Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 296 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
rajakiista siirr. Ussurin rajavälikohtaus -artikkeliin
(rajakiista siirr. Ussurin rajavälikohtaus -artikkeliin)
Ussuri saa alkunsa [[Primorjen aluepiiri]]ssä läheltä [[Tyynimeri|Tyynenmeren]] rannikkoa, [[Vladivostok]]in koillispuolelta, [[Sihote-Alin]]-vuoriston rinteiltä. Se yhtyy etelästä Kiinan ja Venäjän rajana virtaavaan [[Sungatša]]-sivujokeensa noin 200 km [[Hanka (järvi)|Hanka]]järvestä alavirtaan, ja jatkaa sitten puolestaan rajajokena pohjoiseen ja yhtyy Amuriin [[Habarovsk]]in kaupungin kohdalla (48°26′N 134°59′E). Ussuri ja Sungatša ovat kesäaikaan navigointikelpoisia 750 km:n matkalla Amurista ylävirtaan. Ussuri jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
 
==Ussurijoen rajakahakatkiista 1969==
{{pääartikkeli|[[Ussurin rajavälikohtaus]]}}
Ussurijoki johti [[Kiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä 1969 rajataisteluihin, kun kiinalaiset ampuivat 2. maaliskuuta neuvostoliittolaista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta [[Damanski]]n saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). 1960-luvun lopulla Neuvostoliitolla oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla 814 000. Neuvostoliittolaiset vastasivat pommittamalla kiinalaisia joukkoja [[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä Damanskin saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan tappiot olivat 60 neuvostoliittolaista ja 800 kiinalaista kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja Neuvostoliitto alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa vastaan, mihin [[Richard Nixon|Nixonin]] hallinto ei suostunut 1971. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
Kiista Ussurijoen rajalinjasta johti [[kylmä sota|kylmän sodan]] aikana Kiinan kansantasavallan ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[Ussurin rajavälikohtaus|rajataisteluihin]] [[Damanski]]n saarella vuonna 1969. Rajalevottomuudet kestivät kuukausia ja vaativat yhteensä satoja uhreja. Valtioiden värlirikkoon liittyi suuremmankin kansainvälisen konfliktin uhka. Rajasta sovittiin lopullisesti vasta Neuvostoliiton hajottua, vuonna 2004.
 
Neuvostoliiton purkauduttua 1991 sovittiin, että Damanskin saari kuuluu Kiinalle. 17. lokakuuta 1995 sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi; tästä sovittiin 14. lokakuuta 2004, jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. Kiina sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä. [[Venäjän valtakunnanduuma]] ratifioi sopimuksen 27. huhtikuuta 2005 ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea 20. toukokuuta 2005.
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
{{commonscat-rivi|Ussuri River}}
 

Navigointivalikko