joseph Smith – Historia 1:28-54.
  5. Wesley P. Walters: The Mormon Prophet Attempts to Join the Methodists Utah Lighthouse Ministry. Viitattu 8.6.2008. (In June 1828 Joseph Smith, Jr., the founder of Mormonism, joined the Methodist Church [probationary class] in Harmony, Pennsylvania. - - However, there was never any dispute that he had become a member - -)
  6. "Opening the Heavens, Accounts of Divine Manifestations 1820-.1844” John W. Welch (toim.), Brigham Young University, Provo, Utah, 2005 sivulla 82-117 käydään läpi Mormonin kirjan käännöstyöhön ja julkaisuun liittyvät tapahtumat historiallisiin lähteisiin pohjautuen.

Kirjallisuutta

  • Joseph Smith’s First Vision – Confirming Evidences and Contemporary Accounts: Milton V. Backman, Jr.
  • Joseph Smith - Rough Stone Rolling: Richard L. Bushman
  • Opening the Heavens - Accounts of Divine Manifestations, 1820–1844: John W. Welch (toim.)
  • Joseph Smith - The First Mormon: Donna Hill
  • By the Hand of Mormon - American Scripture That Launched a New World Religion: Terryll L. Givens
  • Personal Writings of Joseph Smith: Dean C. Jessee
  • Joseph Smith and the Beginning of Mormonism: Richard L. Bushman
Edeltäjä:
-
Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon presidentti
18301844
Seuraaja:
Brigham Young